fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes ftalátok gyerekjátékokban

Szinte minden gyerek játékai között találunk tapadókorongos figurát, műanyag fejű babát, fürdőkacsát, amelyek puha műanyagból készültek. Ezek egészségkárosítók lehetnek, ha előállításukhoz ftalátokat használtak. Mit kell tudni a ftalátokról?

A ftalátokat a PVC anyagú termékek gyártásánál használják, ezekkel érik el, hogy puha legyen a termék. A ftalátok nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért lassú és hosszú ideig tartó párolgással vagy oldódással szabadulnak fel.

 • Egyes ftalátok rákkeltők, igen veszélyesek különösen a várandós kismamák és a kisgyermekek szervezetére.
 • Megzavarják a hormonrendszert, aminek a hatásai később jelentkeznek.
 • Termékenységi problémákat okozhatnak, különösen a fiúknál.

Az Európai Uniós jogszabályok szerint a gyermekjátékokban és a gyermekgondozási cikkekben háromféle ftalát (BBP, DBP, DEHP) csak szennyeződés formájában fordulhat elő, az is maximum 0,1 tömegszázalék koncentrációban. További három ftalát (DINP, DNOP, DIDP)  használata tiltott minden olyan játékban és gyermekgondozási cikkekben, amelyeket a gyermek a szájába vehet.

A legveszélyesebb ftalátok:
BBP – Benzil-Butil Ftalát
DBP – Dibutil-Ftalát
DEHP – Di(2-Etilhexil)Ftalát
DINP  –  Diizononil Ftalát
DNOP – Di-N-Otil Ftalát
DIDP – Diizodecil Ftalát

A ftalátok jelenlétét az adott termékben kizárólag kémiai műszeres analitikai vizsgálattal lehet kimutatni. Ezért célszerű a puha műanyag termékeket inkább elkerülni.

Ha mégis ilyet szeretne vásárolni, érdemes a termék csomagolását ellenőrizni. A csomagoláson szimbólum vagy felirat jelezheti, hogy a termék ftalát mentes. A veszélye termékeket ellenőrizhetjük a Rapex hetente frissülő (angol nyelvű) online rendszerében, illetve a www.nfh.hu honlapon. Óvjuk gyermekünk egészségét is igyekezzünk inkább természetes anyagokból készült játékokat választani.

Forrás: NFH

Kép: alibaba.com

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás