fbpx

| Dobos Orsolya

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A vézna, szemüveges, a Down-szindromás és a cigány – mesekönyvek az elfogadásról

Miközben szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk a környezetétől a lehető legnagyobb elfogadást kapja, vajon teszünk-e azért, hogy ő maga is elfogadóvá váljon? Gyereknap alkalmából olyan mesekönyvekből szemezgettünk, amelyek segítenek elfogadni a másságot. 

A könyvpiacon egyre több olyan kiadvány jelenik meg, amelynek fő üzenete a toleranciára és elfogadásra nevelés. Vannak, amelyek direkt módon tájékoztatnak egy adott kisebbségről, mások mindezt egy mesébe szövik bele. És vannak, amelyek szövegükben hagyományosabb mesék vagy versek, de az illusztrációikban megjelennek az elfogadáshoz kapcsolódó üzenetek.

Egy adott kisebbséghez tartozó családok előszeretettel vásárolják az őket érintő könyveket, de a cél az lenne, hogy a családok személyes érintettség nélkül is meglássák, hogy egy-egy ilyen mesével tehetnek azért, hogy gyermekük elfogadóbbá, nyitottabbá váljon mások felé.

A színesavilág-book.hu megálmodói összegyűjtötték olyan forgalomban lévő gyerekkönyveket, amelyek mondanivalójukban és képi világukban segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a gyerekek mindenféle másságot és különbözőséget megismerjenek. Mert ami ismerős, azt már elfogadni sem olyan nehéz.

Vannak olyan könyvek a könyvpiacon, amelyek a fogyatékkal vagy betegséggel élő gyerekeknek szólnak azért, hogy ezzel segítsék a saját helyzetük megértését. A Különleges mesék azért különlegesek, mert a többségi gyerekeknek szólnak, azzal a céllal, hogy betekinthessenek ezeknek a kisebbségben lévő, „más” gyerekeknek az életébe, legyen szó a Down-szindrómával élő vagy a hallássérült társaikról.

Ungvári Bélyácz Betti A Málna utca hangjai című meséjében egy hallássérült kislány a szüleivel új helyre költözik, ott hamarosan új barátokra lel, és együtt élik át a mindennapok kalandjait. A történet második részében a kislány naplóját olvashatjuk, amelyben az ő szemszögéből is megismerhetjük a történeteket.

 

 

 

 

A Színes mesék kategóriába azok a mesék kerültek, amelyek a külsőségeken alapuló másságról szólnak.

 

Prakter Mariann Paprika és Rózsa című könyve az egész családnak mulattató olvasmány lehet. Paprika, a falubeli legény és Rózsa, a szép cigány lány szerelméről szól, gyönyörű, színes, népies illusztrációkkal, és mindeközben abszolút modern tartalommal. Hősünk az erős paprikából nyert szupererejével próbálja segíteni szerelmét. Egy kis spoiler: a segítség nem mindig azt a hatást éri el, amit hősünk előre eltervezett, és ebből gyakorta mulatságos kalamajka adódik.

 

Szegedi Katalin Lenka című könyve, a dundi kislányról szól, aki naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette. Lenka története a barátságról és az elfogadásról szól.

 

 

 

A Lenka című könyv ikerkönyve a Palkó. Ebben megismerhetjük közelebbről a vékony, szemüveges kisfiút, aki a tornasorban mindig az utolsó, akinek az osztálytársai még a színes ceruzát sem adják kölcsön, pedig róla próbálják lemásolni a dolgozatot. A Palkó című könyv Lenka és Palkó megismerkedését mutatja be a kisfiú szemszögéből.

 

 

 

Ungvári Bélyácz Betti Tündérkerti kalandok című mesekönyve kuriózum a könyvpiacon, mert minden örökbefogadás témáját feldolgozó könyv középpontjában maga az örökbefogadás áll. Ez a könyv viszont már a haladóknak való. A könyvben egy örökbefogadó tündércsalád mindennapjairól olvashatunk, melynek az örökbefogadás nem a központi témája, de a szereplők beszélgetéseiben fel-felmerül. A könyv hasznos példa lehet a szülőknek arra, hogyan lehet beszélgetni az örökbefogadott gyerekekkel az érkezésükről, a kívülállóknak pedig segít bepillantani az örökbefogadó családok hétköznapjaiba.

 

Kép: care2.com

 

További sok-sok érdekes mesekönyv a Szinesavilag-book.hu oldalon. 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás