fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veteményvetélkedő általános iskolásoknak

| Szilva Eszter

Körteforma és homokvár helyett felnőttjátszóteret kapott egy csapat általános iskolás: vetőmagokat és igazi földet. A Vesd bele magad! program célja az volt, hogy a gyerekeket megismertesse a kiskerti zöldségtermesztés alapjaival.
 

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

A szolnoki Széchenyi városrész általános iskolájában éppen a Rédei bogyók csapata mutatkozik be, mikor megérkezünk a Vesd bele magad! program záró vetélkedőjére.

Az elnevezés ebben az esetben szigorúan szó szerint értendő: az általános iskolák számára meghirdetett programmal a gyerekeket a kiskerti zöldségtermesztésre, veteményezésre szeretnék nevelni, mégpedig helyi gazdák segítségével. A tornacsarnokban éppen ezért olyan csatakiáltásokat hallhatunk, mint „Krumpli-héja!”, és azon sem lepődünk meg, hogy a feladatok során a kombájnt, a műtrágyázót vagy éppen a futóbabot kell elmutogatni az iskolásoknak. Ez utóbbi természetesen meg sem kottyan nekik.

A vetélkedőt Kesjár Kamilla, a program lelke és főszervezője vezeti. „Az egész úgy indult, hogy Szombati Zoltán cserkeszőlői gazdálkodó felhívott, hogy szeretne a saját költségén vetőmagot venni a cserkeszőlői iskolának” – meséli a kezdetekről. A gazdálkodó azt gondolta, hogy a gyerekek úgy tudnak a legjobban közvetlen tapasztalatot szerezni arról, hogy miből lesz az egészséges élelmiszer, ha ők maguk vetik el otthon a magokat, majd a növények fejlődését is figyelemmel tudják kísérni.

Kesjár Kamilla a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) társelnöke is egyben, így a szövetségben ugyancsak meghirdették az akciót, hogy még több szponzort találjanak a programhoz.

Főleg nagyközségekből és kisebb térségekből jelentkeztek gazdálkodók, akik a helyi iskolának vagy egy osztálynak vetőmagokat vásároltak: répát, retket, borsót és tököt. Ebből alakult ki az országos vetélkedő.

 

Interaktív kertészkedés

A programban Kunszentmártontól Balatonboglárig több mint húsz általános iskola körülbelül 2000 tanulója vett részt. Az iskolák örömmel fogadták a gazdákat, persze főként ott, ahol egy-egy lelkes pedagógus is az ügy mellé állt. A részt vevő iskolák nyolcvan százaléka aktív volt – aki nem, az kiesik a jövő évi versenyből. A kezdeményezés ugyanis nem ér véget idén.

„A vetőmagok mellé minden hónapban feladatokat is kaptak, meg persze kis technológiai segédletet, hiszen azért folyamatosan fogtuk a kezüket. A program végén pedig elmentek egy gazdához, hogy megnézzék, milyen is a magyar mezőgazdaság a valóságban” – mondja Kesjár Kamilla. A vetélkedő egy része egyébként az interneten zajlott, a csapatoknak a tanárok segítségével blog formájában, fényképekkel együtt kellett beszámolniuk a történésekről, eredményekről.

A program jelenlegi állásáról Vesd bele magad! program honlapján olvashatsz. 

„Volt olyan gyerek, aki megette a másik borsójának a levelét, és hasonló butaságok persze előfordultak. De ezek alapvetően nem városi iskolák, így a gyerekek zömének azért még van némi közvetlen élménye a természetről. És sok helyütt az őket segítő pedagógusok is vidéken élnek, gyakran otthon is veteményeznek” – meséli Kamilla. A nagy kaland azonban csak most következik: a jövőre városi és budapesti iskolákat is szeretnének bevonni.

A verseny győztese egyébként egy balatonboglári iskola 21 fős csapata lett. Tanáruk, Légliné Tomity Anna szerint diákjai még nem szakadtak el annyira a kertészkedéstől, hiszen ha máshol nem, sokan legalább a nagyszülőknél már láttak veteményest, sőt sokan be is segítettek a kapálásba. A tanárnő segítségével a gyerekek folyamatosan beszámoltak az élményeikről, a gazolás fáradságos munkáitól kezdve az első saját termesztésű retekkel elkészített szendvicsig.

Németh Miklós a Győrhöz közeli Kónyról hozta a gyerekeket, ott az egész felső tagozat részt vett a programban. Azt mondja, a szülők is lelkesen beszálltak a versenybe, a gyerekek aktivitása pedig kezdetben nagyobb volt ugyan, de végig kitartott. 

„A program egyébként EU-s vagy kormányzati támogatás nélkül, kizárólag magánszemélyek segítségével valósult meg, a Vidékfejlesztési Minisztérium »erkölcsi támogatását« adta” – fogalmaz Kesjár Kamilla. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségébe tömörülő gazdák a társadalmi felelősségvállalás miatt tartották fontosnak, ezért ingyen adták a vetőmagokat az iskoláknak. A gyerekek pedig – iskolakertek híján – a magokat otthon, szüleik segítségével ültették el.

 „Nagyon fontos próba volt ez számunkra, hiszen kiderült, hogy vannak-e olyan emberek, akik ilyen nemes közösségi célok érdekében hajlandóak pénzt, időt, energiát áldozni – mondja dr. Mikula Lajos, a szövetség elnöke. – Ráadásul 2011 az Önkéntesség éve, így ebben a tekintetben is izgalmas kísérlet volt.”

Kesjár Kamilla szerint a program egyfajta utánpótlás-nevelésként is felfogható. „Az embernek felelősséget kell vállalnia környezetéért, a saját szakmájáért. Ha ez a generáció nem tanul ebből, akkor senki.

Mi a Fiatal Gazdákkal egyébként is szeretnénk elérni, hogy a társadalom többi rétege a gazdálkodókra ne úgy tekintsen, mint „parasztokra”, hanem mint az egészséges élelmiszer megteremtőire. Talán van némi változás ezen a téren, azért is, mert tagjaink között a fiatalok magasabban iskolázottak, innovatívabbak, világlátottak, így talán megtalálják a hangot a környezetükkel.”

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok