fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Vigyél magaddal, és mentsd meg a Földet!

| Tudatos Vásárló

A műanyag csupán 60-70 éve lett része az emberiség életének, de mára már több milliárd tonnányi műanyag hulladék borítja a Földet. A globális ökológiai katasztrófa nem közeledik, hanem megkezdődött. Összegyűjtöttünk 8+1 lépést, amit már ma tehetsz, ha nem akarod kivárni, míg végre átfogó, hatékony megoldás születik.

Ő még csak gyerek, de ügyesen iszik szívószál nélkül

Az EU 2018 januárjában nyilvánosságra hozott, hivatalosan A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia (European Strategy for Plastics in a Circular Economy) nevet viselő intézkedéscsomaggal az EU harcot hirdetett a műanyaghulladék ellen. Célja, hogy 2030-ra teljesen eltűnjön a nem lebomló, egyszer használatos műanyaghulladék Európából. A stratégia megalkotása a nyilvánvalóan drámai léptékű környezetszennyezésen túl azért is vált sürgetővé, mert Kína idén januártól beszüntette a nyugati világból származó műanyag hulladék átvételét. Ezzel az Európai Unió elveszítette legnagyobb műanyaghulladék-felvásárlóját.

A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezért becslést végeztünk: mennyi műanyag hulladék keletkezik például akkor, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Budapesten 2017-ben a Budapesten a KSH adatait 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülük minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Pedig jobb, ha tudjuk: a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatása szerint közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekből nem tilos az ételt általunk vitt ételhordóban elhozni.

Ugyanezt tettük a tejesflakonokkal is: megbecsültük, mennyivel kevesebb plasztik szemetet termelsz, ha saját tejespalackra váltasz, azaz néha olyan helyen veszed a tejet, ahol saját palackodba kérheted.

 

Ha így folytatjuk, belefulladunk a műanyagba

Science-ben tavaly publikált nemzetközi kutatás adatai szerint:

• A műanyagtermelés az elmúlt fél évszázadban robbanásszerűen nőtt:1964-ben még 15 millió tonnát 2014-ben már 311 millió tonnát állítottunk elő. A termelés a következő 20 évben várhatóan megduplázódik.

• Az emberiség 8,3 milliárd tonna műanyagot termelt idáig. Ebből 6,3 milliárd tonna mára hulladék.

• A műanyagok 95%-a egyszeri használat után már megy is a szemétbe.

• A első újrahasznosítási logó megjelenése óta több 40 év telt el, a csomagolásra használt műanyagnak csupán 14%-át gyűjtjük be újrahasznosításra.

• Az újrahasznosítási arány a műanyagok esetében általánosságban még a csomagolási műanyagénál is rosszabb, és mindkettő messze alulmúlja a papír (58%), illetve a vas és acél (70–90%) újrahasznosítási számait.

• Bolygónkon a műanyaghulladék mintegy 79%-a hulladéklerakókban halmozódott föl vagy a természetet szennyezi.

• Évente alsó hangon 8 millió tonna, percenként egy kukásautónyi műanyagszemét ömlik az óceánokba. Ha nem teszünk ellene, ez a mennyiség 2030-ra duplájára, 2050-re négyszeresére nő.

Az óceánokban lebegő PET-palack és egyéb műanyaghulladék mennyiségét a kutatók 150 millió tonnára becsülik. Ez kb. az ott élő halak tömegének ötöde. Ha minden így megy tovább, 2025-ben 3 tonnányi halra 1 tonna műanyag jut majd, 2050-re pedig több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

 

Ha nem bírod kivárni, hogy átfogó megoldás szülessen, ezzel a 8+1 lépéssel sokat tehetsz azért, hogy kevesebb legyen a műanyaghulladék:

 

Képek: Pexels/Pixabay

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával. 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok