
Az utólagos sózás is évekkel rövidítheti meg az életünket
Ha magas vérnyomással vagy szívproblémákkal küzdünk, nagyot lépünk, ha egyetlen szokásunkkal felhagyunk – ez az étel utólagos megsózása. Az utólagos sózás szokása ugyanis összefügg a korábbi halálozással – mutatta ki egy félmillió középkorú férfit és nőt vizsgáló tanulmány.
A kutatók megállapították, hogy a férfiak esetében több mint két évvel, a nők esetében pedig másfél évvel csökkenti a várható élettartamot, ha rendszeresen megsózzák a tányérjukra kerülő ételt.
A tanulmány nem zárta ki az egyéb tényezőket, például azt, hogy a sófogyasztás az általában kevésbé egészséges életmódot jelképezi, de a nagyszámú résztvevő és a megfigyelt összefüggés elég meggyőzőek ahhoz, hogy fontolóra vegyük az étel sózásának elkerülését.
Tölts ki kérdőívünket, mondd el, milyen jövőt szeretnél: mi kerüljön a tányérunkra!
„Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, amely a só hozzáadása az élelmiszerekhez és a korai halálozás közötti összefüggést vizsgálja” – nyilatkozta a brit Guardian-nek Lu Qi professzor, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának munkatársa, aki a munkát vezette. „Még a nátriumbevitel szerény mértékű csökkentése is – például ha az asztalnál már nem sózzuk meg a főtt ételt – jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.”
Az eredmények a UK Biobank tanulmány több mint 500 000 résztvevőjének bevonásával végzett kutatáson alapulnak, akiket átlagosan 9 éven keresztül követtek nyomon. Amikor 2006 és 2010 között csatlakoztak a vizsgálathoz, egy érintőképernyős kérdőív segítségével megkérdezték őket, hogy adnak-e sót az ételekhez, és milyen gyakran teszik ezt.
A sóbevitelt nehéz pontosan nyomon követni, mert sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz magas arányban sót, és a vizeletvizsgálatokkal történő közvetlen mérés nem feltétlenül nyújt az általános bevitelre utaló pillanatfelvételt. A só hozzáadása azonban nagyon jól jelzi, hogy valaki mennyire kedveli a sós ízű ételeket, ezért a kutatócsoport erre a mérésre összpontosította elemzését.
A nyugati népesség nátriumbevitelének körülbelül 70%-a feldolgozott élelmiszerből, 8-20%-a pedig az asztalnál hozzáadott sóból származik.
Mi derült ki?
Az eredmények szerint:
- Azoknak, akik mindig fűszerezték az ételt, 28%-kal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azokhoz képest, akik soha vagy ritkán sót adtak az ételükhöz.
- Az 50 éves korban mindig sót hozzáadó férfiak várható élettartama 2,3 évvel,
- az 50 éves korban mindig sót hozzáadó nők várható élettartama 1,5 évvel volt rövidebb.
Az adatok elemzése során a kutatók figyelembe vették azokat az egyéb tényezőket, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, beleértve az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást, a nélkülözést, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, az étrendet és az olyan egészségügyi állapotokat, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség.
Megjelent az első változás: sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben
Nem olyan, mint a dohányzás
A dohányzásról való leszokás nem jár hátrányokkal, a só esetében azonban létezik egy optimális szint, ami azt jelenti, hogy nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. Az egyes emberek számára az egészség szempontjából optimális mennyiséget viszont nehéz meghatározni – nyilatkozta az eredményeket látva dr. Annika Rosengren, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának vezető kutatója.
Úgy tűnik, hogy a normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitel miatt – mondta. Számukra a sófogyasztás ellensúlyozása gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel kell, hogy prioritást élvezzen. A szívbetegség, a magas vérnyomás magas kockázatának kitetteknek azonban oda kell figyelniük és csökkenteniük a sófogyasztásukat, amiben fontos lépés lehet, ha az eléjük kerülő ételt már nem sózzák meg.