Videók

A szőnyeg alá söpört probléma [angol]

storyofstuffproject

Egy szőnyeg életútja manapság az olajmezőtől a hulladéklerakóig, vagy égetőig vezet. Biztosan így kell ennek lennie? A The Story of Sfuff Project és a Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) új filmjéből megtudhatjátok, hogy az újra hasznosítható szőnyeggyártás technológiája már létezik, de jelenleg ezt az egész problémakört a szőnyeg alá seprik. Van megoldás a problémára? Mit tehetsz azért, hogy ez ne folytatódjék így tovább? Első lpésként írd alá a petíciót!

A mikroszálak története [angol]

storyofstuffproject

A mikrogyöngyök után itt a mikroszálak története! Milyen utat jár be a mikroszál a gyártástól az óceánig? Mi történik vele az úton és ennek milyen hatása van ránk és a környezetre? Egyáltalán mi az a mikroszál? A válaszokat megtudhatod a The Story of Sfuff Project új filmjéből. Van megoldás a problémára? Mit tehetsz azért, hogy ez ne folytatódjék így tovább? Elsőként írd alá a petíciót!

A tömbszappan sokkal zöldebb, mint folyékony társai

SemmelweisEgyetem

Figyelem, némafilmünk a témához csak illusztráció! Természetesen megtudhatjuk belőle, hogy milyen egy alapos kézmosás. De mivel is mossunk kezet, folyékony-, vagy tömbszappannal? Bizony A tömbszappan sokkal zöldebb mint folyékony társai!

Destiny Watford a Goldman Environmental Prize győztese 2016-ban [angol]

Goldman Environmental Prize

Curtis Bayben találhatunk egy egészségügyi hulladék égetőművet, egy szén átrakót és egy sor vegyi üzemet, de ez a város Destiny Watford otthona is. A már meglévő szennyezők miatt a város már most is az legnagyobb légszennyezettségtől szenvedő terület az Egyesült Államokban. Ebben a környezetben kívánta 2012-ben az Energy Answers International az államok legnagyobb hulladék égető művét felépíteni. Az iskolájuktól alig egy mérföldre tervezett égetőmű, amely többek között évente mintegy 120 kg higanyt és 500 kg ólmot bocsáthatott volna ki, azonnal szemet szúrt Destinynek.

A félszeg 20 éves lány által alapított Free Your Voice megakadályozta ennek a tervnek a megvalósulását. Videónkból és ebből a kapcsolódó cikkből megtudhatod, hogyan kapta meg végül munkájáét Destiny a Goldman Environmental Prize díját, ami jelenleg a világ legjelentősebb megbecsülése környezetvédelmi aktivistáknak.

Így készülnek a világ legjobb cipői Miskolcon

Kft AttilaCipő

Így készülnek a világ legjobb cipői Miskolcon. Kovács Attila miskolci cipészmester keze alól sorra kerülnek ki a díjnyertes lábbelik. Munkái között mindig van egy kis utalás a magyarságra, ezt bizonyítja az is, hogy legutóbbi alkotására díszítő elemként egy magyar címer is felkerült. A cipőkészítő mester sorra hozza el a díjakat a nemzetközi cipőkészítő bajnokságokról, idén a világbajnoki címet is megkapta.

Vannak porok, amikre érdemes rászokni!

Index video

A Hangák, vagyis a Zöldre érett nők közössége flashmobot szervezett, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát tisztítószerekre. Mire jó a szódabikarbóna a mosószóda a perkarbonát és a citromsav? A választ megtudhatod videónkból: Takarítsunk tisztítószer nélkül! Ha többet szeretnél olvasni a témában, keresd Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája című könyvét!

Mikrogyöngyök [angol]

storyofstuffproject

Milyen utat jár be a mikorgyöngy a gyártástól az óceánig? Mi történik vele az úton és ennek milyen hatása van ránk és a környezetre? Egyáltalán mi az a mikorgyöngy? A válaszokat megtudhatod a The Story of Sfuff Project új filmjéből. Hogyan és mit tehetek azért, hogy ez ne folytatódjék így tovább?

Five keys to safer food [angol]

World Health Organization (WHO)

A WHO kisfilmje bemutatja azt az öt kulcsot, amit ismernünk kell és be kell tartanunk az élelmiszerbiztonság szempontjából a konyhánkban. A World Health Day témája idén az élelmiszerbiztonság volt.

Ha Amszterdamban jártok, látogassatok el Micropiába, a világ egyetlen interaktív mikroba múzeumába, ahol sokkal többet tudhattok meg a témáról!

KOCKACSOKI csokoládémanufaktúra

YourSunnySide

Az autista emberek által készített csokoládé termékek megvásárlása mellett önkéntesként is segíthetjük a KOCKACSOKI munkáját. A videó bemutatja a csokoládémanufaktúra és a MOZAIK Közhasznú Egyesület tevékenységét, mellyel autizmussal élő emberek és családjaik számára nyújtanak segítséget.

Jártál már csokikóstolón? A TVE csapatának szerencsésebbik fele a Kockacsoki meghívására most kipróbálhatta, hogy milyen prémium csokoládékkal indítani a reggelt. Megmutatjuk milyen volt.

Ajánlott videó: Kockacsoki riport, ajánlott cikk: „Mértani pontossággal egy irányba szórni a tökmagot" – Kockacsoki

Kórházi koszt másképp [angol]

NationSwell

Nálad milyen kép ugrik be, ha azt hallod kórházi koszt? Valószínűleg nem az mint azoknak, akik a pennsylvaniai St. Luke's kórház Anderson Campusában étkeznek. Itt úgy gondolják, hogy a gyógyulás fontos része az egészséges bio zöldségekből álló diéta. Jelenleg a kórházi étkezdében lehet a Rodale Institute által gondozott saját kert biotermékeiből készült ételeket megvásárolni, de jövőre tervezik a kert kiterjesztését és a biotermékek további bevezetését a korházi menübe, amivel mintát kívánnak mutatni más kórházak számára is.

Nekem ez bűzlik! Kampány a tisztább óceánjárókért

Levegő Munkacsoport

Nekünk ez bűzlik! Egyetlen egy óceánjáró annyi szennyezőanyagot bocsát ki mint 5 millió személyautó ugyanekkora úton. A hajókra vonatkozó környezetvédelmi előírások az elmúlt évtizedekben alig változtak - nem utolsó sorban a hajós társadalom (szállítmányozók, hajótársaságok) ellenállása miatt. Legyen vége a levegő szennyezésének a kikötőkben és a nyílt tengereken! Ajánlott oldal: Levegő Munkacsoport

Korommentes levegőt!

Levegő Munkacsoport

A levegőbe került koromrészecskék súlyosan károsítják az egészségünket, asztmát és tüdőrákot is okozhatnak. Nem csak az egészséget, hanem a földi életet is veszélyeztetik, mert az Északi-sarkvidéki jég olvadását gyorsítják, ami az egész bolygó felmelegedését gyorsítja. A jégből kiolvadó víz emeli a tengerek vízszintjét, mely városokat és egész államokat önthet el. A koromszemcsék nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe a dízelmotorokból. Ajánlott oldal: Levegő Munkacsoport

Cardboard [angol]

Do The Green Thing

Olcsó szórakoztatás... Szoktuk mondani, de nem csak az, környezettudatos és kreativitásra ösztönző is. Adj a gyerek kezébe pár papírtekercs rolnit, üres kartondobozt, és csak hagyd játszani! Ajánlott oldal: Do The Green Thing

Te rajzolsz, én varrok

szijjasati

Te rajzolsz, én varrok A  projekt egyszerű és nagyszerű: a gyermek rajza alapján varrják meg a játékot, a képeket elnézve eszméletlen ügyesen keltik életre a figurákat. És hogy ez miért zöld? Hát, mert ha egy ilyet rendel valaki, sikerül megúszni egy újabb, a világ másik végén fillérekért gyártott, aztán méregdrága plüssizé megvásárlását, helyette a helyben készült, nagyon személyes meglepetést kapja a gyermek.

STeP - Sustainable Textile Production [angol]

OEKO-TEX

A Sustainable Textile Production (STeP) az OEKO-TEX® minősítő rendszere márkák, kereskedők, előállítók, így a teljes textilipar számára. Aki a független és átlátható rendszer segítségével szeretné megmutatni, hogy a teljes előállítási és ellátási láncban (alapanyag előállítás, fonás, szövés, kötés és végtermék előállítás) milyen eredményeket ért el a fenntartható termelés terén az használja a STeP minősítést. Az OEKO-TEX® Youtube csatornáján sok érdekes riportot lehet találni rendszert alkalmazó vállalatok képviselőivel.

Nincs tanítás, csak tanulás!

Zöld Pók Alapítvány

Az a baj, hogy sok tanár nem szereti a gyerekeket, nem ismeri őket jól, és őszintétlenül viselkedik velük, emiatt mindenki rosszul érzi magát és a tanulás sem megy - véli Csovcsics Erika, egy pécsi iskolaközpont főigazgatója. Van egy állami iskola, ahol megpróbálják megvalósítani azt, amiről a legtöbb gyerek és szülő álmodozik.

Az igazi jegesmedvék [angol]

A kisfilm az amerikai Center for Science in the Public Interest kampányfilmje és célja felhívni a figyelmet a cukros üdítőitalok káros hatásaira, főleg az így elfogyasztott rengeteg "láthatatlan" kalóriára, a túlzott fogyasztás miatti elhízásra és annak komoly következményeire, pl a cukorbetegségre. Ajánlott link: therealbears.org Ajánlott cikk: Mi a baj a cukros üdítőkkel?

F-gázok [német, feliratos]

Levegő Munkacsoport

Télen-nyáron körülvesznek bennünket olyan berendezések, amelyekben a laikusok által még kevéssé ismert, úgynevezett F-gázok vannak. Hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, az autóklímáknál és a hőszivattyúkban egyaránt megtalálhatók. Mivel kiderült, hogy a szén-dioxidnál jóval erősebb üvegház hatású gázok, ezért a közeljövőben egészen biztosan többet fogunk e problémáról hallani. Ebből a video-klipből az F-gázokkal kapcsolatos alapkérdéseket ismerhetjük meg! Ajánlott link: Levegő Munkacsoport

Egy magyar méhész tapasztalatai a méhpusztulásról

Greenpeace Hungary

A méhek és a többi, növényeinket beporzó rovarok pusztulása húsz éve erősödik világszerte. Ennek több oka van: egyes élősködők terjedése, az éghajlatváltozás, a nagyipari mezőgazdaság káros hatásai - és a legkönnyebben megváltoztatható: pár mezőgazdasági vegyszer. Az Einsteinnek tulajdonított mondás szerint ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberiség is követi őket. Fehér Péter méhész beszél a tapasztalatairól. Ajánlott link: Méhpusztulás

A méhek világa

mozinet

2013. Május 9-től a mozikban! „Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik majd őket." -- Albert Einstein. Az elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada a méhek beporzásától függ. Ajánlott link: Méhpusztulás

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében