fbpx
sózás egészségtelen magas vérnyomás

Az utólagos sózás is évekkel rövidítheti meg az életünket

Ha magas vérnyomással vagy szívproblémákkal küzdünk, nagyot lépünk, ha egyetlen szokásunkkal felhagyunk – ez az étel utólagos megsózása. Az utólagos sózás szokása ugyanis összefügg a korábbi halálozással – mutatta ki egy félmillió középkorú férfit és nőt vizsgáló tanulmány.

A kutatók megállapították, hogy a férfiak esetében több mint két évvel, a nők esetében pedig másfél évvel csökkenti a várható élettartamot, ha rendszeresen megsózzák a tányérjukra kerülő ételt.

A tanulmány nem zárta ki az egyéb tényezőket, például azt, hogy a sófogyasztás az általában kevésbé egészséges életmódot jelképezi, de a nagyszámú résztvevő és a megfigyelt összefüggés elég meggyőzőek ahhoz, hogy  fontolóra vegyük az étel sózásának elkerülését.

Tölts ki kérdőívünket, mondd el, milyen jövőt szeretnél: mi kerüljön a tányérunkra! 

“Tudomásom szerint a mi tanulmányunk az első, amely a só hozzáadása az élelmiszerekhez és a korai halálozás közötti összefüggést vizsgálja” – nyilatkozta a brit Guardian-nek Lu Qi professzor, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának munkatársa, aki a munkát vezette. “Még a nátriumbevitel szerény mértékű csökkentése is – például ha az asztalnál már nem sózzuk meg a főtt ételt – jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.”

Az eredmények a UK Biobank tanulmány több mint 500 000 résztvevőjének bevonásával végzett kutatáson alapulnak, akiket átlagosan 9 éven keresztül követtek nyomon. Amikor 2006 és 2010 között csatlakoztak a vizsgálathoz, egy érintőképernyős kérdőív segítségével megkérdezték őket, hogy adnak-e sót az ételekhez, és milyen gyakran teszik ezt.

A sóbevitelt nehéz pontosan nyomon követni, mert sok feldolgozott élelmiszer tartalmaz magas arányban sót, és a vizeletvizsgálatokkal történő közvetlen mérés nem feltétlenül nyújt az általános bevitelre utaló pillanatfelvételt. A só hozzáadása azonban nagyon jól jelzi, hogy valaki mennyire kedveli a sós ízű ételeket, ezért a kutatócsoport erre a mérésre összpontosította elemzését.

A nyugati népesség nátriumbevitelének körülbelül 70%-a feldolgozott élelmiszerből, 8-20%-a pedig az asztalnál hozzáadott sóból származik.

Mi derült ki?

Az eredmények szerint:

 1. Azoknak, akik mindig fűszerezték az ételt, 28%-kal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azokhoz képest, akik soha vagy ritkán sót adtak az ételükhöz.
 2. Az 50 éves korban mindig sót hozzáadó férfiak várható élettartama 2,3 évvel,
 3. az 50 éves korban mindig sót hozzáadó nők várható élettartama 1,5 évvel volt rövidebb.

Az adatok elemzése során a kutatók figyelembe vették azokat az egyéb tényezőket, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, beleértve az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást, a nélkülözést, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, az étrendet és az olyan egészségügyi állapotokat, mint a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség.

Megjelent az első változás: sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

Nem olyan, mint a dohányzás

A dohányzásról való leszokás nem jár hátrányokkal, a só esetében azonban létezik egy optimális szint, ami azt jelenti, hogy nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. Az egyes emberek számára az egészség szempontjából optimális mennyiséget viszont nehéz meghatározni –  nyilatkozta az eredményeket látva dr. Annika Rosengren, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának vezető kutatója.

Úgy tűnik, hogy a normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitel miatt – mondta. Számukra a sófogyasztás ellensúlyozása gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel kell, hogy prioritást élvezzen. A szívbetegség, a magas vérnyomás magas kockázatának kitetteknek azonban oda kell figyelniük és csökkenteniük a sófogyasztásukat, amiben fontos lépés lehet, ha az eléjük kerülő ételt már nem sózzák meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás