fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes mértékű a szálló por szennyezettség

| Tudatos Vásárló

Az utóbbi napokban az ország egész területén megemelkedett a levegő kisméretű szálló por szennyezettsége. Több településen  a riasztási küszöbértéket is meghaladó szennyezettséget mértek. A szmog nem csak a betegekre és a gyerekekre jelent veszélyt.

Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett pedig a tájékoztatási fokozatát kellett kihirdetni.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja időjárásunkat, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának.

Az őszi-téli időszakban a szálló por a legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyezőanyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek (például asztmások, COPD-sek) egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Ha a panaszaik erősödnek, akkor telefonon konzultáljanak orvosukkal, hogy miként változtassanak a terápiájukon.

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.

Sajnos a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, úgy mint tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszú távú hatásként az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, azon apró sérülések keletkezhetnek, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

Ha ez az állapot tartósan fennmarad, akkor várható, hogy az egészségügyi ellátórendszerben is érezhető lesz a hatása, mivel több beteg jelentkezhet az említett panaszokkal. A helyzet javulására akkor számíthatunk, ha erősebb légmozgás érkezik, amely kisöpri a felettünk megálló szmogot.

 

Tanácsok azok részére, akik az érintett területeken élnek

  • Kerüljük a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén!
  • Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.
  • A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)
  • A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, a kerti égetések korlátozását, tiltását mindenképpen hasznosnak tartjuk, ezzel helyi szinten is javítható a helyzet.
  • A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

 

Mi a szmog?

Szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyezőanyagok, jelen esetben szállópor (PM10) koncentrációja a levegőben. Ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert – és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás –, akkor tájékoztatási szintet kell elrendelnie az érintett önkormányzatnak.

Ha a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor már riasztási szintről beszélünk.

 

Forrás: VM, ANTSZ

Kép [cc]   sabaerazo

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok