fbpx

| Tudatos Vásárló

Veszélyes mértékű a szálló por szennyezettség

Az utóbbi napokban az ország egész területén megemelkedett a levegő kisméretű szálló por szennyezettsége. Több településen  a riasztási küszöbértéket is meghaladó szennyezettséget mértek. A szmog nem csak a betegekre és a gyerekekre jelent veszélyt.

Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett pedig a tájékoztatási fokozatát kellett kihirdetni.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja időjárásunkat, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának.

Az őszi-téli időszakban a szálló por a legfontosabb kiváltója a rossz légszennyezettségi értékeknek. Ez a szennyezőanyag jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek (például asztmások, COPD-sek) egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Ha a panaszaik erősödnek, akkor telefonon konzultáljanak orvosukkal, hogy miként változtassanak a terápiájukon.

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia előfordulását. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.

Sajnos a riasztási szintnél már az egészségesek is megérzik a szmog káros hatásait: allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek, úgy mint tüsszögés, torokkaparás, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Hosszú távú hatásként az apró szemcsék izgatják a nyálkahártyát, azon apró sérülések keletkezhetnek, és ez utat nyit a baktériumok, vírusok számára, könnyebben alakul ki fertőzés.

Ha ez az állapot tartósan fennmarad, akkor várható, hogy az egészségügyi ellátórendszerben is érezhető lesz a hatása, mivel több beteg jelentkezhet az említett panaszokkal. A helyzet javulására akkor számíthatunk, ha erősebb légmozgás érkezik, amely kisöpri a felettünk megálló szmogot.

 

Tanácsok azok részére, akik az érintett területeken élnek

 • Kerüljük a sétát a szennyezett helyeken, nagyvárosokban, főleg a forgalmas útszakaszok környékén!
 • Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas. Jobb, ha ezekben a napokban a kicsik többet vannak zárt helyen.
 • A biciklizők viseljenek porvédő maszkot. (Ez nem azonos a zöld műtős maszkkal, a porvédő maszkot munkavédelmi üzletekben lehet beszerezni.)
 • A települések önkormányzatai döntik el, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, a kerti égetések korlátozását, tiltását mindenképpen hasznosnak tartjuk, ezzel helyi szinten is javítható a helyzet.
 • A szellőztetésre a déli órák alkalmasabbak, ekkor kevesebb a fűtésből keletkező égéstermék a levegőben.

 

Mi a szmog?

Szmoghelyzetről akkor beszélünk, ha megemelkedik a légszennyezőanyagok, jelen esetben szállópor (PM10) koncentrációja a levegőben. Ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert – és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás –, akkor tájékoztatási szintet kell elrendelnie az érintett önkormányzatnak.

Ha a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor már riasztási szintről beszélünk.

 

Forrás: VM, ANTSZ

Kép [cc]   sabaerazo

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás