fbpx
varrógép szerelő

| Tudatos Vásárló Kalas Györgyi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

67 éve javítja a varrógépeket Blaskovics György, és még mindig rengeteg a munkája

Lomtalanítás helyett újrahasznosítás és javíttatás, hulladéklerakó helyett szerelőműhelyek – így érhetjük csak el, hogy gyermekeink ne fulladjanak meg az általunk termelt szemétben. Arra biztatok most mindenkit, hogy fedezze fel a környezetét! Így tettem én is: végigsétáltam a lakhelyemhez közeli Ugocsa utcán a 12. kerületben és kiderült: néhány méteren belül akad órás, cipész és varrógépszerelő. Sőt még egy hangszerkészítő mester is! Kalas Györgyi nézett körül a környékén.

Gyakran halljuk azt a mondatot, hogy a régi szerelő mesterségek kihalóban vannak, és alig lehet már találni a városban egy jó cipészt vagy esernyőszerelőt. A legtöbben nem is bajlódnak ezek javíttatásával. A törött ernyő helyett egyszerűen vesznek egy újat, és beletörődnek, hogy egy új cipő még egy évig sem húzza. Pedig bőven találni még a közelünkben ilyen szakikat!

varrógép szerelő Blaskovics György

És miért van rájuk égető szükség? A túlfogyasztással a hírekben nap mint nap szembesülünk: ha folytatjuk a jelenlegi termelési és fogyasztási szokásainkat, 2050-re majdnem három Földre lesz szükségünk, hogy a mai életmódunkat fenn tudjuk tartani.

De akkor mégis hogyan tudnánk fenntarthatóbb módon élni? A válasz egyszerű:

törekedjünk az 5 R betartására!

 1. Refuse – ne vedd meg!
 2. Reduce – csökkentsd!
 3. Reuse – használd újra!
 4. Repair – javítsd meg!
 5. Recycle – hasznosítsd újra!

Az Ugocsa utcában gyakran megfordulok, a kerületi könyvtárnak ugyanis állandó látogatója vagyok, (és a késedelmi díjakból is szép kis summával támogattam már őket). A fenntartható fogyasztással kapcsolatban egyébként sem árt megemlíteni a könyvtár intézményét. Akkor szoktam rá, amikor a gyerekeim sorozatban olvasták az egy nap alatt fogyasztható könyveket, és nem akartam mindet megvenni. Gyerekeim azóta magasabb olvasási szintre léptek szerencsére, de a könyvtár maradt. Szoktam azért könyvet venni, de az utóbbi években egyre inkább rászoktam a könyvtárra, amivel azt gondolom, sok papírt lehet megspórolni.

 

67 éve a varrógépek szerelmese

A könyvtárral szemben van egy varrógép szerelő, mindig megakad a táblán a szemem. Nagyjából 7 éve romlott el a varrógépem, amikor bevállaltam, hogy megvarrom az osztály számára a tanterembe a függönyöket, azóta készülök megcsináltatni. Most végre felkerestem a műhelyt, és nagyon sajnálom, hogy korábban nem tértem be ide (pedig hányszor elmentem mellette!) mert egy kis mesevilágba csöppentem.

A műhely tulajdonosa Blaskovics György, aki pontosan 51 éve, 1970 óta működteti kis szerelőműhelyét az Ugocsa utcába. Még ennél is régebb óta, 16 éves kora óta foglalkozik varrógépszereléssel a ma 83 éves mester. Rövid fejszámolás után tehát kideríthető: 67 éve dolgozik varrógépszerelőként, ami egészen lenyűgöző.

Blaskovics úr a varrógépeket még ma sem unta meg, minden nap bejön a műhelyébe.

varrógép szerelő Blaskovics György

A szakmát egyébként édesapjától örökölte, aki szintén varrógépszerelő volt, és természetes volt számára, hogy ő is ezt tanulja. A szocializmus idején dübörgött itthon a ruhaipar, sok volt a ruhagyár, ahová kellettek a szerelők. A ruhagyártás azóta erősen keletre tolódott, a ruhaipari vállalatok megszűntek, így ez a szakma is eltűnőben van. Ennek ellenére még mindig sok a munkája, hiszen minden héten sokan hozzák be műhelyébe a háztartási varrógépüket.

A műhelye varázslatos, egymás mellett sorakoznak a régi szerszámok és varrógépek, számomra olyan volt, mintha a múltba csöppentem volna. Sorra jöttek elém gyerekkorom NDK-s varrógépei, valamelyik mindenhonnan ismerős volt. Blaskovics úr éppen egy 50 év körüli, szovjet Union varrógépet szerel. Azt meséli, ezeknek a Singer volt az alapja, csak a szovjetek ellopták a technikát és az alkatrészeket a háború alatt. Nincs baj amúgy velük, még mindig remekül működnek. Bár néha beakadnak, vagy eltörik a tű, de erre mind tud megoldást Blaskovics mester, aki azt mondja:

a legmegbízhatóbbak a Singer varrógépek, van amelyik 80-100 éves, és csak néha egy kis olajozásra szorul.

varrógép szerelő Blaskovics György

A varrógépszerelő valóban nem egy gyakori szakma manapság, Blaskovics úr is csak egyetlen másikról tud Budán. A szerelő mester hétköznaponként délután 3 és 6 között veszi fel a munkát az Ugocsa utca 5-ben, és többnyire 10 ezer forintot kér a javításért.

Sarkalás, lyukasztás, táskavarrás

Ha a másik irányba indulunk, az utca elején a virágos mellett találjuk az Ugocsa utcában a cipőjavítót, ami hasonlóan retró hely, és szintén nem nagy. Itt villámgyorsan befoltozzák nekünk a szakadt cipőt, kicserélik a sarkat, új lyukat ütnek a bőrövre, és táskajavítást is vállanak, mindezt igen kedvező áron.

cipész cipő javító

A nyitva tartáson viszont szerintem élő ember nem igazodik ki. A cipész nincs nyitva hétvégén, és pénteken sem, valamit néha máskor sem. Kedden, szerdán és csütörtökön elvileg elérjük a javítóműhelyt, már ha nem ebédidőben érkezünk, ami minden nap pontosan egy óra, 13 és 14 között. Ezután még délután 4-ig kinyit a műhely, már ha úgy alakulnak a dolgok. A kézzel írott papírt is érdemes elolvasni, mert eszerint csak a délelőtti nyitvatartás fix, délután csak igény szerint tart nyitva. Érdemes hívni a telefonszámot, és egyszerre nagy adag cipővel érkezni, hogy le tudjunk minden javítást.

Ha van hátránya a régi szakiknak, az mindenképpen a nyitva tartás, ami bizony sokszor rapszodikus, és legkésőbb ötkor mindenki bezár.

Órák a falon

Nem pontosan az Ugocsa utca, hanem már a Böszörményin találjuk Barna László órásmester, aki, mint a falra akasztott okleve is hirdeti, 1977-ben tanulta ki a szakmát. 1979, tehát 42 éve dolgozik jelenlegi műhelyében a Böszörményi úton. Ő azt mondja, órásra még a mai mobiltelefonos világban is nagy igény van, sok a visszajáró vendége, és nagyon sokan hordanak órát. Sőt, a mesterséget még tanítják is, ma is képeznek órásokat.

szerelő javító órás

Én elemcsere miatt kerestem fel, ez, az elem méretétől függően 1500-2000 forintba kerül. Jó hír, hogy az órásmester az elemeket szelektíven gyűjti, és el is szállítják tőle. Barna László persze nem csak elemet cserél, hanem az elromlott szerkezeteket is megszereli.

Az elmúlt 42 év során több, mint 1000 órát felejtettek nála, ebből hatalmas gyűjteményt láthatunk a műhely falán, már csak ezért is érdemes felkeresni.

Itt készülnek a hegedűk

Végezetül szeretnék egy érdekességet is megemlíteni: az Ugocsa utca 2-es számú ház könnyen felismerhető furcsa, rikító narancssárga színéről. Mérete is elég nagy ráadásul. Van az aljába kifőzde, kocsma, bicikli szerelő és egy hegedűkészítő mester is! Székely Márton Olaszországban tanulta a mesterséget, és 1989 óta készít hegedűket. Az Ugocsa utcai műhelye 2018 óta működik.

Mint láthatjuk, egyetlen utcában is megtalálható rengeteg, kihaltnak hitt mesterség. Érdemes őket felkeresni, hiszen

megjavíttatni valamit sokkal környezetbarátabb, mint újat venni, és nem mellesleg közben ezeket a szakmákat is életben tartjuk.


Ez a tartalom az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás