fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes az amalgám?

| Sebestyén Éva

Egyre kevesebbet használják, de sok ember szájában még mindig ott figyel az amalgám tömés. Máig nem egyértelmű azonban, hogy károsítja-e az emberi szervezetet, illetve hogy milyen mértékben terheli környezetünket a higany felhasználása. Az Európai Bizottság inkább cserét javasol.

Az amalgám fogászati térhódítása elsősorban annak köszönhető, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek kimondottan előnyösek a fogtömések elkészítésénél: könnyű dolgozni vele, ugyanakkor kellőképpen tartós is.

 

Higany az emberi szervezetben

Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire jó ötlet az, ha egy higanytartalmú vegyületet építenek be az emberi szervezetbe. Számos pro- és kontra érv látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, a kérdést azonban máig nem sikerült megnyugtató módon tisztázni. Ha valaki biztosra szeretne menni, cseréltesse le már meglevő amalgám töméseit valamely alternatív (pl. műgyanta alapú) megoldásra.

 

Higany a környezetünkben

Egy 2010-es adat alapján a természetbe visszajutó, feldolgozott higany mennyisége éves szinten mintegy 142 tonna volt Európában. Ebből a fogászati felhasználás 19 tonnát tett ki.

 

A kutatások szerint jelenleg nincs olyan terület, ahol ez a higanymennyiség problémát okozott volna, azonban főként a sűrűbben lakott területeken folyamatosan figyelni kell arra, hogy nem emelkedik-e meg a higany mennyisége a talajban vagy a vizekben.

 

Nagyobb népsűrűség mellett ugyanis a felhasznált higanyvegyületek mennyisége is koncentrálódik. Ebből a szempontból fontos az is, hogy az amalgám nagy részét a városokban állítják elő, és dobják ki, így itt nagyobb arányban lehet jelen a környező földeken, vizekben. Innen pedig – elsősorban a halak fogyasztásán keresztül – könnyedén bekerülhet az élelmiszerláncba, ami már komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.

 

Fentiek miatt tehát fontos egyrészt a szigorú feldolgozási és felhasználási szabályok betartatása, másrészt a folyamatos mérések és ellenőrzések a higany koncentrációjára vonatkozóan. Felhasználóként pedig, amennyiben lehetséges, válasszunk olyan anyagokat a fogorvosnál is, melyek kisebb környezeti kockázattal járnak.

 

Forrás: Európai Bizottság

Fotó: chotda, Flickr

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok