| Tudatos Vásárló
Van értelme a párizsinak?
Belegondoltatok már, hogy mennyi felesleges dolgot tesznek a párizsiba, és milyen drága, ha előrecsomagolva vesszük meg? Mi van benne, és mit vehetünk helyette? Utánaszámoltunk.
Az előrecsomagolt élelmiszerek jóval drágábbak és környezetterhelőbbek csomagolatlan, kimérős társaiknál, de ez már a répás tesztünkből kiderült. Akkor kiszámoltuk, hogy 1000 forintért vesszük a csomagolt répa kilóját, pedig mindössze néhány perc frissen lereszelni (és a költségek is sokkal alacsonyabbak).
Most megnézzük, mi a helyzet a felvágottak terén. Mennyivel fizetünk többet a csomagolt párizsiért, és mi mindent vehetnénk még helyette, ha elzarándokolnánk a húsos pulthoz?
Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, elmentünk az egyik szupermarketbe, ahol első körben megnéztük, mennyi húst tartalmaznak a párizsik. A legalacsonyabb 47%-os volt, a legmagasabb 75% húst tartalmazott. Hogy milyen húst? Inkább nem gondolunk bele. És mi van bennük még?
Az összetétel megoszlása:
Ugyanebben a boltban a legolcsóbb kimérős sonka ára 969 Ft/kg (füstölt-főtt pulyka alsócomb), a legdrágább kimérős Brandenburgi füstölt sonka, 3490 Ft/kg, hústartalom 100%.
Vagyis a kimérve kapható sonkáért ugyanannyit kell fizetnünk, mint a jobb minőségű párizsiért. De menjünk tovább.
A legjobb minőségű sonkák kilónkénti ára kb. 5000-10000 Ft között mozog, persze lehetnek eltérések. Ezek már prémium minőségűek, hústartalmuk 100%, és nem tartalmazzák a párizsis fotón látható felesleges összetevőket. Hogyan építhetnénk be ezeket a mindennapjainkba?
Mi lenne, ha kevesebb húst ennénk, mondjuk fele annyit, mint előtte?
Ha egy héten 3 előrecsomagolt csomag 10 dkg-os párizsit elhasználunk, az a drágábbal számolva kb. 1000 Ft. Ebből már vehetünk 15-20 dkg prémium sonkát, amit a húsos napokon tehetünk a szendvicsbe. A húsmentes napokat asztalt paradicsommal, sajttal, zöldségekkel „vészelhetjük át”. A szendvicsbe kerülhet almaszelet, reszelt répa, bazsalikomlevél, de a variációk száma szinte végtelen.
Szerintetek megéri?
Kép: Nagy Melinda