fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyesek a gyerekeknek szóló írószerek?

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kora óvodás kortól a gyerekek kedvenc játékai közé tartozik a rajzolás, színezés, festés. Az alkotások időnként elmélyülten, a ceruza, radír szopogatásával, rágcsálásával készülnek, ami veszélyt jelenthet, mert káros anyagok juthatnak a szervezetbe. Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 36 gyerekeknek szóló írószert vizsgált.

Reprodukciót károsító hatásuk miatt egészségre ártalmasak a PVC anyagú radírokban esetleg jelen lévő tiltott lágyítószerek, amelyek szájon át vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak és a gyermek szervezetébe kerülhetnek. Emellett kockázatot jelenthetnek a kréták, ceruzák pigmentjeiben esetleg előforduló nehézfémek is, egészségkárosító (rákkeltő, reprodukciót károsító, mutagén vagy „csak” allergizáló) hatásaik miatt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a 2013. évben összesen 36-féle gyermekjátéknak minősülő írószer terméket vizsgált meg, melyek között előfordultak radírok, vízfestékek, aszfaltkréták és zsírkréták egyaránt. (Gyermekjátéknak minősülnek a nem művészi célra szánt színező és festő árucikkek, illetve az olyan radírok, melyek kialakításuk folytán – a használati értéken túl – játék szerepet is betölthetnek.)

A termékeken elvégzett 400 db laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy az írószerek – egyetlen termék kivételévelmegfeleltek a követelményeknek, a nehézfémtartalmuk, illetve lágyítószer tartalmuk a jogszabályokban előírt felső határértéket nem lépték túl. Tiltott lágyítószert tartalmazott viszont egy radír kiegészítő játékeleme, amely a reprotoxikus anyagot a felső határérték több mint 100-szoros mennyiségében tartalmazta. A terméket kivonták a forgalomból.

A fogyasztóvédelmi hatóság már vizsgált írószer termékeket a korábbi években is: akkor a véletlenszerűen megvizsgált radírok több mint 50%-a tartalmazott tiltott lágyítószert, tehát az idei eredmények kiemelkedően jónak számítanak.

A veszélyesnek vélt termékek közvetlenül bejelenthetőek itt.

Forrás: NFH sajtóközlemény          

Kép: Judy van der Velden

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára