Videók

"A legnagyobb siker a vodkás légfrissítő volt" - Téged is várnak a háztartászöldítő ÖkoKörök!

Tudatos Vásárló

Tiszta Otthon Ökokör - ezen a néven futnak 2019-től a Tudatos Vásárlók Egyesületének háztartászöldítő csoportjai. A rendszeres találkozókon a csapat tagjai egészség-, és környezetkímélő takarítási praktikákat osztanak meg egymással. A képzés ingyenes, jelentkezni Ökokör csoportvezetői képzésre vagy csak csoporttagnak a meghirdetett időpontokban lehet. Ha feliratkozol a Tudatos Vásárlók hírlevelére, értesítünk, mikor indul a következő ÖkoKör, így garantáltan nem maradsz ki a csapatból!

Hogyan használd tesztjeinket?

Tudatos Vásárló

Mosógépet, sütőt, kávéfőzőt, konyhai robotgépet vagy mást vennél? A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei a https://tesztek.tudatosvasarlo.hu-n segítenek eligazodni a hatalmas kínálatban.

Melyik mennyit fogyaszt, mennyire teljesít hatékonyan, mennyire halkan vagy épp hangosan dolgozik, milyen káros anyagokat tartalmaz? A fogyasztókat érdeklő szempontok szerint állítjuk rangsorba a piacon fellelhető termékeket. Ebben a videóban Harsányi Bence Szupertagunk mondja el, miért szereti tesztjeinket, miket lehet belőlük megtudni és miért érdemes megnézni egy nagyobb beruházás előtt.

Tudatos Vásárló Piaci jelentés - Lakásfenntartás

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kialakulóban van egy olyan réteg, amely a fogyasztásból fakadó problémákat és annak következményeit felismerve szívesen áldoz egy fenntarthatóbb világra és csökkenteni kívánja az ökológiai lábnyomát. Itt a bizonyíték, hogy a pénzünk szavazat. A 2017-ben először megjelenő Európában egyedülálló Tudatos Vásárló Piaci Jelentés azoknak a naponta meghozott vásárlói döntéseknek a piaci értékét becsüli meg, amelyekkel a fogyasztók egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra szavaznak. A jelentést a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Gfk és Magnet Bank készítette.

Lássuk mi a helyzet a lakásfenntartás témakörében!

Óda az ivócsaphoz

"joosandi "

A Csíkszerda Kórus ódát írt az ivócsaphoz. Mi is kipróbáltuk. Kevés helyen található működő köztéri csap, ezért is jött létre az Ivócsap Projekt: az elkészített szerkezet segítségével bármelyik tűzcsap ivókúttá alakítható. Az lvócsap oldalán található térkép folyamatosan frissül, így ott megnézheted, hogy hol találsz a közeledben ilyen szerkezettel felszerelt tűzcsapot. Mi is ez alapján indultunk tesztelni. Remekül működik, ha érdekelnek a részletek olvasd el cikkünket: Tűzcsapból ivókút: Ivócsap Projekt

Élet a kongói kobalt bányákban [angol]

Sky News

Milyen egy átlagos nap egy kongói kobalt bányában? 12 órás munkanap. Modern rabszolgaságban foglalkoztatott 8-11 éves gyerekek, de néha akár fiatalabbak is, mindezt jelentéktelen fizetség fejében. Veszélyes munkakörülmények, biztonsági felszerelések teljes hiánya.

Te is Járj utána egy telefonhívás valódi árának! Lehet, hogy a Te készülékeidben is A pokol akkumulátorai működnek? Jó hírünk is van, Még négy évet kell várnunk a kevésbé véres aranyra, így legalább az ón, tantál, volfrám és arany több mint 95%-a felelős forrásból kell, hogy érkezzen az Európai Unióba 2021-től. További információkért látogass el a Stop Mad Mining projekt oldalára.

Nulla hulladék Bea Johnsonnal [angol]

CGTN America

Bea Johnoson sem nulla hulladékos mesterként született. Lássuk, hogyan él a mindennapjaiban, hogyan jutott el a nulla hulladékos háztartás megvalósításáig férjével és két kamasz fiával! Eleinte még ő sem gondolta, hogy mekkora hatása lesz blogjának és könyvének. Manapság már világszerte előadásokat tart tevekénységéről és most Ti is találkozhattok vele az ELTE BTK Gólyavárban 2017. március 22-én! Ha jobban érdekel a téma, további információkért látogass el Hulladék rovatunkba!

Plastenka [angol]

vjflashy

Az újrahasznosítással operáló ökodizájn lényege, hogy részben vagy teljesen újrahasznosított anyagból készülnek a termékek, nem ritkán közösségi gyűjtéssel. A Plastenka táskái élelmiszereket tároló, főleg műanyag zacskók újrahasznosításával készülnek, szinte biztos, hogy nem találunk két egyforma darabot. Ajánlott cikk: Fenntartható tervezés: Plastenka - kifliszacskóból hátizsák

BK Rot, a zöld és szociális komposzt biznisz

Nutcase Helmets

A BK Rot egy közösségi mikro vállalkozás Brooklynban. A komposztközösség Sandy egy helyi lakos alapította, aki korábban egy étterem futára volt, és a megrendeléseket kerékpáron szállította ki. Innen jött az ötlet, hogy kerékpárral lehetne begyűjteni a komposztálható ételmaradékot. A program létrehozásával az volt a célja, hogy helyi fiataloknak munkát teremtsen, elfogadható fizetéssel, amely az adott környéken igen ritka. A 4 helyi fiatalt foglalkoztató közösség hetente gyűjti be a csatlakozott háztartásoktól a komposztálható zöld javakat, ételmaradékokat, amelyből 2 helyszínen készítenek komposztot, ezt a tagok visszakapják, illetve felhasználják azt helyi közösségi kertekben, de meg is lehet vásárolni. Olvass többet a témáról cikkünkben: BK Rot, a zöld és szociális komposzt biznisz

Open Gardens - irodaként működő passzívház és interaktív oktatópark Brnoban

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Open Gardens / irodaként működő passzíház és interaktív oktatópark Brnoban. Az open Gardens extrái: folyómeder változást szimuláló játék, automtikus árnyékolórendszer, zöld ető napelemmel. A bemutatókertben komposztálásra és városi méhészetre is látunk példát. Ha többet is szeretnl tudni a központról, olvasd el cikkünket: Passzív ház, szennyvíztisztító, árvízszimulátor – egy cseh oktatóközpontban jártunk.

A cargo bringás ház [angol]

Streetfilms

Malmöben épül egy 7 emeletes bringás bérház. A Cykelhuset Ohboy! leendő lakói minden szinten a lakás mellett tárolhatják a cargo bringáikat. Cykelköket névvel kerékpáros szereld magad műhelyet üzemeltetnek a budapesti Cyclonomia-hoz hasonlóan. A videóban egy új bringás mobilállomást is megismerhetünk, ahol nem csak a kerekedet fújhatod fel, de szerszámokat is találsz kisebb szerelésekhez, de akár a vizes palackodat is feltöltheted, vagy lemoshatod a bringádat. Ajánlott cikk: These Swedish "Bike Apartments" Are Designed For Life Without Cars

Ivócsap

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kevés helyen található működő köztéri csap, ezért is jött létre az Ivócsap Projekt: az elkészített szerkezet segítségével bármelyik tűzcsap ivókúttá alakítható. Az lvócsap oldalán található térkép folyamatosan frissül, így ott megnézheted, hogy hol találsz a közeledben ilyen szerkezettel felszerelt tűzcsapot. Mi is ez alapján indultunk tesztelni. Remekül működik, ha érdekelnek a részletek olvasd el cikkünket: Tűzcsapból ivókút: Ivócsap Projekt

A gyerekek változtatják a hulladékot

AJ+

A Landfill Harmonic zenekar más mint az összes többi. Favio Chavez a gyerekeket klasszikus és latin amerikai zenére tanítja, de a Beatles és Frank Sinatra sem hiányoznak a repertoárból. A zenekar a közösségnek játszik, de nemzetközi turnékon is bemutatják tudásukat. Mi ebben a különleges? A helyszín Paraguy, ahol mintegy 2.500 ember a szeméttelepeken keresgél. Az itteni gyerekek hangszerei teljes egészében az itt talált hulladékból készülnek.

A gyerekek változtatják a hulladékot zenévé [spanyol, angol feliratos]

LandfillHarmonic

A Landfill Harmonic zenekar más mint az összes többi. Favio Chavez a gyerekeket klasszikus és latin amerikai zenére tanítja, de a Beatles és Frank Sinatra sem hiányoznak a repertoárból. A zenekar a közösségnek játszik, de nemzetközi turnékon is bemutatják tudásukat. Mi ebben a különleges? A helyszín Paraguay, ahol mintegy 2.500 ember a szeméttelepeken keresgél. Az itteni gyerekek hangszerei teljes egészében az itt talált hulladékból készülnek.

Banyatank futam a nejlonzacskók ellen

HuMuSz

Július 3. a nejlonzacskómentes világnap (habár nejlonból soha nem készül zacskó, vagy szatyor, ez a név ragadt rá). Ha megismered a szatyor útját, vagy már tudod, mi történik a Nej!lonnal, rá kell, hogy jöjj, van más út is, hiszen az állatok sem használnak műanyag szatyrot bevásárláskor. Az egyik legjobb alternatíva: használj Te is banyatankot! Amibe persze legyen előre bekészítve pár újra használható csomagolás, ezekbe például a piacon tudod kérni, hogy tegyék a megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt. Ajánlott videó: TRASHED (2012) - Előzetes [Angol]

Lovas kocsis szelektív hulladék begyűjtés

Arator

A kisfilm az Integrált Falusi Hulladék-begyűjtő Lovas Központ működését mutatja be, egy hulladékgazdálkodási egyensúlyjavító projektjavaslat keretében. A hazai törekvések és az Uniós vállalások következtében fontos megoldásra váró feladat a házhoz menő szelektív hulladék begyűjtés országos kiterjesztése, 6 millió lakosra, 2020-ig. A lovas kocsis begyűjtés folyamatának modellezése jelenleg Nagyvázsonyban történik. A lovas kocsis rendszer hazánk településeinek 75 százalékában alkalmazható. Ha érdekel a témakör, olvasd Hulladék rovatunkat.

Destiny Watford a Goldman Environmental Prize győztese 2016-ban [angol]

Goldman Environmental Prize

Curtis Bayben találhatunk egy egészségügyi hulladék égetőművet, egy szén átrakót és egy sor vegyi üzemet, de ez a város Destiny Watford otthona is. A már meglévő szennyezők miatt a város már most is az legnagyobb légszennyezettségtől szenvedő terület az Egyesült Államokban. Ebben a környezetben kívánta 2012-ben az Energy Answers International az államok legnagyobb hulladék égető művét felépíteni. Az iskolájuktól alig egy mérföldre tervezett égetőmű, amely többek között évente mintegy 120 kg higanyt és 500 kg ólmot bocsáthatott volna ki, azonnal szemet szúrt Destinynek.

A félszeg 20 éves lány által alapított Free Your Voice megakadályozta ennek a tervnek a megvalósulását. Videónkból és ebből a kapcsolódó cikkből megtudhatod, hogyan kapta meg végül munkájáét Destiny a Goldman Environmental Prize díját, ami jelenleg a világ legjelentősebb megbecsülése környezetvédelmi aktivistáknak.

Budapest Zöld utak

introblog.hu

A Budapest Zöldutak csapata céljául tűzte ki, hogy a város legizgalmasabb önszerveződő közösségi kezdeményezéseit mutatja be az érdeklődőknek. Interaktív biciklitúrák során több helyre is ellátogatnak az arra vállalkozókkal, ahol az érdeklődők személyesen ismerkedhetnek meg közösségi kertek, termelői boltok vagy éppen egy nyitott bicikliműhely közösségének tagjaival.

Our Water, Our Future [angol]

storyofstuffproject

A The Story of Stuff Project legújabb filmjében a helyszín Cascade Locks, Oregon az idillikus Columbia River Gorge vidéke. Csak egy dolog zavarja meg a csodás vidék bájos nyugalmát. A Nestlé megérkezett a városba azzal a javaslattal, hogy ivóvíz palackozót építenének. A kisváros lakói mindent megtesznek, ami csak lehetséges, azért, hogy megvédjék a legértékesebb erőforrásukat. Megismerjük az Our Water, Our Future kezdeményezés munkáját és még tanácsokat is adnak minden olyan közösségnek, akik bárhol a világon hasonló helyzetbe kerülnek.

Az ellopott folyó nyomában [angol, hindi, feliratos]

TheKarunaProductions

A 22 éves Sataksi, egy indiai születésű, Egyesült Államokban nevelkedett lány visszatér szülőföldjére és döbbenten szembesül a szent Jamuna folyó szennyezettségével. Az itt élők emberemlékezet óta az „édesanyjuknak” tekintették a folyót, amely életet és áldást ad az embereknek – amely pedig most, jelen állapotában, csak betegséget és halált oszt. Sataksi és a falubeli lányok csatlakoznak a “Mentsük meg a Jamunát!” mozgalom aktivistáihoz, emberek tízezreit inspirálva arra, hogy álljanak ki jogaikért és a hatalmas gazdasági lobbival és a korrupcióval szembe menve, megvédjék a kulturális és természeti kincseiket. Vajon sikerrel járnak? ajánlott oldal: A víz világnapja

Miutcánk.hu

András Könyves

Te is jössz a mi utcánkba? Ismerjük meg a jószomszédi kapcsolatokat a társadalmi és ökológiai fenntarthatóságért, találkozzunk offline! Egy olyan egyszerű, felhasználóbarát és dinamikus közösségi platform részese lehetsz, amely lokális szinten rendszerezi és köti össze az embereket. Sőt a Miutcánk.hu oldal segítségével már több ökökör is szerveződött.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében