fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Versenykorlátozó megállapodás miatt bírságolt a GVH

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztott meg egymással 4 kontaktlencséket és ápolószereik forgalmazásában piacvezető cég. A hatóság összesen 100 millió forint bírságot osztott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. és a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követtek el, mert máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési és árbevételi adatokat osztottak meg egymással. A GVH  összesen közel 100 millió Ft bírságot szabott ki.

A hatóság azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatás keretében, versenykorlátozásra alkalmas információs rendszert működtettek-e, amikor a résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek múltbeli mennyiségi és árbevételi adatait tartalmazó információkat osztottak meg egymással.

A GVH azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencsék és ápolószereik piacának és az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával. A hivatal szerint a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft.-t 15 400 000 Ft, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft.-t 48 900 000 Ft, a Novartis Hungária Egészségügyi Kft.-t 34 500 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. engedékenységi kérelmet adott be, ami után a bírságot mellőzték.

A GHV a „Kleffmann & Partner” Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal sajtközleménye

Fotó: pixabay.hu

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok