fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Vasárnapi nyitva tartás

| Tudatos Vásárló

Az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezik meg a vasárnapi nyitva tartás létjogosultságát. Jó nekünk, ha a hét minden napján nyitva vannak a boltok?

 

A Progresszív Magazin pár hónapja felmérést végzett olvasói, valamint a nagyobb hazai kiskereskedelmi láncok között – összeállításukat alább közöljük. Legyen a vasárnap mindenkié?/! Szólj hozzá Te is!

 

A szabadnap nem gyógyír

Véleményem szerint vasárnap az összes üzletnek zárva kellene tartani, valamint szombaton is csak 11 óráig engedélyezném a nyitva tartást. Úgy gondolom, hogy a heti egy vagy két szabadnap nem tudja pótolni a hétvégét. A család nem tud együtt lenni, széteshetnek kapcsolatok, barátságok. Ráadásul az emberek régen is be tudtak vásárolni, amikor nem volt ennyire fejlett a technika. És nem este tíz órakor!

A hétvégi nyitva tartás rendjének megváltoztatásához nagyban hozzájárulhatnának a történelmi egyházak is, ha felvállalnák ezt a szerepet. Lehet, hogy azért nem szólnak hozzá, mert – amíg a mindenkori kormány ennyi pénzt ad nekik – nem az a legfontosabb számukra, hogy minél többen járjanak Isten házába.

Javasolnék még egy érdekes ötletet: a nagyobb városokban – tízezer lakos felett – egy üzletnek engedélyezném a vasárnapi nyitva tartást, de annak is legalább 30-35%-kal magasabb árakon kellene adni az árut, mint más napokon.

Bajusznács András, Kiskőrös

 

Mi is szeretnénk a családunkkal lenni!

Sérelmezőnek találom, hogy a kereskedelmi dolgozókat meg sem kérdezik a vasárnapi műszakkal kapcsolatban. Nyolc éve dolgozom egy multicégnél, mely körülbelül két éve csatlakozott a vasárnapi egésznapos nyitva tartáshoz. Kétgyermekes családanya vagyok, hétköznap, amikor én délután dolgozom és a gyermekeim iskolában vannak, szinte nem is találkozunk egész nap. Sajnos most már a hétvégén sem lehetünk együtt, mivel dolgoznom kell.

A kereskedelmi dolgozók körülbelül 90%-a nő. Családanya, feleség, akiknek problémát okoz az egésznapos hétvégi nyitva tartás. Azok, akik a bevásárlást tekintik hétvégi családi kirándulásnak, inkább otthon vagy a szabadban tölthetnék szabadidejüket gyermekeikkel, férjükkel.

Nem tudom Hardy Mihály, a Tesco szóvivője mire alapozta azt a kijelentését, hogy a dolgozóknak megéri a vasárnapi műszak. Ezt szintén dolgozótói kellett volna megkérdezni. Nem túlórában fizetik ugyanis, hanem bizonyos százalékú pótlék jár csak a dolgozónak, mely siralmas összeg. Vezető beosztásban sem éri el az óránkénti bruttó 270 forintot. El kellene azon gondolkozni, hogy kinek éri meg. A multik olyan alacsony létszámmal dolgoztatnak, hogy szombat-vasárnap soha nem lehetünk odahaza, mert egyik nap biztosan dolgozni kell, ráadásul vidéken ezért a munkáért a beosztottak még a nettó 70.000 forintot sem viszik haza. Bízom abban, hogy sokan ellenzik a vasárnapi műszakot, és sikerül ezt az áldatlan állapotot megszüntetni. Mi is szeretnénk a családunkkal otthon lenni! Az Európai Unió több tagállamában ez már sikerült.

Egy multicégnél dolgozó édesanya

 

Vasárnap zárva-nyitva!

Elsősorban azt kellene figyelembe venni, hogy a magyar nép európai mércével mérve rossz egészségi állapotban van – a fejlett országokhoz képest például alacsonyabb a halálozási életkor – és ehhez biztosan hozzájárul a hajszolt életmód.

Vannak vásárlók, akik arra hivatkoznak, hogy nem tudnak máskor bevásárolni csak vasárnap. Ez mese, hiszen a multik reggel hattól este tízig nyitva tartanak, sőt, vannak non-stop üzletek is. Ha csak a 6-22 óráig terjedő időt számoljuk, akkor is van 16 óra a bevásárlásra. Ennyit viszont ritkán dolgozik bárki.

Ezzel szemben a kereskedők szinte rabszolgaként dolgoznak, amióta a multik ekkora konkurenciát teremtettek. Még a maszekok sem mernek szabadnapot tartani, hiába érezzük mindannyian, mennyire kellene a heti egy nap pihenésre, feltöltődésre. Azok az ismerőseim, akik a multiknál dolgoznak, szintén azt mondják, hogy hiába tűnik soknak a dolgozó, annyira szorosra tervezik a létszámot, hogy az előírt pihenőnapot szinte képtelenség rendesen kivenni. Ha valaki ez ellen felszólalna, mehet, holnapra találnak másik munkatársat.

Egyszemélyes boltom van, ahol a nejem szokott besegíteni, így lehetetlen pihenőnapot tartani. Valaha mi, akik vasárnap is nyitva voltunk, más napon tartottunk szabadnapot.

Úgy gondolom, hogy az idényjellegű boltoknál (például a Balatonnál) 4-5 hónapig hajtani kell, de az elfogadható. A többi helyen azonban a heti egy nap zárva tartási kötelezettséggel biztosítani lehetne az olyan rabszolgák egy biztos pihenőnapját, akiknek másként nem nyílik lehetőségük a kikapcsolódásra. Csak a családra, a pihenésre és a feltöltődésre koncentrálni.

Fodor Imre, vegyeskereskedő, Hetényegyháza

 

Majd jó lesz valamire

Szerintem a vasárnapi nyitva tartás nem az egy pohár tejfölért, hanem a minél több fogyasztásért van. Én ezen a napon nagyon ritkán megyek le a Plusba, de tudom, hogy szinte vasárnap délelőtt vannak a leghosszabb sorok. Általában nem az „ebédnekvaló” van a kosarakban, hanem az úgynevezett non-food termékek. Így aztán a kereskedőknél nő a profit, az emberek élettere pedig „élet” helyett tárgyakkal tömődik, melyek zömmel a „majd jó lesz valamire” kategóriába esnek.

Végezetül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a személyzetről! A pár remélt vevőért van szolgálatban este 9 óráig több eladó, pénztáros, no meg a biztonsági őr. A voksom tehát: NEM. Ne kényeztessenek minket, nincs komoly szükségünk a vasárnapi és éjszakai shoppingolásra, viszont a boltosoknak igenis szüksége lenne pihenésre.

Egy vásárló

 

Döntési lehetőség kéne

Az élelmiszer-kereskedelemben 23 éve dolgozom, ebből hat évig vállalkozási formában saját kis boltot működtettem. Ebben a vidéki üzletben 1994-ben vezettük be a vasárnapi nyitva tartást, ami akkor hatalmas forgalmat generált. Vasárnap reggelenként már nyitás előtt a bejáratnál vártak a vevők, és mi nagyon örültünk a folyamatosan növekvő bevételnek. Azóta sok-sok mindent megtapasztaltam.

Jelenleg egy multicég szupermarketjének vezetője vagyok, és itt sok minden más megvilágításban látható. Lassan egy éve, hogy bevezették a vasárnapi nyitva tartást. Sokszor látom a kollégákon a fáradtságot és azt, hogy mennyire fáj nekik, hogy nem lehetnek együtt a családjukkal. Tudom, és átérzem, hogy egy hétköznapi szabadnap sohasem tudja pótolni a vasárnap nyugalmát és kiegyensúlyozottságát.

Szerintem egy olyan, alternatív megoldást kell kitalálni, mely döntés eléállíthatja a dolgozót, hogy vállalja-e a vasárnapi munkát, természetesen korrekt bérezés mellett.

Szeretem a szakmám, ebben érzem jól magam, de szerintem semmi rendkívüli nem történik, ha vasárnap nem nyit ki a bolt. Azt mondják, ne visszafelé nézzünk, hanem előre, de régen sem dőlt össze a világ, amikor hétvégén az üzletek zárva voltak. Szombat déltől hétfő reggelig mindenki megvolt a vásárlás öröme nélkül!

Vrankó József, Budapest

 

Nemcsak az üzletek nyernének – Reál

Számos érv sorolható fel mind a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartása mellett, mind ellene, a hazai kereskedelemnek azonban több szempontból is kétségtelenül kedvezne a jelenlegi gyakorlat megváltoztatása. A Reál Hungária Élelmiszer Zrt. vezetése a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett foglal állást.

Az üzletek vasárnapi nyitva, illetve zárva tartásáról szóló vita nem újkeletű. Az ügyben legutóbb elsősorban a vasárnapi nyitva tartás gazdaságossági tényezői kerültek előtérbe. Megoszlanak a vélemények arról, hogy megéri-e nyitva tartaniuk az üzleteknek a hét utolsó napján, amikor a forgalom ingadozó és kiszámíthatatlan. Az ilyenkor felmerülő plusz bérköltségek gyakran nem állnak arányban a napi forgalommal. A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai igazolják, hogy a teljes heti forgalom legkisebb részét a vasárnapok teszik ki, a hét bármely más napjával összehasonlítva.

A fentieken túl azonban számos más érv is a vasárnapi nyitva tartás ellen szól. „A vásárlók jogos és alapvető igénye, a kereskedőknek pedig elemi érdeke a frissáru-készletek állandó jó minőségének fenntartása. Ez egyfelől a kényelmet és a megbízhatóságot jelenti a vásárló számára, azonban a hétvégi készletezés az üzletekre komoly terheket ró. A probléma viszont ennél jóval összetettebb: az üzlettulajdonosokon kívül a gyártókra, nagykereskedőkre, beszállítókra, az ellátási lánc szinte valamennyi tagjára kiterjed. A vasárnapi nyitva tartás korlátozása tehát a hazai háttéripar számára is egyértelmű gazdasági előnyöket hozhat” – véli Kujbus Tibor, a Reál cégvezetője.

A közúti szállítás költségein kívül további, nem elhanyagolható tényező annak környezetkárosító hatása. Az évegyes időszakaiban az amúgy is megnövekedett hétvégi forgalom okozta nehézségeket pedig tovább súlyosbítja az áruszállítás.

Mindezeket figyelembe véve, a Reál álláspontja szerint szükség van a vasárnapi nyitva tartás korlátozására, azzal a kitétellel, hogy a családi vállalkozásban működő, jórészt kisebb alapterületű üzletek – a tulajdonosok saját döntése alapján – továbbra is nyitva tarthassanak, amennyiben ezeken a napokon csak a családtagok dolgoznak. Erre vonatkozó szabályozás jelenleg is létezik, amely a hivatalos állami ünnepeken is megengedi a magánvállalkozók üzleteinek működését. A vasárnapi nyitva, illetve zárva tartás szabályozása ügyében hangsúlyos szerephez jutnak továbbá a zöldség-gyümölcs piacok. Több évszázados hagyományok bizonyítják, hogy a kereskedelem e formája az év bármely szakában, a hét minden napján létjogosultsággal bír. A kis üzletek és a piacok vasárnapi nyitva tartásának engedélyezése pedig egyúttal biztosítja az élelmiszer-ellátás folyamatosságát.

A Reál Hungária Élelmiszer Zrt. vezetése szerint a vasárnapi nyitva tartás szabályozásának ügyét széleskörű társadalmi vita keretében szükséges megvitatni. A vezetők meggyőződése, hogy valódi megoldást a törvényi szabályozás jelenthet, amely nemcsak az üzletek vasárnapi, de éjszakai nyitva tartását is szabályozza. Fontos továbbá, hogy a törvénymódosítások magukban foglalják az egyes kiskereskedelmi kategóriák pontos meghatározását. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy egyes üzletek az esetleges kiskapukat, a kategóriák közötti „átjárhatóságot” kihasználva hágják át a törvényi kereteket.

 

Kompromisszum kellene – Coop

Csepeli Lajos elnök, a Coop Csoport tulajdonosainak nevében megfogalmazta, hogy a kereskedelmet és a vásárlókat is megosztó kérdésben – hogy a vasárnapi nyitva tartás általános legyen, vagy sem – a Coop a szabad vasárnap mellett érvel. Ezt szakmai és emberi szempontok mérlegelése alapján teszi. A kereskedelemben dolgozóknak is szükségük van a pihenésre, a tradicionális családi életre. A Coop elsősorban országos üzletlánc, 32.000 dolgozójának többsége nő, családanya, akiknek nehéz a mindennapokban alkalmazkodni a rendszeres vasárnapi munkához. Bár a Coop túlóra díjat fizet a hétvégi munkáért, de ez nem kárpótolja a családjuktól távol maradásért a munkavállalókat. Ezért a Coop kompromisszumos szakmai megoldásért küzd.

 

Hat nap is elég – CBA

A CBA Kereskedelmi Kft. az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szorgalmazza. A jelenlegi gyakorlatot annak ellenére nem tartják helyénvalónak, hogy mára – elsősorban a nagy bevásárlóközpontok megjelenése következtében – gyökeresen megváltoztak a korábbi vásárlási szokások. Miközben Európa legtöbb hagyományos piacgazdaságában jelentős korlátozás alá esik a vasárnapi nyitva tartás, addig Magyarországon a hét utolsó napján a liberális kereskedelmi és foglalkoztatási szabályok következtében az üzletek szinte a hétköznapival megegyező feltételekkel tarthatnak nyitva. A CBA vezetőinek és a hálózatukban dolgozó mintegy 30.000 munkatársnak a véleménye szerint a korlátozás bevezetése egyáltalán nem lehetetlenítené el az élelmiszer-kereskedelem helyzetét, miközben a munkavállalók és a vásárlók számára jelentős előnyöket hordozna.

„A jelenlegi gyakorlat feleslegesen húzza szét egész hétre a bevásárlást” – véli Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezérigazgatója. – „Az amúgy is szűkös szabadidő szétforgácsolása többet árt, mint használ. A vasárnapi nyitva tartás korlátozását annak ellenére támogatjuk, hogy ez a mi egységeinket is jelentős mértékben érintené, hiszen a legtöbb üzletünk nyitva tart vasárnap.”

Magyarországon az 1978-as belkereskedelmi törvény, majd a Munka Törvénykönyvének 1992. évi XXII. törvénye teremtette meg a lehetőséget a kereskedelemben munkát vállalók vasárnapi foglalkoztatására. A nagy bevásárlóközpontok megjelenésével vált széleskörűvé a „folyamatos üzem”. Jelenleg Magyarországon mintegy százezer főre becsülik a kereskedelemben vasárnap dolgozó munkavállalók számát.

Európa hagyományos piacgazdaságainak többségében jelentős korlátozás, sőt helyenként szinte teljes tiltás alá esik a hét utolsó napján történő nyitva tartás. A korlátozás módját illetően részben bizonyos üzletméretig bezárólag, részben pedig csak bizonyos – például a hónap első, vagy a decemberi – vasárnapokon engedélyezett a működés.

Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó kis- és középvállalkozások helyzete egyre elszomorítóbb, az üzletek száma és ezzel a foglalkoztatottak köre rohamosan csökken. A nagy egységek vasárnapi zárva tartása számukra is túlélési esélyt jelenthetne. „Több ezer kis- és középvállalkozással állunk napi kapcsolatban, akik valamennyien egyetértenek a nagy élelmiszerkereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával. Ami pedig saját munkavállalóinkat illeti, hiába kapnak magasabb bért ezekre a napokra, a közülük megkérdezettek túlnyomó többsége is szívesebben töltené idejét szerettei körében. A vásárlókat sem érné kár, hiszen indítványunk szerint a kis alapterületű családi vállalkozásban, családtagok által üzemeltetett 100 négyzetméter alatti eladóterű üzletek vasárnap a jövőben is nyitva lehetnének” – mondta Neubauer Katalin.

 

Megjelent a Progresszív Magazin 2007. októberi számában. Közzétéve a kiadó engedélyével.

Kép [cc] Thomas Mues, Monocle

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok