fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Valami bűzlik a játékok körül

| Levegő Munkacsoport

A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálatai szerint egészségügyi problémákat okozhatnak a játékokban lévő illatanyagok. Ezek szükségtelen kockázatot jelentenek a gyermekek, legfőképpen pedig az allergiások számára.

Tíz vizsgált – a nemzetközi piacon széleskörben elterjedt – játékból hétben találtak olyan vegyi anyagokat, melyek érzékenyebbé teszik a szervezetet. Ezek megtalálhatók az EU egyik 26 allergént megnevező listáján is. A játékokban többek között találtak toluolt is, ami hatással van az idegrendszerre. A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vezetője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy bár a kozmetikai termékek csomagolásán kötelező ezen összetevők feltüntetése, a játékok esetén nincs ilyen előírás. Elővigyázatossági okokból ezért a szervezet nem javasolja illatosított játékok vásárlását.

A vizsgálati eredmények a civil szervezetek és az ipar a légfrissítők egészségügyi hatásaival kapcsolatos vitái után jelentek meg. Az európai fogyasztóvédelmi szövetség (BEUC) felszólította a játékgyártókat, hogy adják közre a termékekben lévő vegyi anyagok listáját. A dán játékgyártók szövetsége elmondta, a vizsgálat csak nagyon kevés termékre terjedt ki. Mindazonáltal elfogadta azt az észrevételt, hogy a gyártóknak körültekintőbbnek kellene lenniük a játékokban lévő vegyi anyagok gyermeket érintő hatásaival kapcsolatban. A dán gyártók ezért szagtalan játékok fejlesztésébe kezdtek.
A vizsgálatok során találtak három olyan játékot is amiben az égésgátlók mennyisége meghaladta a dán határértékeket, ezért azok további forgalmazását megtiltják.

A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálati eredményeit várhatóan a közeljövőben felhasználja a  játékok biztonságáról szóló EU-s irányelvek felülvizsgálatának vitái során is.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok