fbpx

| Sebestyén Éva

Veszélyes az amalgám?

Egyre kevesebbet használják, de sok ember szájában még mindig ott figyel az amalgám tömés. Máig nem egyértelmű azonban, hogy károsítja-e az emberi szervezetet, illetve hogy milyen mértékben terheli környezetünket a higany felhasználása. Az Európai Bizottság inkább cserét javasol.

Az amalgám fogászati térhódítása elsősorban annak köszönhető, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kimondottan előnyösek a fogtömések elkészítésénél: könnyű dolgozni vele, ugyanakkor kellőképpen tartós is.

 

Higany az emberi szervezetben

Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire jó ötlet az, ha egy higanytartalmú vegyületet építenek be az emberi szervezetbe. Számos pro- és kontra érv látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, a kérdést azonban máig nem sikerült megnyugtató módon tisztázni. Ha valaki biztosra szeretne menni, cseréltesse le már meglevő amalgám töméseit valamely alternatív (pl. műgyanta alapú) megoldásra.

 

Higany a környezetünkben

Egy 2010-es adat alapján a természetbe visszajutó, feldolgozott higany mennyisége éves szinten mintegy 142 tonna volt Európában. Ebből a fogászati felhasználás 19 tonnát tett ki.

 

A kutatások szerint jelenleg nincs olyan terület, ahol ez a higanymennyiség problémát okozott volna, azonban főként a sűrűbben lakott területeken folyamatosan figyelni kell arra, hogy nem emelkedik-e meg a higany mennyisége a talajban vagy a vizekben.

 

Nagyobb népsűrűség mellett ugyanis a felhasznált higanyvegyületek mennyisége is koncentrálódik. Ebből a szempontból fontos az is, hogy az amalgám nagy részét a városokban állítják elő, és dobják ki, így itt nagyobb arányban lehet jelen a környező földeken, vizekben. Innen pedig – elsősorban a halak fogyasztásán keresztül – könnyedén bekerülhet az élelmiszerláncba, ami már komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.

 

Fentiek miatt tehát fontos egyrészt a szigorú feldolgozási és felhasználási szabályok betartatása, másrészt a folyamatos mérések és ellenőrzések a higany koncentrációjára vonatkozóan. Felhasználóként pedig, amennyiben lehetséges, válasszunk olyan anyagokat a fogorvosnál is, melyek kisebb környezeti kockázattal járnak.

 

Forrás: Európai Bizottság

Fotó: chotda, Flickr

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás