fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Vásárlási szenvedély – akinél a karácsony egész évben tart

| Bruchman Lili

Közeleg a karácsony, és fáradságot nem kímélve igyekszünk bevásárolni. Azonban van, akinél ez a láz az év 365 napján jelen van – ők a vásárlásfüggők, akik kényszeresen költik a pénzt, és nem tudják kontrollálni a viselkedésüket. Ez is komplex betegség, szakember segítsége nélkül nehéz megoldani. 

A Shopaholics Anonymous (Anonim Vásárlásfüggők) című weboldal szerint, többféle vásárlásmánia létezik:

·       A kényszeres vásárlók, akik akkor vásárolnak, amikor szorongást, levertséget éreznek.

·       A trófea vásárlók, akik folyton a tökéletes árucikk után kutatnak.

·       Azok, akik a gazdagság látszatát akarják kelteni, és odavannak a felvágós darabokért.

·       „Takarékoskodók”, akik megveszik az olyan leárazott termékeket, amelyekre valójában nincs is szükségük.

·       A bulimiás vásárlók, akik folyton visszacserélik a megvásárolt cikkeket.

·       Gyűjtők, akik a teljesség érzése érdekében minden színben megvásárolják az adott cikket.

Ruth Engs, az Indiana-i Egyetem professzora szerint némely emberben azért alakul ki vásárlásmánia, mert rászoknak arra az érzésre, ami vásárláskor a hatalmába keríti őket. Amikor költekeznek, az agyukban endorfinok és dopamin szabadul fel, és egy idő után függővé válnak ezektől. Engs, az alkalmazott egészségtudományok professzora szerint az amerikai lakosság mintegy 10-15%  hajlamos vásárlásfüggőségre.

 

A vásárlásmánia érzelmi tünetei

Néhány esetben ugyancsak nehéz felismerni, ha mi magunk vagy egy szerettünk vásárlásmániás. Sokan szeretnek vásárolni, és sokan költekeznek felelőtlenül plázabeli kirándulásaik során. Ha egyszer-egyszer túlzásba esünk vásárláskor, az még nem feltétlenül jelent függőséget. Azonban a vásárlási mániának számos jele és tünete van, amire fontos odafigyelni.

Mint minden függő, a vásárlás mániások is igyekeznek eltitkolni függőségüket szeretteik elől. Aki elrejti a számlakivonatait és a bevásárló táskáit, lehetséges, hogy már függővé vált. Néhány esetben a függők beismerik ugyan, hogy vásárolni voltak, „csak” arról hazudnak, hogy mennyit költöttek.

További tünetek:

·         többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak

·         mérgükben vagy szomorúságukban vásárolnak

·         azért vásárolnak, hogy az előző vásárlási láz okozta bűntudatot enyhítsék

·         a vásárlásfüggő kapcsolatai is mániája áldozatául eshetnek

·         a kontroll teljes elvesztése vásárlási magatartásuk felett

 

A vásárlási függőség fizikai tünetei

Habár a legtöbb függőséghez fizikai tünetek is társulnak, ez a vásárlásfüggőség esetében nem jellemző. A legtöbb tünet érzelmi természetű, a függőség fizikai bizonyítéka „csupán” a függő anyagi helyzetének romlása.

 

Rövid- és hosszú távú következmények

A függőség rövidtávon elégedettséggel tölti el a függőt, például egy sikeres bevásárlótúra után. Azonban ezek az érzések bűntudattal és szorongással vegyesek, így a mániákust visszahajthatják a boltok rengetegébe.

A függőség hosszú távú következményei is különbözőek lehetnek. Számos vásárlásmániás küzd anyagi problémákkal, majd a felhalmozódott adósággal. Esetenként egyszerűen túlterhelik a hitelkártyáikat, de olykor felvesznek egy második hitelt az otthonukra.

A függőséget emberi kapcsolataik is megszenvedik, a függők házassága válásba torkolhat, eltávolodhatnak szüleiktől, gyermekeiktől és más szeretteiktől.

 

Önértékelési teszt esetleges függőség kimutatására

Ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy vásárlásfüggő vagy, avagy sem, a következő teszt kitöltésével remélhetőleg sikerül eldöntened. Amennyiben a következő kérdések nagy részére „igen” a válaszod, lehetséges, hogy a vásárlás szenvedélyeddé vált, érdemes szakember segítségét kérni.

·         Akkor vásárolsz, amikor mérgesnek vagy csalódottnak érzed magad?

·         Okozott már problémát az életedben a túlköltekezés?

·         Tapasztaltad már az örömkitörések és a szorongás sorozatos váltakozását shoppingolás közben?

·         Érezted már azt vásárlás után, hogy éppen valami vad és veszélyes dolgon vagy túl?

·         Gyakran van lelkiismeret-furdalásod vásárlás után?

·         Rendszeresen veszel olyan dolgokat, amiket végül nem használsz vagy viselsz?

·         Majdnem mindig a pénz körül forognak gondolataid?

Elvonási tünetek, depresszió  

Az elvonási tünetek esetenként változhatnak, de a Chicago Tribune (Chicago Tribunus) szerint egy shoppingőrült elvonási tünetei egy drogfüggő vagy egy alkoholista tüneteihez hasonlíthatóak. Amennyiben a függő idegesnek, levertnek érzi magát vásárlás után, lehetséges, hogy ezek az elvonás tünetei, így segítségre van szüksége.

Donald Black, az Iowa-i Egyetem professzora szerint a vásárlásfüggők kétharmada depresszióval és szorongással küzd. A függőség leküzdése érdekében az alany egyéb mentális betegségeit is kezelni kell. Ahhoz, hogy életük visszatérjen a normális kerékvágásba, egy olyan orvost, terapeutát kell választaniuk, aki több szempontból is megvizsgálja és gyógyítja a vásárlási mániájukat.

 

Professzionális segítség a vásárlásfüggőség kezelésére

Nem szabad félvállról venni azt, ha az ember levertnek és tehetetlennek érzi magát függősége miatt, sem azt, ha a vásárlásmániás eltávolodik szeretteitől a függőség okozta viták miatt. Amennyiben te vagy egy szeretted vásárlásfüggő, itt az ideje, hogy segítséget kérjetek szakembertől.  

 

A cikk a psychguides.com cikke alapján készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

   Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok