fbpx
gyorskör vécé illatosító rúd

Van élet WC-frissítő ketyerék nélkül? – a tudatos vásárlók szavaztak

A Tudatos Vásárlóknál fontosnak tartjuk, hogy ismerjük a véleményeteket, hozzáállásotokat, szokásaitokat, mindennapi döntéseiteket. A Facebookon időről időre szavazással kérdezzük meg követőinket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról. A legutóbbi #gyorskörben arra voltunk kíváncsiak, hogy álltok a vécékbe akasztható illatosító rudakkal, golyócskákkal? Tudunk élni vécé illatosító ketyerék nélkül?

Az ember természetes törekvése, hogy tiszta legyen a vécécsésze, sőt az is, hogy a mellékhelyiségben, fürdőszobában kellemes legyen a levegő. Az is tény, hogy még a legelkötelezettebb háziasszonyoknak sem szíve csücske a vécécsésze sikálása. Adja tehát magát, hogy az ember olyan megoldást keres, ami érintésmentes, meggyőzően hatékony és azonnali illatot produkál. Amit elég csak belelöttyinteni a vécébe, és máris azonnal hatni kezd. Vagy még jobb, ha nem is kell löttyinteni, jön az magától.

Ez a termék a vécé illatósító rúd. Hogy mennyire népszerű, arról árulkodik például, hogy csak a TESCO online kínálatában közel 100 ilyen terméket találtunk. Mániánk lenne a vécénk öblítése?

1% szja

Februári #gyorskörünkben megkérdeztük Facebook oldalunk követőit, tudnak-e élni WC-tisztító rúd nélkül? Kiderült, hogy már a kérdést is rosszul, vagyis inkább pontatlanul tettük fel, mert nem értitek, mire gondoltunk. Ebből vagy az látszik, mennyire nem használunk ilyet egyesületi szinten (nagyon nem) vagy az, mennyire nem használják olvasóink. Gyorsan utánanéztünk az interneten és valóban nem egyértelmű az elnevezés: a termékkategória WC-frissítő, toalett frissítő, WC-rúd, WC illatosító rúd, WC frissítő blokk, WC-öblítő néven egyaránt fut.

(Előző #gyorskörünk kérdését és eredményét itt olvashatjátok.)

Azt kértük, nyomjatok a poszt alatt egy 👍-t, ha jól elvagytok nélküle, és egy 😲-t, nem tudjátok elképzelni, hogy úgy is lehet élni.

gyorskör vécé illatosító rúd

Közel 180 követőnk osztotta meg véleményét velünk, az eredmény pedig azt mutatja, hogy a tudatos vásárlók köszönik, de jól vannak WC illatosító ketyerék nélkül is. Többen írtátok, hogy a “minden illatosítótól büdös lesz a lakás”, legyen az légfrissítő vagy wc-illatositó vagy akár öblítő.

Minden lehúzásnál ömlik belőle a vegyszer

Az ilyen rudak, illatosítók működésének lényege, hogy amikor lehúzzuk a vécét, jelentős mennyiségű tisztítóanyag, vegyszer oldódik ki a műanyagba zárt kapszulákból. A tisztítószer lényegében átfolyik a vécécsészén, és megáll a záróvízzel együtt a csésze aljában, illetve a lenti csőben. A távozó vegyszermennyiség nem kevés, az már szabad szemmel is jól látszik, főleg, mert – hogy a működés tényleg látványos legyen – a folyadékot alaposan beszínezik.

A Tudatos Vásárló Applikáció adatbázisában mintegy 55 ilyen terméket értékeltünk aszerint, mennyire biztonságosak az egészségre és a környezetre nézve. A körültekintő besorolás nyomán minden ilyen vécéillatosító a legrosszabb piros jelet kapta.

 Innen töltheted le az alkalmazást:

Google Play        App Store

“Nem szabad a csatornába engedni”

Hogy egy konrét terméken megnézzük, a színezéken túl mi van még egy ilyen illatosítóban, mennyire környezetkímélő az, amit naponta többször a csatornába zúdítunk, átfutottuk az első interneten szembejövő termék Biztonságtechnikai Adatlapját. Itt számos figyelmeztetést olvashatunk arról, mit kell tennünk, ha a bűrünkre, a szemünkbe került, esetleg lenyeltük. Arra nézve, hogy ártalmas-e a környezetre a termék, két megjegyzést találtunk:

 1. “H412: Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz.” (A biztonsági adatlapokon a H-/figyelmeztető mondatok írják le a veszélyes anyag vagy keverék jelentette veszély természetét és mértékét.)
 2. “Nem szabad a csatornába / felszíni vízbe / talajvízbe engedni.”

 

780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás