fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az utólagos sózás is évekkel rövidítheti meg az életünket

sózás egészségtelen magas vérnyomás

Ha magas vérnyomással vagy szívproblémákkal küzdünk, nagyot lépünk, ha egyetlen szokásunkkal felhagyunk – ez az étel utólagos megsózása. Az utólagos sózás szokása ugyanis összefügg a korábbi halálozással – mutatta ki egy félmillió középkorú férfit és nőt vizsgáló tanulmány.

A kutatók megállapították, hogy a férfiak esetében több mint két évvel, a nők esetében pedig másfél évvel csökkenti a várható élettartamot, ha rendszeresen megsózzák a tányérjukra kerülő ételt.

A tanulmány nem zárta ki az egyéb tényezőket, például azt, hogy a sófogyasztás az általában kevésbé egészséges életmódot jelképezi, de a nagyszámú résztvevő és a megfigyelt összefüggés elég meggyőzőek ahhoz, hogy  fontolóra vegyük az étel sózásának elkerülését.

Tölts ki kérdőívünket, mondd el, milyen jövőt szeretnél: mi kerüljön a tányérunkra! 

“Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, amely a só hozzáadása az élelmiszerekhez és a korai halálozás közötti összefüggést vizsgálja” – nyilatkozta a brit Guardian-nek Lu Qi professzor, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának munkatársa, aki a munkát vezette. “Még a nátriumbevitel szerény mértékű csökkentése is – például ha az asztalnál már nem sózzuk meg a főtt ételt – jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.”

Az eredmények a UK Biobank tanulmány több mint 500 000 résztvevőjének bevonásával végzett kutatáson alapulnak, akiket átlagosan 9 éven keresztül követtek nyomon. Amikor 2006 és 2010 között csatlakoztak a vizsgálathoz, egy érintőképernyős kérdőív segítségével megkérdezték őket, hogy adnak-e sót az ételekhez, és milyen gyakran teszik ezt.

A sóbevitelt nehéz pontosan nyomon követni, mert sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz magas arányban sót, és a vizeletvizsgálatokkal történő közvetlen mérés nem feltétlenül nyújt az általános bevitelre utaló pillanatfelvételt. A só hozzáadása azonban nagyon jól jelzi, hogy valaki mennyire kedveli a sós ízű ételeket, ezért a kutatócsoport erre a mérésre összpontosította elemzését.

A nyugati népesség nátriumbevitelének körülbelül 70%-a feldolgozott élelmiszerből, 8-20%-a pedig az asztalnál hozzáadott sóból származik.

Mi derült ki?

Az eredmények szerint:

  1. Azoknak, akik mindig fűszerezték az ételt, 28%-kal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azokhoz képest, akik soha vagy ritkán sót adtak az ételükhöz.
  2. Az 50 éves korban mindig sót hozzáadó férfiak várható élettartama 2,3 évvel,
  3. az 50 éves korban mindig sót hozzáadó nők várható élettartama 1,5 évvel volt rövidebb.

Az adatok elemzése során a kutatók figyelembe vették azokat az egyéb tényezőket, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, beleértve az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást, a nélkülözést, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, az étrendet és az olyan egészségügyi állapotokat, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség.

Megjelent az első változás: sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

Nem olyan, mint a dohányzás

A dohányzásról való leszokás nem jár hátrányokkal, a só esetében azonban létezik egy optimális szint, ami azt jelenti, hogy nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. Az egyes emberek számára az egészség szempontjából optimális mennyiséget viszont nehéz meghatározni –  nyilatkozta az eredményeket látva dr. Annika Rosengren, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának vezető kutatója.

Úgy tűnik, hogy a normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitel miatt – mondta. Számukra a sófogyasztás ellensúlyozása gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel kell, hogy prioritást élvezzen. A szívbetegség, a magas vérnyomás magas kockázatának kitetteknek azonban oda kell figyelniük és csökkenteniük a sófogyasztásukat, amiben fontos lépés lehet, ha az eléjük kerülő ételt már nem sózzák meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok