fbpx

| Török Katalin

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vásárolj szabadidőt!

Ha életünk minden perce racionalizált, minden általunk birtokolt termék a leggazdaságosabb időfelhasználást szolgálja, a hűtőszekrényünk magától bevásárol az interneten, épp magát az életet cseréljük el a hőn áhított „szabad“ időért.

A klasszikus aromás, frissen pörkölt kávé 3-in-1 utódja porciózva, egységnyi cukor és fehérítő (tej vagy tejszín) társaságában várja, hogy forró vízben feloldódva éppen megfelelően krémes állagúvá válhasson, és – hogy ne feledjük az esztétikát sem – kedves habfelhőt varázsoljon önmaga tetejére.

A hosszú órák alatt zamatossá fővő húsleves high-tech megfelelője a zacskóból 5 perc alatt tálalható. Az olajon párolt hagymával összeolvadó paprika helyett vízben oldódó instant porból készül a modern pörköltszaft. A modern háztartásban nem szükséges vödörnyi vízzel vacakolni, a polcról leemelhető a nedvesített felmosórongy, pardon, „univerzális padlótisztító kendő”. A világirodalommal is gyorsan végezhetünk, hiszen rövidített kiadásban, autóban hallgatható hangoskönyv formájában is rendelkezésre áll. Már a gyorsétterem sem elég gyors, ha megéhezünk, a drive-inben pár perc alatt rendelhetünk, fizethetünk, és az ebéd elfogyasztását még vezetés közben letudhatjuk.

„Instant”, azaz azonnali. „Convenience food”, azaz kényelmi étel. (És ne maradjon ki a klasszikus: „TV dinner”, azaz TV előtt elfogyasztott vacsora.) Árulkodó szavak: idő és kényelem mindenek előtt. A krónikus időhiányban szenvedő modern fogyasztó kényelmi igényeit minden munkafázisban és élethelyzetben tucatnyi vagy épp ezernyi termék kész kiszolgálni. Szinte minden tevékenységünkből lefaraghat néhány percet, órát (porleves), vagy épp kiválthat egy „strapás” munkafolyamatot (elektromos konzervnyitó) egy újabb specializált gép vagy technológia. Sok esetben még ennyi innováció sincs a dolog mögött, elég az ügyesen tálalt körítés, a marketing (a nedvesített felmosórongyot például ide sorolnám).

A kérdés csak az, hol húzzuk meg a határt. Ha életünk minden perce racionalizált, minden általunk birtokolt termék a leggazdaságosabb időfelhasználást szolgálja, a hűtőszekrényünk magától bevásárol az interneten, épp magát az életet cseréljük el a hőn áhított „szabad” időért. A húsleves illatát, a hagymaszagot, a főzés örömét. Az olvasás élményét. Fogyasztói méltóságunkat (gondolok itt ismét a teljesen feleslegesen „időspóroló” nedvesített felmosórongyra). Az utolsó természetest is elcseréljük a természetellenesre, a mesterségesre. Gondold meg, neked megéri-e!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló 8. számában

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás