fbpx

| Markovics Vera

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Veszélyes anyagokat találtak ajakrúzsokban

Kritikus összetevőket találtak német terméktesztelők különböző ajakrúzsokban. A legijesztőbb a dologban, hogy egy rákkeltő hírében álló anyag is volt közöttük.

Óriási választékkal kerülnek szembe azok a hölgyek, akik ajakrúzst használnak, de nem könnyű a választás. Mint a német Öko-Test magazin új vizsgálata kimutatta, meglehetősen nagy az esélye, hogy valaki rosszul választ.

A laborteszt során összesen 21 márkát vettek górcső alá, s valamennyi esetében szinte minden színárnyalatot teszteltek a színezékek eltérő összetétele miatt. Az összesen 306 vizsgált termék közül 121, vagyis több mint egyharmad csak “közepes”, 44 pedig “elégséges” osztályzatot kapott.

Az eredmények alapján úgy tűnik, az ár és a minőség nem feltétlenül van összefüggésben. A bevizsgáltatott ajakrúzsok között volt olyan, amely 2,49 euróba kerül, mégis sokkal jobb minőségű, mint egy másik, amely csaknem 30 eurót kóstál.

 

Tartrazin, anilin és paraffinok

Egy sor bevizsgált sminkszer tele volt káros anyaggal. Egyes rúzsok például tartrazin nevű sárga festékanyagot tartalmaznak, amely viszketést és kiütést okozhat. A laboránsok emellett egyes esetekben rákkeltőnek mondott mérgező anilint találtak.

Néhány rúzsban paraffin, kőolajszármazékok és szilikon is volt. Az ilyen anyagok egészségtelenek, a paraffinok például felhalmozódhatnak a nyirokcsomókban.

Az összetevők listáján a gyártónak valamennyi anyagot (az alapanyagot és a színezéket is) fel kell tüntetnie. A színeket illetően a “tartalmazhat”, illetve a +/- megjelölést alkalmazzák.

 

Dr. Hauschka, Lavera, Logona – nyugodtan kenheted!

A teszt során három márkát találtak – Dr. Hauschka, Lavera, Logona -, amelyek valamennyi tesztelt ajakrúzsai nyugodt szívvel ajánlhatók. A hagyományos márkák közül csak egy, a Schlecker (b) basic rúzsa kapott “Nagyon jó” minősítést: a vizsgálatban mind a húsz színárnyalatú készítménye rendben volt.

A gyenge vagy nem kielégítő kategóriába kerültek viszont az Artdeco Perfect Color Lipstick, az Astor Soft Sensation Vitamin & Collagen, a La Roche-Posay Novalip Rouge Satin, a Lancôme L’Absolu Rouge Creme, a Maybelline Jade Moisture Extreme és a Rimmel Moisture Renew ajakrúzs termékek.

 

Veszélyes pigmentek

A színező pigmentektől függően további káros anyagok kerülhetnek a termékekbe, s egy szokásos ajakrúzsban akár 10%-ot is elérhet a pigmentek aránya.

Különösen kritikusnak tekintik a szakemberek a CI 17200 festéket, amely rákkeltőnek mondott anilint tartalmaz. A labor a Nivea Beauté Color Pasion nevű termék nyolc színárnyalatú változatában talált ilyen színező pigmentet, továbbá a Chanel és a Dior luxusrúzsaiban is.

A legtöbb gyártó halogénorganikus színező pigmenteket használ, amelyeket a CI 45410, a CI 45380, a CI 12085 vagy a CI 73360 számokkal lehet beazonosítani.

Az ajakrúzsokban – a tapadás érdekében – viaszt vagy zsírokat is felhasználnak, gyakran például ricinusolajat és kandelillaviaszt. Sok recept azonban tartalmaz paraffinokat, kőolajszármazékokat vagy szintetikus anyagokat, mint például szilikonokat.

Mivel az ember a nyelvével apránként lekoptatja ajkáról a rúzst, a kritikus anyagok a szervezetbe kerülnek, s ott felhalmozódhatnak. A paraffinok például a májban vagy a nyirokcsomókban halmozódhatnak fel. A biotermékekben az ilyen összetevők használata, mint közismert, tabu, de a teszt során a Börlind és a Schlecker rúzsaiban sem találtak ilyeneket.

 

Drága, mégsem biztonságos

Egyes hormonhatású fényvédő filteranyagok (ethilhexil, a methoxicinnamát és a benzophenone-3) kimutathatók voltak az Astor, az Artdeco, a Lancôme, a Maybelline Jade és a Rimmel rúzsaiban. Az allergizáló hidroxicannamal és/vagy a cinnamylalkohol illatanyagokat a teszt készítői a Lancôme, az Astor és a Rimmel, valamint a L’Oréal Color Riche-rúzsaiban és a DM P2-es ajakrúzsaiban találtak.

Az Öko-Test beszámolója szerint a Chanel és a Dior illetékesei megtagadták a részletes adatszolgáltatást a kereskedelmi forgalomban kapható ajakrúzsaik összetevőiről, annak ellenére, hogy a kozmetikai termékekre vonatkozó rendeletek erre kötelezik őket. Ettől függetlenül a bennük kimutatott anilin valamint paraffin/olajszármazék/ szilikon-tartalom miatt a Chanel Rouge Allure Lip Colour, a 09 Lover valamint a Rouge Dior Lipcolor, 999 Celebrity Red elégtelen osztályzatot kapott.

A Max Factor Colour Collections ajakrúzsokat gyártó Procter & Gamble sem óhajtotta elárulni az Öko-Test laboránsai számára, hogy a Farbnuance 120, Icy Rose milyen összetevőkből áll, ezért – és egyéb hiányosságai miatt – ez a termék is elbukott a fogyasztóvédő magazin vizsgáján.

 

A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] brtsergio

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás