fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A veszélyes termékekről

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A veszélyes termékek listáját a piacfelügyeleti hatóságok teszik közzé – érdemes ezt rendszeresen áttanulmányozni.

Hol tájékozódhatok, hova fordulhatok?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság veszélyes termék listája az interneten is megtalálható a http://www.nfh.hu/ címen. (Itt konkrétan rá lehet keresni egy adott termékre különböző kritériumok alapján).

A fogyasztó segítheti a hatóságok munkáját, ha jelzi a fogyasztóvédelmi hatóságnak, amennyiben veszélyes termékkel találkozott, legyen az gyermekjáték, elektronikai termék, vagy bármilyen más áru.

Biztonságos? Mit jelöl a „CE”?

A terméken található CE-jelölés azt jelzi, hogy a gyártó állítása szerint az adott termék maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon. A jelölés azonban nem jelent minőségi garanciát.

 

Kártérítés

A termékfelelősség a már bekövetkezett károk helyrehozatalát jelenti. A felelős elsősorban a gyártó és az importőr, illetve, ha a gyártó kiléte nem állapítható meg, akkor a forgalmazó.

A fogyasztónak akkor van joga kártérítési igény érvényesítésére, amennyiben az általa vásárolt termék valakinek a halála, testi sérülése vagy egészségkárosodása folytán bekövetkezett vagyoni, illetve nem vagyoni kárt okoz, valamint ha a hibás termék által más dologban okozott kár 500 eurónak megfelelő forint összegnél (kb. 125 000 Ft) nagyobb.

Kárigény érvényesítéséhez azt kell bizonyítani, hogy a termék hibás, és hogy összegszerűen mekkora kár származott a hibából, valamint azt, hogy a termék hibája és a kár között ok-okozati összefüggés van. A kártérítési igény 3 éven belül érvényesíthető attól számítva, amikor a károsult tudomást szerzett a kár bekövetkeztéről, a termék hibájáról vagy a hiba okáról, és a gyártó, illetve az importáló személyéről. Ha a forgalomba hozataltól számítva eltelt 10 év, igényünkkel már nem léphetünk fel.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok