fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes vegyi anyagok a divatban

| Tudatos Vásárló

A Greenpeace vizsgálata 20 divatmárka, többek között a Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban mutatott ki veszélyes vegyi anyagokat. A Budapesten árult Zara gyermeknadrágban rákkeltő, valamint a hormonrendszert károsító anyaggá bomló kemikáliákat találtak.

A Greenpeace International jelentése szerint, a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, amelyekben lévő veszélyes vegyi anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár rákkeltő anyagokká bomlanak. A Greenpeace 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, köztük négyet Magyarországon.

 A vizsgálat során 20 divatmárka, köztük az Armani, a Levi’s és a Calvin Klein ruháiban talált veszélyes vegyi anyagokat. A Zara termékeiben mind hormonzavart előidéző, mind rákot okozó veszélyes vegyi anyagok voltak.  A vizsgált ruhák kétharmadában találtak káros vegyi anyagokat. A kutatás fő tanulsága, hogy mindegyik vizsgált divatmárkának van több olyan ruhája is, melyek nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-vegyületeket) tartalmaznak, melyek magas koncentrációban károsítják a hormonrendszert.

  • A legmagasabb koncentrációban a Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack&Jones és a Marks&Spencer ruháiban voltak jelen NPE-k (Nonil-fenol-etoxilátok).
  • Más kémiai anyagok is azonosításra kerültek, például négy termékben voltak kimutathatóak magas koncentrációban ftalátok.
  • A Zara két termékében az azofestékekhez  használt rákkeltő aminok nyomait fedezték fel.

A vizsgálat során még további veszélyt jelenthető ipari vegyi anyagot találtak több termékben is. Egyes ftalátok valamint a nonil-fenol-etoxilátok bomlás során a vizekben hormonzavart okozó anyagokká válnak. Egyes ftalátok a szaporító rendszerre nézve is károsak.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta: „Magyarországon négy terméket vizsgáltunk.  Ezek közül egyedül a H&M bugyija nem tartalmazott kimutatható mennyiségben  káros anyagot. A C&A póló kis mennyiségben tartalmazott hormonrendszerre veszélyes nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és ftalátokat. A Diesel pólóban ftalátokat mutatott ki a Greenpeace vizsgálata. A Zara Pakisztánból származó gyermek farmerje egyszerre tartalmazott hormonkárosító nonil-fenol-etoxilátokat (NPE-k) és festékekből származó rákkeltő aminokat. A világszerte vizsgált 141 termékből, csupán két Zara termék tartalmazott rákkeltő aminokat, bár az uniós jogszabály határértékénél kevesebbet.”

Martin Hojsik, a Greenpeace International Detox kampányának koordinátora hozzátette: „Mind a vásárlók, mind pedig a gyárak környékén élők számára elfogadhatatlan, hogy több Zara termékben is kimutatott a teszt olyan anyagokat, amelyek rákkeltőek vagy hormonzavarokat okoznak. A Zarának, mint a világ legnagyobb kiskereskedelmi ruhaforgalmazójának azonnali, gyors, hatékony és átlátható lépésekkel kell részt vennie a ruhaipar méregtelenítését célul tűző Detox kampányban”. 

Simon Gergely hangsúlyozta: „A vezető divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat árusítanak, amelyek világszerte szennyezik a vizeinket mind a gyártás, mind a mosások során. A textilipar a világ élővizeit továbbra is a saját szennyvízcsatornájaként használja. Pedig fölöslegesen: a ruháinkat veszélyes vegyi anyagok nélkül is el lehet készíteni.”

A Greenpeace azt követeli a divatcégektől, hogy kötelezzék el magukat a veszélyes vegyi anyagok 2020-ig történő teljes kiváltására. Ezt már megtette a Puma, Adidas, Nike, C&A, H&M és a Marks&Spencer. A vállalatok felelőssége, hogy a beszállítóik is felhagyjanak a veszélyes vegyi anyagok használatával. 

Forrás: Greenpeace Magyarország

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok