fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Vásárlási tippek az Elhatározás napjára

| Szvetelszky Zsuzsa

Május 21-én új világnap bevezetésére kerül sor: ez az Elhatározás Napja. Az ezt megelőző napon elvileg már megszabadultunk kifogásainktól, egészség- és környezetkárosító szokásainktól. De mit fogadjunk meg a jövőre nézve?

A jeles nap előtt meg kellett szabadulni a kifogásoktól: május 20-án több mint 6000 „de” került kidobásra. A Médiaunió idén januárban indította el az egészségtudatossággal foglalkozó Nincs De! kampányát, amely most a második szakaszba lép.

Figyelemfelkeltéssel és problémafelvetéssel kezdtek: „Vedd már észre, hogy egész életedben csak kifogásokat keresel!” – ezt üzenték a hirdetések országszerte. A kampány első szakaszának látványos lezárásaként a szervezők az összegyűlt kifogásokat elégették: az eseményre május 20-án délben került sor. A későn érők viszont a nincsde.hu oldalon még elégethetik a kifogásaikat. 21-én, az Elhatározás Napjával kezdődik az új, aktív időszak.

Ezen a napon mindenki, akit eddig öröklött vagy szerzett kifogásai nyomasztottak és béklyóztak, megteheti első elhatározását. Sőt, be is tarthatja! A fogadalom hosszú távú befektetés: várható élettartamunk 5-6 évvel is növekedhet, csökkenhet a szívbetegek, az alkoholfüggők száma. Ráadásul egy sikerélménnyel is gazdagabbak leszünk.

A kampány célja a tudatformálás és az egyéni felelősség felismerésének támogatása. Kifogásaink, hamis mentségeink nagyban gátolják ezt, érdemes hát, amit csak lehet, kidobni. A kifogásgyűjtő akcióhoz az FKF is csatlakozott, a budapesti utcákon „kifogásgyűjtő” kukákat és kukásautókat jelentetett meg, a kifogások megsemmisítésében is szerepet vállalt.

Az egészség a környezetről nehezen leválasztható entitás. Hiába veszem a legtisztább, ökológiai termelésből származó alapanyagokat, ha szmogot szívok mellé köretnek. Az egészségtudatos életmód átfed és egybemosódik a környezettudatos magatartással, a kettő szétválasztása csak ideig-óráig tartó öncsalás.

 

Íme néhány javaslat a tudatos vásárláshoz kapcsolódó fogadalmakhoz:

Elhatározások kezdőknek:

 • Vászontáskával vagy fonott kosárral induljunk a boltba, így csökken a műanyagszatyor okozta szeméthegy. Vannak divatos darabok, de mi magunk is díszíthetjük az egyszerű szatyrokat egyedi, házilag készített dekorral.
 • Alumínium italosdoboz helyett vegyünk visszaváltható, újratölthető üvegbe palackozott italt.
 • Darabos gyümölcsnél az ármatricát ragasszuk a héjra, így eggyel kevesebb zacskó fogy.
 • Ne vegyünk nyereményjátékhoz kapcsolódó terméket, mert rövid az élet ahhoz, hogy az apróbetűs kiírást böngészgessük, és a részleteit észben tartsuk.
 • Akciókról ne szórólapokról informálódjunk, hanem barátainktól: ők nem fognak minket becsapni. 

 

Elhatározások haladóknak:

 • Minél kevésbé csomagolt terméket válasszunk: van a polcon fogkrém kartondoboz nélkül, gyümölcs háló nélkül.
 • Vegyünk a piacon házi tejtermékeket, és méressük otthonról hozott üvegbe, palackba, dobozba.
 • Vásároljunk minél több terméket a piacon: hangulatosabb az élmény, olcsóbban kijövünk, és kevesebb csomagolást kell hazacipelünk.
 • A pékhez is vigyünk saját zacskót.
 • Ha hétévesnél kisebb gyermekkel vásárolunk, és nyaggatni kezd egy UV-zöld, szörnyeteg alakú nyalóka miatt, viseljük el a szívszaggató zokogást, amíg el nem hagyjuk a boltot, mert a gyerekeknek következetes szülőkre van szüksége, nem szilárd halmazállapotú természetazonos vegyszerekre.
 • Ha hétévesnél idősebb a gyermek, meséljük el neki az ő nyelvén, hogy a marketingesek egyik technikája a nagging (szabad fordításban: nyaggatás), amivel elérik, hogy a kisgyerekek minél több vásárlásra próbálják kényszeríteni szüleiket.
 • Ne tárgyakat adjunk ajándékba, hanem időt (gyerekfelügyeletet, talpmasszázst), vagy élményt (színházjegyet vagy uszodabérletet).

 

Elhatározások mesterkurzusra:

 • Ha az eladó már készíti is elő automatikusan a nejlontasakot, tagoltan, kedvesen mondjuk (a cél, hogy más vevők is hallják): köszönöm, környezetvédelmi okokból nem kérek zacskót.
 • PET palack helyett gyümölcscentrifuga: amikor szeretnénk, akkor ihatunk friss, csomagolatlan gyümölcslevet.
 • Vásároljunk a termelőtől: ezzel fejlesztjük a kisközösségek természetes hálózatának sokszínűségét, és könnyebb informálódni, volt-e vegyszerezve a zöldség vagy a gyümölcs.
 • Ha valami elromlik, próbáljuk megjavíttatni, mielőtt kidobjuk.
 • Keressünk barátaink között olyanokat, akikkel csereberélhetünk bizsut, babakelengyét, miegymást.
 • Ne vegyük meg semmilyen használati tárgynak az eldobható változatát. Az eldobhatóság eszméje belopózik hátsó gondolatainkba, és arra kényszerít, hogy ugyanilyen cudarul bánjunk viszonyainkkal vagy elveinkkel is.
 • Gyalog menjünk a boltba, de ha autózni kell, vásároljunk valaki másnak is, szó szerint egy füst alatt.
 • Az önmegvalósítás nagy lehetősége, amikor rájövünk, mi mindent tudunk sajátkezűleg alkotni (akár hulladékból is) – gyakran a gyárinál sokkal szebb kivitelben – ahelyett, hogy megvennénk.

 

Kép [cc] davinci, shifted

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.   

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok