fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes az iPhone a Greenpeace szerint

| Tudatos Vásárló

Veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz az iPhone – figyelmeztet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az Apple informatikai óriásvállalat első mobiltelefon modelljét a Greenpeace egy független minőségellenőrző céggel vizsgáltatta meg. A készüléket szétszedték és minden egyes darab összetételét elemezték. Kimutatták, hogy a 18 belső és külső alkatrész közül 9 tartalmaz a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat.

A beépített antennában például brómot találtak. A maró hatású és mérgező anyagot más telefongyártó cégek már nem használják. Az Apple a PVC-ről sem tud lemondani, több alkatrész is tartalmazza a veszélyes műanyagot, amelynek gyártása során is környezeti kár keletkezik, ha pedig megég, akkor súlyosan egészségromboló dioxin szabadul fel.

Az iPhone már a harmadik Apple-termék, amelyet a Greenpeace 2006 óta bevizsgáltatott. Az iPod Nano médialejátszó és a MacBook Pro laptop vizsgálata is veszélyes vegyi anyagok jelenlétét mutatatta ki. A környezetvédők azt is kifogásolják, hogy egyetlen iPod modell akkumulátorát sem lehet cserélni és nincs ez másképp az iPhone esetében sem. A rendkívül modern és innovatív cég hírében álló Apple az elavult vagy kidobott termékek újrahasznosításában sem jeleskedik – áll a jelentésben, amelyről a Die Welt című német napilap számolt be honlapján.

Az Apple rendre az utolsók közé kerül a 14 legnagyobb elektronikai gyártót ökológiai szempontból rangsoroló listán, amelyet a Greenpeace negyedévente publikál. A legfrissebb rangsorban az amerikai cég a 12. helyet foglalja el a Hewlett Packard (13.) és a Panasonic (14.) között. A leginkább környezetbarát cég a Greenpeace szerint a Nokia, utána a Sony Ericcson és a Dell következik.

Az Apple nem fogadja el a Greenpeace elemzési szempontjait, a cég szerint termékeik környezeti szempontból is kiválóak.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Marco Papale, Nobuyuki Hayashi

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok