fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az úttörő zöld vállalatirányító: beszélgetés Georg Winterrel

| Bán Dávid

A környezettudatos vállalatirányítást segítő KÖVET alapítójával beszélgettünk nyaralásról, bioélelmiszerről, kedvenc kütyüjéről és a vajat köpülő békáról.

A 15 éves KÖVET
Egyesület a magyar gazdasági szféra fenntartható fejlődésért munkálkodó
kiemelkedő szereplőinek elismerésére hozta létre idén a Dr. Georg Winter
életműdíjat. Ezt első alkalommal Dr. Kemény Tamásnak, az Iparfejlesztési
Közalapítvány külkapcsolati igazgatójának ítélték oda a hazai megelőző
környezetvédelemben tett meghatározó tevékenységéért. A díjátadó ünnepségen
jelen volt maga a névadó is, aki a környezettudatos vállaltirányítás átfogó
rendszerének elméleti és gyakorlati területén alkotott kiemelkedőt,
megvalósította a később róla elnevezett Winter-modellt.

Már 1972-ben, akkori vállalata hivatalos
céljává tette a környezetvédelmet, megalkotta az első ökológiával összhangban
működő gyárépületet. Alapítója a környezettudatos vállalatirányítás két
meghatározó német és nemzetközi szervezetének (B.A.U.M. és INEM). 1995-ben fivérével közösen eladták sikeres
vállalatukat, majd teljes energiájukkal a környezetvédelem felé fordultak.
1998-ban Hamburgban megalapították a több környezetorientált egyesületnek közös
otthont adó Jövő Házát (Haus
der Zukunft
).

Georg Wintert a díjátadó ceremónia után
személyes környezettudatosságáról kérdeztük.

 

1972-ben fogalmazta meg vállalata
környezettudatos irányítási modelljét. Ez akkor, a mitizált ipari korszakban
még igencsak egyedülálló döntés volt. Mégis, hogyan jutott erre?

Először Ernest Snyder könyve, a Please Stop
Killing Me
győzött meg, amelyben már akkoriban szólt Földünk
túlnépesedéséről, a mértéktelen fogyasztásról, a természeti erők túlzott
kizsákmányolásáról. 1941-ben születtem és kisgyerekként egy szép kertes házban
éltünk. A háború végével el kellett menekülnünk onnan, és azóta is ezt az
„elveszett Paradicsomot” keresem. Amikor később átvettem a közel 150 éves
családi üzemet, elgondolkoztam azon is, hogy természet szükségletei mindenképpen
fontosabbak az emberénél és az azt kiszolgáló iparénál.

 

Ahogy az előadásában fogalmazott, az 1970-es
években „búvópatakként” kezdték tevékenységüket. Mindig hitt a búvópatak
előtörésében, vagy voltak kétségei?

Úgy gondolom, az emberiség előbb vagy utóbb
ráébred arra, hogy környezetünk hamarosan megtelik szennyeződéssel, a természet
forrásai fogytán vannak, és eljön az idő, hogy cselekednünk kell. A kérdés
sosem az volt, hogy erre rájövünk-e, hanem inkább, hogy időben ébredünk-e rá?
El tudjuk-e kerülni a nagy összeomlást? A fogyasztásban állandó fejlődést
tapasztalhatunk, ami természetellenes. A természet összes eleme egy adott
ponton megáll a fejlődésben, gondoljunk például egy fára, amely nem tud a
végtelenségig terebélyesedni. Mindenben létezik egy határ.

 

Ön személyesen mit tesz ökológiai lábnyoma
csökkentéséért? Mivel közlekedik például?

Van egy 15 éves Mercedesem, időnként azt
használom. Igaz, még az elsők közt alakítattam át gázüzeművé a motort, amely
környezetkímélőbb. Ugyan sokan mondják, hogy váltsak kocsit, de szerintem fölösleges.
Nagyobb utazásokra azonban vonattal megyek, mert – a környezettudatosságon túl
– így jobban ki tudom használni az időmet olvasásra, elmélkedésre, pihenésre. A
német vasúti infrastruktúra kitűnő.

 

Nyaralni is vonattal megy? Hol szeret
kikapcsolódni?

Sokat biciklitúrázom a családommal. Nagyon
szeretem a folyók menti kerékpáros utakat, így a Duna mentén Passautól Bécsig,
vagy az Elba, a Salzach és az Altmühl partján szoktam tekerni. Csodálatos utak
ezek. Számomra a legnagyszerűbb kikapcsolódás a folyók mentén kerékpározni.

 

Mint vásárló, mennyire tudatos? Keresi-e a
bio vagy fair trade terméket?

El kell mondanom, hogy amikor mintegy 30 év
vezetés után, 1995-ben eladtam sikeresen működő vállalatomat, akkor a
dolgozókat ajándékkal leptem meg. Egy bio farm részvényeit adtam mindenkinek,
így volt munkatársaimmal mintegy 26%-os részesedésünk van ebben a 250 hektáros
gazdaságban. Ezt részben szemléletformálásból tettem, hiszen én már akkor is
nagyon ügyeltem a megvásárolt termékek eredetére, de ez ekkor még nem volt
annyira elterjedt szemlélet, így a részvényekkel szerettem volna bevonni a
korábbi dolgozókat is tudatos fogyasztásba.

Az ipari munkásság eleinte nem volt
fogékony a bio termékekre, így igyekeztem ezt népszerűsíteni. Jómagam egyébként
nagyon megnézem, mit veszek. Eleve kevés húst vásárolunk, inkább több zöldséget
eszünk. Arra azonban mindig ügyelek, hogy a hús ne származzon olyan
gazdaságból, nagyüzemből, ahol nem megfelelőek az állattartás körülményei.

 

Ha egy napon minden elektromos kütyüről le kellene
mondania, mi lenne az az egy, amit megtartana?

Az autót semmiképpen nem mondanám. Az egy
eszköz, nem egy bálványozott aranyborjú, mint ahogy sokan tekintenek rá. Hmm.
Hogy mit tartanék meg? Talán a legfontosabb a telefon, amivel kapcsolatban
lehetek a világ különböző pontjain élő családommal. De nem érdekel semmi extra,
letöltések, kamera, még az sms-t sem szeretem használni, legyen az egy teljesen
egyszerű mobiltelefon.

 

Ha lenne egy saját díja, amit a legjobb és
legrosszabb környezettudatos cégnek adna, mely vállalatokat díjazná ezekkel?

Nagyon nehéz választani. A legjobbnak járó
díjat talán az Otto ruházati csomagküldő vállalatnak adnám. Mielőtt megalapítottuk
volna a B.A.U.M.-ot 1984-ben, az Otto egyik résztulajdonosa, Michael Otto is
egy hasonló terven gondolkozott. Személyesen ismerem a vállalat tulajdonosait
és látom, hogy vezetési koncepciójukban kiemelkedő szerepet kap a
környezetvédelem – meg is kapták a német környezettudatos vállalatvezetés díját.
Ma már csak ellenőrzött gazdaságból származó bio pamutot használnak termékeik
előállításához, és magas környezettudatosságot várnak el a beszállítóktól, akik
ha ezt nem teljesítik, szerződést bontanak velük. Ugyanakkor olyan programokat
is szerveznek, amelyekben partnereiket, beszállítóikat oktatják a sikeres,
környezettudatos termelés lehetőségeiről. Mindezeket nagyon komolyan veszik.

A legrosszabb vállalat díját nehéz lenne
megnevezni, nem is szeretnék egyet kiemelni, anélkül, hogy objektíven
alátámasztva megindokolnám. Vannak sajnos igen rossz tendenciák is, de most nem
emelnék ki egy konkrét vállalatot sem.

 

Milyennek látja a jövőt? Inkább optimista
vagy pesszimista?

Úgy gondolom, az általános nézet most inkább
pesszimistább, sokan úgy vélik, hogy jelen hozzáállásunkkal nem menthető meg a
Föld. De van erre egy történetem, szerintem nagyon találó és tanulságos. Két
béka beleesik egy kancsó tejbe, és próbálnak kijutni onnan. Küzdenek, küzdenek,
de csak nem sikerül, mire az első béka feladja: nem megy. A második azonban
tovább tapos, és küzd, mígnem a tejet egyszer csak vajjá köpüli, amin aztán
egyszerűen felmászik, és kijut. Szerintem ez jó hozzáállás, az emberiség
számára is követendő.

Most, hogy az erőforrások fogytán vannak,
küzdeni kell a fennmaradásért. Ez sajnos nem lesz egyenlő küzdelem, de
mindenképpen meg kell vívnunk. Nem szabad ölbe tett kézzel várnunk a változást,
hanem dolgoznunk kell rajta. És a végén – ahogy a béka is – egyszer csak mi is a
felszínre jutunk, és büszkén fellélegezhetünk, hogy megcsináltuk!

 

Igaz az, hogy ön tud leggyorsabban beszélni
Németországban?

(nevet) Mondhatjuk, igen. Tudja, fiatalabb
koromban volt egy beszédhibám, nem tudtam normális s betűt mondani. Önmagamat tréningezve
azután eljutottam a helyes kiejtéshez, de ugyanakkor megtanultam egyre
gyorsabban is beszélni. Az persze vicces lehet, hogy különböző televíziós
műsorokban rapperekkel mérem össze beszédtempómat – legutóbb Samy Deluxe-ot
győztem le -, de ebben igazából az a fontos, hogy a helyes beszédtechnikához
miként járulnak hozzá a test más részei, miként lehet azokat megfelelően
kondicionálni. Mutatok egy példát…

 

A példaszöveg követhetetlen és
lejegyezhetetlen volt, de megtalálható a Youtube-on. Jó szórakozást,
éles füleket a párbajhoz. [Szerző]

 

Kép [cc] INEM

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok