fbpx

| Tudatos Vásárló

Vigyázz magadra!

„Ha egészség van, minden van” – tartja a régi mondás. Az emberek egyre inkább az egészséges életmódot választják. Ha figyelsz a saját egészségedre, egyben a Földét is óvod.

Az életmódváltásnak szolgálnia kell nemcsak a saját, de a bolygó egészségét is.
Az étel a kapocs a kettő között. Sokan választanak egészségesebb élelmiszereket, amelyek előállítása során emberséges módon bánnak az állatokkal, és a lehető legkisebb mértékben károsítják a környezetet. Ráadásul az emberek azt szeretnék, ha az általuk vásárolt élelmiszer biztonságos lenne, és nem tartogatna kellemetlen meglepetéseket.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányok sorozata – a kergemarhakór (BSE, Bovine Spongiform Encephalopathy, azaz a szarvasmarhák szivacsos agyvelősorvadása), a száj- és körömfájás, a dioxinos csirke, a mérgezett fűszerpaprika – azt eredményezte, hogy a vásárlók egyre élénkebben érdeklődnek a fenntartható, hitelesített termékek iránt (organikus, ökológiai termesztésből származó, kisgazdaságok által termelt, genetikailag módosított [GMO, génpiszkált] összetevőktől mentes termékek iránt). A GMO Genetikailag Módosított Organizmusokat (szervezeteket) jelöl, amelyekről folyamatos parázs vita zajlik. Az emiatt aggódó fogyasztóknak rendkívül elővigyázatosnak kell lenniük.

Egyre több fogyasztó támogatja az olyan üzleteket, amelyek minimalizálni igyekeznek az élelmiszerpazarlást. Ugyanakkor több információt igényelnek a polcokon levő termékekről: tudni szeretné, van-e az általa választott paradicsomkonzervben genetikailag módosított összetevő? Kapott-e hormoninjekciókat az az állat, amelynek húsát meg szeretné venni? A lényeg a választási lehetőségen van: lehet, hogy néhányakat nem érdekel, van-e génpiszkált összetevő az ételben, a fontos az, hogy azok az emberek, akiknek számít, hozzájuthassanak a szükséges információkhoz.

Természetesen a lehetséges hatásokról teljes körű kutatást kell végezni, hogy megbízható információkkal lehessen szolgálni.

Az angol Co-op szupermarketlánc megtiltotta több mint 20, az élelmiszergyártásban gyakori növényvédő szer használatát. A vállalat szerint ez az egyik felmérésüket követő fogyasztói nyomásgyakorlás eredménye. Az 1000 megkérdezett ember 70%-a ugyanis aggódik a növényvédő szerek (különösen a kémiai maradványanyagok egészségi és környezet) hatása miatt.

Néhány jó tipp

Étkezz olyan egészségesen, amennyire csak tudsz: egyél több friss élelmiszert, kevesebb adalékanyagot és előre feldolgozott ételt!

– Kerüld a genetikailag módosított élelmiszereket (amíg teljes hatásukat meg nem ismerjük), és a nagyüzemi gazdálkodásból származó húsokat.
– Kerüld azokat az élelmiszereket, amelyeknek nincs éppen szezonja, és amelyeket távoli országokból importálnak.
– Tudasd a bolttal, szupermarkettel, ahol vásárolsz, hogy olyan élelmiszer-címkéket szeretnél, amikből kiderül, mit is eszel pontosan.
– Csak akkor fogyassz étrend-kiegészítőket, ha valóban szükséged van rájuk. A kémiailag előállítottak helyett inkább olyanokat válassz, amelyek természetes összetevőkből készültek.
– Tudj meg többet az E-számokról, a mesterséges ételszínezékekről, ételízesítőkről és ízfokozókról.

Különösen kerüld az E100-180 számú ételszínezékeket, az E220 számú kén-dioxidot, az E320 és E321 számú antioxidánsokat és az E621 számú nátrium-glutamátot.

Bioélelmiszert fogyasztani vagy vegetáriánusnak lenni : ezeket az életmódokat az emberek gyakran azért választják, mert egészségesebbek szeretnének lenni. De ezek a választások a környezetnek is jót tesznek. Ha marha helyett csirkét eszel, adagonként 15-öd annyival terheled a környezetet. Egyetlen, a húsevéstől tartózkodó ember évente több mint 4 000 m3 fát ment meg a kivágástól.

 

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás