Videók

Videók » Közlekedés

Tudatos Vásárló Piaci jelentés - Közlekedés, szabadidő

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kialakulóban van egy olyan réteg, amely a fogyasztásból fakadó problémákat és annak következményeit felismerve szívesen áldoz egy fenntarthatóbb világra és csökkenteni kívánja az ökológiai lábnyomát. Itt a bizonyíték, hogy a pénzünk szavazat. A 2017-ben először megjelenő Európában egyedülálló Tudatos Vásárló Piaci Jelentés azoknak a naponta meghozott vásárlói döntéseknek a piaci értékét becsüli meg, amelyekkel a fogyasztók egy fenntarthatóbb és méltányosabb világra szavaznak. A jelentést a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Gfk és Magnet Bank készítette.

Lássuk mi a helyzet a környezettudatos és etikus közlekedés és a szabadidő témakörében!

Greengo, az autós Bubi

Szeretlek Magyarország.hu

Elindult a Greengo, az "elektromos autós bubi", a közösségi közlekedés egy hazánkban még kevéssé ismert új formája Budapesten. Lássunk egy teszt kört a városban!

Az első káros anyag kibocsátás mentes vonat

Alstom

A Coradia iLint az első káros anyag kibocsátás mentes vonat, amely a Németországban működő nem villamosított vonalakon jelenleg futó 4.000 dízel szerelvény alternatívája lesz. A francia Alstrom gyártmányú szerelvény első 14 példánya Alsó-Szászországban fog üzembe állni, az év végi teszteket követően várhatóan 2017 decemberében. A vonat elektromos meghajtású, a lítium-ion akkumulátorokat tápláló hidrogén üzemanyagcellás megoldás egyetlen kibocsátása a vízgőz, így mindössze a kerekek illetve a közegellenállás keltette zaját hallhatjuk majd. A maximális sebessége 140 km/h, egy tankolással a hatótávolsága 800 km.

A cargo bringás ház [angol]

Streetfilms

Malmöben épül egy 7 emeletes bringás bérház. A Cykelhuset Ohboy! leendő lakói minden szinten a lakás mellett tárolhatják a cargo bringáikat. Cykelköket névvel kerékpáros szereld magad műhelyet üzemeltetnek a budapesti Cyclonomia-hoz hasonlóan. A videóban egy új bringás mobilállomást is megismerhetünk, ahol nem csak a kerekedet fújhatod fel, de szerszámokat is találsz kisebb szerelésekhez, de akár a vizes palackodat is feltöltheted, vagy lemoshatod a bringádat. Ajánlott cikk: These Swedish "Bike Apartments" Are Designed For Life Without Cars

Bambusz bringák Ghánában [angol]

AJ+

Míg Budapest utcáin egy bambusz vázas bringa különlegességnek számít, és hiába olcsóbb egy bambusz bringa alapanyaga, az ára nálunk minden bizonnyal csillagászati, addig Ghánában a Ghana Bamboo Bikes Initiative számára ez a leg természetesebb dolog. A vállalkozás 35 helyi  embernek ad munkát. A bringákból jut a helyieknek eladásra, de adományként is kiköt néhány bambusz szamár ghánai gyerekeknél és már exportálnak is.

Oszkárként vagy Bélaként utaznál szívesebben?

Oszkár telekocsi

Lássuk csak, milyen előnyei lehetnek a telekocsizásnak utasként: mobil aplikáción követhetjük, hol van a sofőrünk, mikor ér oda hozzánk, e közben rengeteg hasznos dolgot csinálhatunk még az indulásig. Az érkezéskor kényelmesen beszállunk a kocsiba és már indulhatunk is... Ajánlott cikk: Tele kocsi, fele költség: Oszkár telekocsi; Oszkározás: fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedés

Van élet a taxin és az Uberen túl

introblog.hu

Korábban már írtunk arról, hogy Mit kell tudni az autómegosztásról? Most nézzünk meg a témáról egy rövid magyarázó videót!

Miért bünteti a rendőr a biciklistát?

IndexVideo

A nyolcvanas évek szelleme kísért a kerékpárok felszereltségét előíró rendeletben, ami alapján simán büntet a rendőr is. Legutóbb egy hegyikerékpáros versenyzőt bírságoltak meg, pedig neki aztán tudnia kéne. De mit is?

Gyere és szállj be hozzááánk!

Attila Fenyvesi

Oszkár-szám az Inflagrantitól Az Inflagranti zenekar tagjai már régi oszkárosok - sok utast részesítettek már igazi élményben kisbuszukban egy-egy koncertre menet vagy onnan hazafelé úton. Ebből ihletet merítve írtak egy pörgős számot. Ha megnézted a videót, olvass többet arról, milyen az Oszkározás: fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedés

A holland nagykövet üdvözli az I Bike Budapest-et

Magyar Kerékpárosklub

A Holland Királyság magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema (akinek nyugdíjba vonulása előtti utolsó publikus, magyarországi bringás eseménye lesz az esemény) nyitja meg 2017. április 22-én az I Bike Budapest biciklis felvonulást, csak úgy, mint 2 éve, amikor ezt az üzenetet küldte nekünk, budapesti bicikliseknek, melyben Budapestet „a régió bringás fővárosának” nevezte és üdvözölte, hogy Budapest vidám, élettel teli nagyvárossá válik. A nagy tavaszi bringás felvonulás új útvonalon tér vissza! Az I Bike Budapest a 2013-ban utoljára megrendezett budapesti Critical Mass hagyományát folytató nagy tavaszi bringás ünnep. Ezen az oldalon minden tudnivalót megtalálsz a felvonulásról. A felvonulás célja a biciklis közlekedés népszerűsítése, a bringás fejlesztések iránti igény hangsúlyozása.

Amsterdam Loves Bikes! [holland, angol feliratos]

verkeer020

Amszterdam egy bringás dalban megénekelve. Amszterdamban mindenféle bringát és bringást megtalálsz. Nem számít, hova tartasz, munkába mész, vagy a gyerekeket viszed óvodába, vásárolni mész, vagy a Concertgebouw koncertjére, pattanj bringára és Tied a város! Ajánlott cikk: Lehet-e Budapestből Amszterdam?

Buenos Aires, hogyan építsünk ember központú várost [angol]

Streetfilms

Buenos Airesben 2009-ben még senki nem járt bringával, aztán egyszer csak kimondták, a város nem az autóké, hanem az embereké!
A város átvette a híres bogotai példát, amit még Enrique Peñalosa Presidente vitt végig. Több helyet adtak a tömegközlekedésnek, a kerékpáros közlekedésnek és a gyalogosoknak. És az eredmény? A videóból kiderül! Ajánlott video: Jan Gehl: Hogyan tehetőek élhetőbbé a városaink? Copenhagen top 10 - bicycle friendly [angol]

A világ legnagyobb kerékpáros parkolója [holland]

cu2030

Az Utrecht Central Station a világ legnagyobb kerékpár tároló létesítményével büszkélkedhet 2018-tól. A 12.500 férőhelyes létesítmény első fázisát már 2016-ban igénybe vehetik az ingázó bringások.

StreetPong [német, angol feliratos]

HAWK Hildesheim

Elsőként a németországi Hildesheim városában indult próbaútjára a Streetpong. A négy hetes tesztüzemben azt nézik meg, mennyire érdekli az embereket. A Streetpong lényege, hogy amíg zöldre vált a lámpa, az utca két oldalán várakozó emberek digitális pingpongmeccset játszhatnak egymással. A mini mérkőzés ideje alatt folyamatosan fogyatkozó piros csík mutatja, mennyi idő van még hátra a lámpaváltásig.

Copenhagen top 10 - bicycle friendly [angol]

Copenhagenize

Hogyan építsünk élhető várost? A Copenhagenize bemutatja a választ egy 10 részes video sorozatban. Először kezdjük a nagy kép megismerésével! "Az autó centrikus városban minden az autó körül forog és mindenki más mehet a porban." Hogyan kerüljünk ki ebből a gondolkodásmódból és építsünk élhetőbb, biztonságosabb és egészségesebb várost? Ezt mutatja be a 10 részes sorozat.

Jan Gehl: Hogyan tehetőek élhetőbbé a városaink?

Magyar Kerékpárosklub

2014. szeptemberében Budapesten járt Jan Gehl világhírű városépítész, akitől azt kérdezte a Magyar Kerékpárosklub, hogyan alakíthatóak élhetőbbé a városaink. Az MK-nak is van pár ötlete, Jan Gehl könyvével együtt ezeket fogja átadni a Tour de Voks felvonuláson a polgármester-jelölteknek. Csatlakozz a Tour de Voks 2014-hez Te is, hozz magaddal minél több embert!  Ajánlott cikk: Budapest még mindig az autókba szerelmes

Ciclovia Bogotá [spanyol, angol feliratos]

STREETFILMS

Tegnap nálunk is megtartották az első Ciclovia Budapest rendezvényt. De lássuk, hogyan is megy ez Bogotában, az őshazában. Minden vasárnap 110 km utat lezárnak az autóforgalom elől és azt átadják a gyalogosoknak, bicikliseknek. Beszélgethetsz emberekkel, piknikezhetsz, napozhatsz, vagy éppen az egyik téren tornaórán vehetsz részt. A rendezvényt a bikewatch emberei biztosítják.

Hogyan használd a MOL Bubit?

BKK Budapesti Közlekedési Központ

2014.09.08. nagy nap a mai! Elindult a MOL Bubi, pattanjatok Ti is nyeregbe! Ha még nem ismered a rendszert, ez a rövid videó segíteni fog. Ajánlott oldalak: MOL Bubi GYIK, indulási kedvezmények, Start bérlet.

Teherbiciklivel a Budai Várba

Index video

A 20 éves Hajtás Pajtás futárszolgálat elektromos rásegítésű szállítóbringákat tesztel a Cyclelogistics Ahead ökologisztikai szemléletformáló projekt keretében. Egy ilyen kiépítésű teherbicikli 50 forintból száz km-t tesz meg helyi káros anyag kibocsátás nélkül és akár 150 kg teherrel is fel tudnak tekerni vele a várba. Ajánlott cikk: Rásegítéses teherkerékpárok a Hajtás Pajtás flottájában

Telekocsi film

telekocsi

Sokan emlékezhetünk erre a szlogenre a Petőfi rádióból: "Telekocsi, az Ötödik sebesség utazó szolgálata. Telekocsi, fele költség. A telefonszám 330 991. Indulhatunk?" A rendszer nálunk is működött már korábban is, kicsiben. Az amerikai és németországi példák mutatatták már régen is, hogy a rendszer remekül működik és szerencsére manapság nincs ez máképpen nálunk sem. Ajánlott oldal: Utazz telekocsival!; Ajánlott cikk: Tele kocsi, fele költség: Oszkár telekocsi

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében