fbpx

| Léderer Sándor

Veszélyes lézernyomtatók

Sokéves vita vette kezdetét, amikor megjelentek az első hírek a mobiltelefonok okozta lehetséges egészségkárosodásokról. Hasonló vita várható egy újabb potenciális veszélyforrással kapcsolatban, amely ezúttal a lézernyomtató.

Tavaly augusztusban látott napvilágot egy, az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem által készített tanulmány, amely a lézernyomtatók által kibocsátott finompor egészségkárosító hatását vizsgálta. A kutatók megdöbbentő eredményekre jutottak: a vizsgált 62 nyomtató közül 17-nél találtak különféle veszélyforrásokat, a legrosszabbul szereplő készülék pedig olyan mennyiségben bocsátott ki apró porszemcséket, mintha a vizsgált helységben dohányoztak volna. A tanulmány szerint a nyomtatóból származó pornak sokféle ártalmas hatása lehet. A legenyhébbek az allergiás irritációk, a súlyosak között szív-, tüdő- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek szerepelnek.

Jó hír, hogy a nyomtatók több mint felénél (37) nem találtak semmiféle porszennyezést.

A vizsgálathoz az eladott készülékek száma alapján válogatták össze a nyomtatókat, így egy gyártótól több készülék is szerepelt a tesztben. Érdekesség például, hogy a piacvezető HP termékei között akadtak teljesen tiszta és erősen szennyező készülékek is. A tanulmány eredményeit magyarul az sg.hu közölte még 2007. augusztusban.

A tanulmány hatására máshol is vizsgálni kezdték a nyomtatók által kibocsátott finompor mennyiségét. Egy müncheni szakértő szerint nagyon sok múlik a készülékek üzemeltetésén, illetve a vizsgálat körülményein, hiszen nem mindegy, hogy mit nyomtatunk (szöveget vagy képet), hogy milyen sokáig tartjuk bekapcsolva a nyomtatót, milyen tonert használunk, illetve, hogy milyen gyakran szellőztetünk az adott helyiségben. Ezektől függően ugyanaz a készülék akár pormentesnek és szennyezőnek is bizonyulhat.

A német Szövetségi Kockázatértékelő Intézet egy másik megközelítésből kezdett el kutakodni: különféle irodahelységek levegőminőségét vették szemügyre. Eredményeik szerint az irodák jelentős részében nagyon magas a levegő finompor-tartalma. A nyomtatók bekapcsoláskor pedig akár meg is kétszereződhet a legapróbb részecskék aránya. Ennek viszont csak egy töredékét képezik a nyomtatók tonereiből származó porok. Az intézet mindenesetre azt tanácsolja, hogy a nyomtatókat és a másológépeket külön helyiségekben kellene üzemeltetni.

Teljesen egyértelmű eredmények híján Németországban egyelőre nem készül törvényi szabályozás az ügyben, noha létezik olyan szervezet, amely ezt évek óta szorgalmazza. Jóval az ausztrál kutatás eredményei előtt, már 2001-ben létrejött Németországban a Tonerkárosultak Érdekszövetsége (ITD), amely azóta több mint 1700 olyan esetet regisztrált, amelyben az érintett személyeknél állítólag nyomtatók okoztak különféle egészségkárosodásokat.

Más a helyzet Svédországban, ahol a Munkavédelmi Hivatal szerint száműzni kell az irodákból a lézernyomtatókat.

A német GEO magazin az ITD javaslatai alapján a következőket tanácsolja:

 • feleslegesen ne használjuk a nyomtatót;
 • lehetőleg tintasugaras nyomtatót vásároljunk;
 • idős, beteg emberek környezetében ne üzemeltessünk nyomtatót.

Amennyiben elkerülhetetlen a lézernyomtató használata, ügyeljünk arra, hogy

 • ne felejtsük bekapcsolva a készüléket;
 • rendszeresen szellőztessünk az irodában;
 • a nyomtatás ideje alatt hagyjuk el a helységet, illetve üzemeltessük külön helységben a nyomtatót;
 • vásároljunk bevizsgált, biztonságosnak ítélt típust;
 • a toner cseréjét bízzuk szakemberre;
 • az üres tonerhez minden esetre csak kesztyűben nyúljunk hozzá, s eredeti csomagolásába gondosan visszahelyezve mielőbb juttassuk vissza gyártójához, aki ártalmatlanítását és/vagy újratöltését szakszerűen tudja ellátni;
 • ne rázzuk meg a kifogyóban lévő tonert;
 • ne étkezzünk, ne dohányozzunk a lézernyomtató közelében;
 • amennyiben bőrünkre tonerpor kerül, mossunk kezet;
 • tonerpor belélegzése esetén forduljunk orvoshoz.

 

A témában a közeljövőben további kutatások várhatóak.

 

Kép [cc] jonk

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás