fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Válts cipőt, és sétálj Brüsszelbe!

| Tudatos Vásárló

A férfiaknak legalább 3-4 pár cipőjük van, a nőknek pedig ennek a többszöröse is lehet. Minden nap hordod, ezért jogod van tudni, kik és hogyan készítik a lábbelidet! Töltsd le a Change Your Shoes app-ot, és sétálj Brüsszelbe! 

A Clean Clothes nemzetközi hálózat Change your shoes néven kampányt indított, amivel a cipőipar számunkra alig látható árnyoldalára hívják fel a fogyasztók és a döntéshozók figyelmét. Egy virtuális sétával Te is tehetsz azért, hogy a helyzet változzon!

 

Amit nem biztos, hogy tudtál a cipődről

  • 2013-ban több, mint 22 milliárd pár cipő készült a világon. Ez nagyjából 3 új pár cipőt jelentene mindenkinek.

  • A cipők 87 %-a Ázsiában készült.

  • A ruhaiparhoz hasonlóan az emberi jogok semmibevétele a cipőipart  is átjárja: alacsony bérek, a káros anyag használata, ami mind a munkások egészségére, mind a környezetre nézve negatív hatással van.

  • Egy cipő árából, mindössze 2 %-ot kap az, aki készítette.

  • Az Európaiak fele, szinte semmit nem tud arról, hogy milyen körülmények között készülnek a cipőik.

Ugyanabban a cipőben járunk

A globális kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogokkal való visszaélésre, valamint felszólítsa a gyártókat és a döntéshozókat az átláthatóbb és ellenőrizhetőbb piac kialakítására. A kampányhoz már közel 20 szervezet csatlakozott világszerte. 

Ha te is szeretnél segíteni, hogy felhívjuk az EU döntéshozóinak figyelmét a cipőipar visszásságaira töltsd le a Change your shoes app-ot, és tegyél egy virtuális lépést Brüsszelbe! Látogass el a kampány magyar nyelvű Facebook oldalára!

 

 

 

Forrás: http://www.labourbehindthelabel.org/shoes

Kép: pixabay

 

 Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok