fbpx

| Jane Lawson, Ethical Consumer

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Változás az olaj körül?

Az Ethical Consumer beszámolója, mit tanult a SHELL korábbi tapasztalataiból.

A SHELL elég jól zárta a 2005-ös évet, magához térve a 2004-es tartalék túlkönyvelési botrányból. 2004-re 9,32 milliárd fontos eredményt közölt (ez az összes Egyesült Királyságban jegyzett cég eddigi rekordja), egyesítette holland és brit alegységeit és új CEO-t (azaz vezérigazgatót) nevezett ki, aki 2006 júniusában lépett hivatalba. De egyébként az üzletmenet a szokásos volt.

Nigériában tíz évvel ezelőtt akasztották fel Ken Saro-Wivát nyolc másik ogoni törzsi vezetővel együtt, mert ellenállást szítottak a SHELL Ogoni-földi tevékenysége ellen. Bár a SHELL Ogoni-földön már felfüggesztette tevékenységét, a Niger deltájában keletkezett olajszivárgásokat [spillages] nem takarította el. A terület, ami valaha Nigéria éléskamrája volt, ma letarolt pusztaság. A Mozgalom az Ogoni Törzs Fennmaradásáért (MOSOP) szerint a SHELL Ogoni-földi tevékenységének újraindítását tervezi és a jelenleg tapasztalható rendőri erőszak az ezt lehetővé tévő megfélemlítési kampány része.

 

A SHELL a bíróság előtt

Nigéria más területein másféle harc dúl. A SHELL-t beperelte a nigériai bíróságon a Niger deltájában élő közösségek, mert nem szűntette be a gáz égetését a területen. Ez a gázégetés akkor jelentkezik, amikor az olajkitermeléssel együtt járó gázt egyszerűen elégetik a levegőbe; Nyugat-Európában ezt a gázt 99%-ban felhasználják, vagy visszapumpálják a földbe, de Nigériában jórészt elégetik és a SHELL a legnagyobb égető az országban. Ez a gáz olyan mérgezőanyagokat tartalmaz mint a rákkeltő benzol, az égetés pedig folyamatos levegőszennyezést, savas esőket, zajt, magas hőmérsékletet és 24 órás világosságot okoz. Az ország éves szintén 2,5 milliárd USA dollár veszteséget okoz, és a Világbank szerint 2002-re a nigériai gázégetés több üvegházhatást okozó gázt termelt, mint a Szaharától délre fekvő országok összesen.

 

A Brent Spar egy úszó olajtartály- és töltőállomás amit a SHELL 1991-ig használt az Északi tengeren. Teljes magassága 131 méter, a központi rész átmérője 29 méter és teljes súlya kb. 14.500 tonna. A Brent Spar ügy akkor került a közvélemény figyelmébe 1995-ben amikor a brit kormány támogatásáról biztosította a Shell kérelmét a Brent Spar-nak az Atlanti óceán mélytengeri vizeibe ( Skócia nyugati partjaitól 250 km-re, mintegy 2,5 km mélységbe ) történő elhelyezéséről. A Greenpeace jelentős médiakampányt folytatott ez ellen a döntés ellen és aktivistái több mint három hétre elfoglalták a Brent Spar-t. A nyilvánosság és a politika nyomására végül a Shell elállt ettől a tervtől, de a Greenpeace hírneve is csorbát szenvedett mert be kellett ismernie hogy a mintavételi hibák vezettek arra, hogy jelentősen túlbecsülték a tárolótartályokban visszamaradt olaj mennyiségét. A Brent Spart végül egy norvégiai fjordban helyezték el átmenetileg, majd 1998-ban a Shell bejelentette, hogy a fő acélszerkezeteket újrahasznosítják egy új kikötő építéséhez Stavanger közelében.

CSR (Corporate Social Responsibilty , Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás), vagy viszlát?

A Saro-Wiva kivégzésre és a Brent Spar problémára (ld. keretes írásunkat) adott válaszként a SHELL megpróbálta a CSR (Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) legfőbb szószólójaként pozícionálni magát. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy egy 2003-as, a vállalatok emberi jogokkal kapcsolatos felelősségének meghatározását célul tűző ENSZ kezdeményezés ellen lobbizzon, vagy megsemmisítsen egy a közösségekkel tartott cégkapcsolatokról szóló kritikus belső jelentést. 2004 januárjában pedig a cég bejelentette, hogy 20%-kal túlbecsülte olaj- és gáztartalékait ,ami majdnem 4 milliárd hordó olajat és gázt jelent. Egy, a cég által megrendelt belső jelentés kiderítette, hogy ez nem túlbecslés volt, létezett egy hároméves terv a befektetők megtévesztésére a tartalékokkal kapcsolatosan.

 

Az iraki olaj

Részben hogy bepótolja a tartalékok csökkenését a SHELL az iraki olajszerződések előfutárává vált. A cég szorosan együttműködött az iraki Olajipari Minisztériummal, hivatalnokok konferenciákon történő részvételét támogatva, szakképzést és ingyenes tanácsadást nyújtva. Elnyerte a kirkuki olajmezők fejlesztéséhez nyújtott technikai tanácsadásra vonatkozó szerződést, ezáltal utat találva kulcsfontosságú személyekhez és geológiai adatokhoz. Az iraki olaj egy főnyeremény, mert 2 dollár/hordó árával elismerten a világon a legolcsóbban kitermelhető . A jelenlegi ( 2005 november ) 70 dollár/hordó eladási árral és a napi egymillió hordós termelési kapacitással számolva csinos nyereséget biztosít bármelyik kitermelő cégnek . Irak rendelkezik a világon a legnagyobb feltáratlan készletekkel, és a várakozások szerint ezek a készletek és egyéb már ismert, de még nem fejlesztés alatt álló olajmezők is megnyitásra kerülnek a külföldi cégek részére amint megalakul az alkotmányosan megválasztott iraki kormány

 

 

A „Bogoni ” eset

A hazai pályához közelebb, öt Mayo megyei farmert börtönöztek be határozatlan időre, mert nem engedték a SHELL-t földjeikre hogy egy magasnyomású gázvezetéket építsen a Corrib Gáz projekt keretében. A SHELL egy fúrótoronytól szeretne feldolgozás céljából gázt szállítani 65 km-en keresztül a parthoz és 8 km hosszan átpumpálni a Bog of Erris tőzegtelepen, amit a helybeliek csak úgy jellemeznek, hogy ” úgy remeg, mint a kocsonya “. 2003-ban a Dooncarton hegységben földcsuszamlás volt a vezeték tervezett nyomvonalához közel. A vezeték utak és házak közelében haladna el és nagyfokú a helyiek ellenállása, mert félnek egy katasztrofális sérüléstől – a gáz ugyanis a szokásosnál ötször nagyobb nyomású lenne és lévén szagtalan, a vezeték bármilyen sérülése felderíthetetlen.

A helybeliek inkább azt szeretnék, ha a gázt inkább egy mesterséges úszó zátonyon dolgoznák fel. 2004-ben a SHELL belgiumi leányvállalatánál a FLUXYS-nál történt egy sérülés miatti gázrobbanás, aminek 21 halálos áldozata volt, az áldozatokat úgy írták le hogy ” teljesen elszenesedtek “.

A földtulajdonosokat azután börtönözték be, hogy nem engedték be a területükre a SHELL-t, és ott is maradnak míg ” kitisztul gőgjük ” vagy a SHELL eláll a határozat végrehajtásától. A cikk írása idején még mindig börtönben voltak, már 2005 május 10.-e óta. A SHELL lehet hogy megbánja majd keménykezű taktikáját mert már létrejött egy szolidaritási tábor, az ügy nagy nyilvánosságot kapott és már késő van a kivitelezés megkezdéséhez ebben az évben , köszönhetően az építők gépeit körülvevő sikeres blokádnak.

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak mellett még felmerülnek a szennyezési és környezetkárosítási problémák is. Az ellen-kampányolók szerint a finomító jelentős mennyiségű szennyeződést, kén-dioxidot és metánt fog kibocsátani és bizonytalan tőzegtalajon fog állni, amelyet korábban ki nem próbált módszerekkel próbálnak meg stabilizálni. Az elhasznált víz tárolására szolgáló tartály nem elégséges a helyi csapadékviszonyok mennyiségéhez és túl fog folyni a Carrowmore tóba, a helyi vízbázisba amit az EU és az ENSZ is védett státusúnak nyilvánított. A mérgező hulladékot ami ólmot, nikkelt, krómot, arzént és higanyt tartalmaz, a finomítóból a Broadhaven Öböl-be fogják pumpálni. Az öböl az EU szabályozás szerint Különleges Természetvédelmi Övezet-nek minősül, nemzetközileg fontos madár- bálna- delfin- és halfajok élnek benne és a helyi lakosságnak a halászaton keresztül megélhetést is biztosít.

 

A szenvedő Szahalin

Európa másik felén a SHELL hasznot húz a mindössze három termelés-megosztási egyezmény egyikéből amit Oroszország aláírt. Ez a Szahalin II projekt, ami az orosz Számvevőszék becslése szerint 19 milliárd dollár adókiesést jelent az országnak a korábbi megállapodásokkal összehasonlítva. A Szahalin II-t úgy jellemzik, hogy ez a világ legnagyobb integrált olaj- és gáz projektje, de a helyi vélemények itt is körülbelül olyan súllyal esnek latba mint a Mayo megyei esetnél ; a helyi gazdaság nagyban függ a lazachalászattól, de a tengeri vezeték megzavarja a lazac ívóhelyeit és a projekt konzorcium megtiltotta a lazachalászatot a parti vizekben, LNG ( Liquified Natural Gas , folyékony természetes gáz ) telepe közelében, amellett hogy 1 millió tonna salakanyagot juttat az Aniva Öböl-be, ami fontos halászhely. A bennszülött Niukh, Uilta és Evenki népek által folytatott saját szükségletre termelő gazdálkodás károsodni fog a rénszarvaslegelők és erdők feldúlásával és a halkészletek csökkenésével, és a helyiek szerint nem megfelelően konzultáltak velük, sőt még csak nem is tájékoztatták őket a projekt részleteiről. A Szahalin sziget körüli vizekben élő 25 tengeri emlős fajta közül 11 veszélyeztetett, a leginkább veszélynek kitett faj a nyugati szürke bálna, aminek már csak valamivel több, mint száz egyede maradt fenn. Bár a Shell beleegyezett hogy a vezetékkel elkerüli a nyugati szürke bálna táplálkozási helyét, de az olajkitermelő tengeri platform áthelyezését már elutasította. A szociális környezet is veszélynek van kitéve, a Shell ugyanis úgy kezdte meg a Szahalin szigeti LNG telep építését hogy nem készült fel a kivitelezéshez szükséges munkások ezreire, akik így elárasztották a környék szállás-, közmű- és orvosi infrastruktúráját, ami az erőszakos cselekmények, szexuális úton terjedő és olyan járványos megbetegedések számának növekedéséhez vezetett mint a TBC.

 

Ez a cikk csak felszínét karcolja meg a Shell tevékenységére irányuló kritikáknak. További információ például a louisanai , durbani, és sao pauloi Shell telepek környékének szennyeződésével kapcsolatban beszerezhető a 2003-as és 2004-es The Other Shell Riport kiadványokból amit a Föld Barátai-tól ( Friends of the Earth ) a www.foe.co.uk címről, vagy az alábbi forrásoktól :

 

Megjelent az Ethical Consumer 2005 november-decemberi számában. Fordította Csikós Mihály. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével.

 

Képek [cc] Jeremiah, Richard Yuan

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás