fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes gyermekjátékok az ellenőrök hálójában

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bár a nem élelmiszeripari termékek kémiai biztonságot érintő szabályozása is egyre szigorúbb, még mindig rengeteg veszélyes termék kapható.

Hol tájékozódhatok? KPIR és RAPEX

A veszélyes termékeket illetően Magyarországon a
Központi Piacfelügyeleti Információs Rendszer(KPIR) hivatott ezek megismertetésére, az Európai Unió RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products) gyorsriasztási rendszere pedig mindazon a termékeket tartalmazza, amelyet a tagállamok bármelyikében a piacfelügyelet látómezejébe kerül.

Az ÁNTSZ legutóbbi, jelenleg is folyó „Kikelet” elnevezésű országos akcióellenőrzését kiterjesztette a kémiai biztonság területére is, aminek célja az európai gyorsriasztási rendszerben kifogásolt termékek hazai piacról történő kiszűrése. Az ellenőrzések importálók, első forgalmazók körében, valamint kiskereskedésekben (pl. játékboltok, drogériák, 100 forintos bolt) és piaci árusítóhelyeken történtek, az ÁNTSZ munkatársai 280 egységet ellenőriztek.

Az ellenőrök hálójába a riasztási rendszerből ismert 32 termék (túlnyomórészt játékok) közül két árucikk akadt Magyarországon:

  • 8 cm-es, színes, műanyag „kalózfigurák” (3 országos forgalmazó esetében, 6 kiskereskedelmi játékboltban és 1 áruházlánc kínálatában)

és egy

  • „műanyag elemes hal” (két kiskereskedelmi egységben)

kerültek beazonosításra.

A termékek a riasztás szerint a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmaznak műanyag lágyító (ftalát) komponenst, mely izzadtsággal, nyállal kioldódva és felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhat.

A ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportjai, melyekről azt tartják, hogy rákot, hormonzavarokat okozhatnak illetve veseroncsoló hatásúak. Újabb kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélye. Ezeket az anyagokat elsősorban műanyagjátékok és más PVC-eszközök lágyítására alkalmazzák. Az Európai Bizottság megállapítása szerint háromféle ftalát tartós károkat és krónikus betegségeket okozhatnak a gyermekjátékszereken keresztül függetlenül a gyermekek életkorától. Három másik ftalát típust csak a három évnél fiatalabb gyermekeknek szánt játékokban tilos felhasználni.

A fellelt játékok, illetve készletek forgalmazását, értékesítését azonnali hatállyal határozati formában az ÁNTSZ – újabb vizsgálati eredmények közléséig – megtiltotta, azokat visszaszállították a forgalmazónak, illetve raktárakban elkülönítették.

 

Forrás: ÁNTSZ

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok