fbpx

| Szilva Eszter

Veteményvetélkedő általános iskolásoknak

Körteforma és homokvár helyett felnőttjátszóteret kapott egy csapat általános iskolás: vetőmagokat és igazi földet. A Vesd bele magad! program célja az volt, hogy a gyerekeket megismertesse a kiskerti zöldségtermesztés alapjaival.
 

A szolnoki Széchenyi városrész általános iskolájában éppen a Rédei bogyók csapata mutatkozik be, mikor megérkezünk a Vesd bele magad! program záró vetélkedőjére.

Az elnevezés ebben az esetben szigorúan szó szerint értendő: az általános iskolák számára meghirdetett programmal a gyerekeket a kiskerti zöldségtermesztésre, veteményezésre szeretnék nevelni, mégpedig helyi gazdák segítségével. A tornacsarnokban éppen ezért olyan csatakiáltásokat hallhatunk, mint „Krumpli-héja!”, és azon sem lepődünk meg, hogy a feladatok során a kombájnt, a műtrágyázót vagy éppen a futóbabot kell elmutogatni az iskolásoknak. Ez utóbbi természetesen meg sem kottyan nekik.

A vetélkedőt Kesjár Kamilla, a program lelke és főszervezője vezeti. „Az egész úgy indult, hogy Szombati Zoltán cserkeszőlői gazdálkodó felhívott, hogy szeretne a saját költségén vetőmagot venni a cserkeszőlői iskolának” – meséli a kezdetekről. A gazdálkodó azt gondolta, hogy a gyerekek úgy tudnak a legjobban közvetlen tapasztalatot szerezni arról, hogy miből lesz az egészséges élelmiszer, ha ők maguk vetik el otthon a magokat, majd a növények fejlődését is figyelemmel tudják kísérni.

Kesjár Kamilla a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) társelnöke is egyben, így a szövetségben ugyancsak meghirdették az akciót, hogy még több szponzort találjanak a programhoz.

Főleg nagyközségekből és kisebb térségekből jelentkeztek gazdálkodók, akik a helyi iskolának vagy egy osztálynak vetőmagokat vásároltak: répát, retket, borsót és tököt. Ebből alakult ki az országos vetélkedő.

 

Interaktív kertészkedés

A programban Kunszentmártontól Balatonboglárig több mint húsz általános iskola körülbelül 2000 tanulója vett részt. Az iskolák örömmel fogadták a gazdákat, persze főként ott, ahol egy-egy lelkes pedagógus is az ügy mellé állt. A részt vevő iskolák nyolcvan százaléka aktív volt – aki nem, az kiesik a jövő évi versenyből. A kezdeményezés ugyanis nem ér véget idén.

„A vetőmagok mellé minden hónapban feladatokat is kaptak, meg persze kis technológiai segédletet, hiszen azért folyamatosan fogtuk a kezüket. A program végén pedig elmentek egy gazdához, hogy megnézzék, milyen is a magyar mezőgazdaság a valóságban” – mondja Kesjár Kamilla. A vetélkedő egy része egyébként az interneten zajlott, a csapatoknak a tanárok segítségével blog formájában, fényképekkel együtt kellett beszámolniuk a történésekről, eredményekről.

A program jelenlegi állásáról Vesd bele magad! program honlapján olvashatsz. 

„Volt olyan gyerek, aki megette a másik borsójának a levelét, és hasonló butaságok persze előfordultak. De ezek alapvetően nem városi iskolák, így a gyerekek zömének azért még van némi közvetlen élménye a természetről. És sok helyütt az őket segítő pedagógusok is vidéken élnek, gyakran otthon is veteményeznek” – meséli Kamilla. A nagy kaland azonban csak most következik: a jövőre városi és budapesti iskolákat is szeretnének bevonni.

A verseny győztese egyébként egy balatonboglári iskola 21 fős csapata lett. Tanáruk, Légliné Tomity Anna szerint diákjai még nem szakadtak el annyira a kertészkedéstől, hiszen ha máshol nem, sokan legalább a nagyszülőknél már láttak veteményest, sőt sokan be is segítettek a kapálásba. A tanárnő segítségével a gyerekek folyamatosan beszámoltak az élményeikről, a gazolás fáradságos munkáitól kezdve az első saját termesztésű retekkel elkészített szendvicsig.

Németh Miklós a Győrhöz közeli Kónyról hozta a gyerekeket, ott az egész felső tagozat részt vett a programban. Azt mondja, a szülők is lelkesen beszálltak a versenybe, a gyerekek aktivitása pedig kezdetben nagyobb volt ugyan, de végig kitartott. 

„A program egyébként EU-s vagy kormányzati támogatás nélkül, kizárólag magánszemélyek segítségével valósult meg, a Vidékfejlesztési Minisztérium »erkölcsi támogatását« adta” – fogalmaz Kesjár Kamilla. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségébe tömörülő gazdák a társadalmi felelősségvállalás miatt tartották fontosnak, ezért ingyen adták a vetőmagokat az iskoláknak. A gyerekek pedig – iskolakertek híján – a magokat otthon, szüleik segítségével ültették el.

 „Nagyon fontos próba volt ez számunkra, hiszen kiderült, hogy vannak-e olyan emberek, akik ilyen nemes közösségi célok érdekében hajlandóak pénzt, időt, energiát áldozni – mondja dr. Mikula Lajos, a szövetség elnöke. – Ráadásul 2011 az Önkéntesség éve, így ebben a tekintetben is izgalmas kísérlet volt.”

Kesjár Kamilla szerint a program egyfajta utánpótlás-nevelésként is felfogható. „Az embernek felelősséget kell vállalnia környezetéért, a saját szakmájáért. Ha ez a generáció nem tanul ebből, akkor senki.

Mi a Fiatal Gazdákkal egyébként is szeretnénk elérni, hogy a társadalom többi rétege a gazdálkodókra ne úgy tekintsen, mint „parasztokra”, hanem mint az egészséges élelmiszer megteremtőire. Talán van némi változás ezen a téren, azért is, mert tagjaink között a fiatalok magasabban iskolázottak, innovatívabbak, világlátottak, így talán megtalálják a hangot a környezetükkel.”

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás