fbpx

| Dr. Kazai Anita

Valóban megéri drága bioélelmiszert vásárolni?

Öt évvel ezelőtt még kevés támpontunk volt eldönteni, hogy a bioélelmiszerek a környezetkímélő előállításon kívül vajon az emberi szervezetre is jótékonyan hatnak-e. Most már tisztább a kép!

Fejlődtek a tudományos
módszerek, megduplázódott a vizsgálatok száma, és az Európai Unió által
finanszírozott nagy kutatási projektek bebizonyították: a bioélelmiszerek
egészségesebbek, mint az ipari mezőgazdaság termékei.

De egyáltalán, mi teszi a
bioélelmiszert? A bioélelmiszer olyan növényből készül, amely műtrágya és
szintetikus növényvédőszer (baktérium-, gomba- és rovarirtó) nélkül növekedett,
nem öntözték szennyvízzel és mesterséges
adalékanyagoktól mentes
. A biohúst produkáló állattenyésztés során az
állatot az előbbi elveknek megfelelő biotakarmánnyal etetik, és kerülik az
antibiotikumok rutinszerű használatát. Az 1990-es évek óta a bioélelmiszerek
termelése évi 20%-kal nő, ma már az összélelmiszer 1-2%-a organikus
termesztésből származik.

Mindez szükségessé tette,
hogy tudományos bizonyítékok is alátámasszák: a bioélelmiszer
élelmezéstudományi szempontból értékesebb a „hagyományosnál”. A legutóbbi
időkig mégis csak ellentmondó kutatások álltak rendelkezésünkre. Az elmúlt fél
évtizedben ötven körüli kutatás hasonlította össze a kétféle élelmiszer rost-,
fehérje-, ásványi anyag- vagy vitamintartalmát, rákellenes és érvédő hatású
antioxidáns-szintjét, valamint a bennük lévő káros nitrát, műtrágyamaradvány
mennyiségét. Nehéz azonban érvényes eredményekhez jutni, mert figyelembe kell
venni az eltérő talajtípusokat, időjárási és hőmérséklet viszonyokat, a
különböző betakarítási és tárolási feltételeket.

Az amerikai Organic Center tudósai
áttekintették az elmúlt évek kutatásait
, és eredményeik szerint a
hagyományos élelmiszerekben enyhén magasabb volt a kálium-, foszfor- és
fehérjetartalom, mint a bioélelmiszerekben, az utóbbiakban viszont jelentősen
több volt a hagyományos, ipari előállítású élelmiszerekhez képest az összes
többi hasznos anyagból, és kevesebb a nitrátból. Megállapításuk szerint a
bioélelmiszerek összességében 25%-kal magasabb táplálkozási értéket
képviselnek, mint a hagyományosak.

Az egyes kutatások a
következő eredményekre jutottak:

  • Az organikus táplálékot fogyasztó anyák
    tejében 50%-kal magasabb a hasznos linolsav (telítetlen zsírsav) szintje.
  • Az organikus tejet fogyasztó gyermekek
    között alacsonyabb az ekcéma előfordulása.
  • Az organikus paradicsomból készült kecsapban
    kétszeres az antioxidáns (likopén)-szint, főleg a sötétebb színűekben; a
    biokiwi antioxidáns- és C-vitamin-szintje is magasabb, az organikus alma édesebb.
  • A növényvédőszer-maradvány tartalmú ételt
    fogyasztó kismamák esetén magasabb a terhességi cukorbetegség kialakulásának
    kockázata, és gyermekeik nagyobb eséllyel szenvednek idegrendszeri zavarokban.
  • Az organikus borban másfélszeres az
    antioxidánsok szintje, és talán ez az oka, hogy alacsonyabb benne a rákkeltő
    penészgomba-toxin mennyisége.
  • A hagyományos élelmiszerekben 60-szoros a
    növényvédőszer-maradvány mennyisége (bioélelmiszerbe is kerülhet vegyi anyag a
    termesztési területtel szomszédos, hagyományos művelésű földekről).
  • Organikus módszerekkel is biztosítható a
    Föld lakosságának táplálékigénye.


Fontos az is, egy
vizsgálatot ki finanszíroz: az organikus vagy a hagyományos oldal képviselője.
Van azonban független kutatás is: az
Európai Unió 12 millió fonttal támogatott egy négyéves kutatást
, amely
tavaly év végén ért véget. Eredménye szerint a biogyümölcs és -zöldség 40%-kal,
az organikus körülmények között tartott tehenek teje pedig 90%-kal több antioxidánst
tartalmaz, és 60%-kal magasabb a hasznos omega3-zsírsav-tartalma. Ezek az
anyagok hasznosak az Európában gyakori betegségek: a rák, az érelmeszesedés,
agyvérzés és infarktus elleni harcban. Bebizonyosodott az organikus táplálék
magasabb vitamintartalma, valamint az is, hogy a megfelelően tartott állatok
húsa egészségesebb: a boldog állat ad jó minőségű táplálékot.

Szabó Gál Bence drog- és
toxikológiai technikus a TudatosVásárló.hu kérdésére elmondta, hogy a
biotáplálék minősége nemcsak a termesztés, de a nemesítés és a feldolgozás
módjától is függ. Az ipari nemesítés során az a legfontosabb, hogy a fajta nagy
mennyiségű termést hozzon, ellenálló legyen a betegségeknek, és látványos,
„szép” legyen az áru.

Az organikus elveket szem
előtt tartó nemesítő számára a tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag-tartalom a
fontos. A feldolgozási módok közül kiemeli a teljes kiőrlésű gabona, a nitrites
pácolástól mentes hús, valamint az erjesztett, kovászolt gabona- és fermentált
szójakészítmények (pl. tofu) fogyasztását, ugyanis az erjesztés, fermentálás
nélkül készült gabona- és szójaételek fitát-tartalma akadályozza a cink, a vas,
a kalcium és a magnézium felszívódását.

 

Kép [cc] Alison, verseguru

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás