fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Utasjogok okostelefonon

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nagyon kellemetlen, amikor az utazás nem a terveknek megfelelően alakul. Előfordulhat, hogy törölnek egy járatot, vagy a hotel nem felel meg a hirdetésben közölt információknak –  az ilyen helyzeteket könnyebb kezelni, ha tisztában vagyunk a jogainkkal. Ezt segíti az új Európai Bizottság új okostelefonos alkalmazása

A repülőtereken vesztegelő vagy elveszett poggyászukra váró utasoknak mostantól csak egy okostelefonra van szükségük, hogy azonnal és helyben tájékozódhassanak jogaikról.

Az Európai Bizottság a nyári szabadságokhoz időzítve indította el azt a légi és vasúti közlekedéssel foglalkozó okostelefonos alkalmazást, amely négy külünböző mobilplatformon (Apple iPhone és iPad, Google Android, RIM Blackberry és Microsoft Windows Phone 7) is működik, 22 európai uniós nyelven érhető el, és jelenleg a légi és vasúti közlekedésre vonatkozó információkat tartalmazza.

Az alkalmazás része a Bizottság által „Utasjogai mindig kéznél” címmel (Your passanger rights at hand) indított tájékoztatási kampánynak.

2013-tól viszont, amikor a vonatkozó jogszabályok érvénybe lépnek, már a buszjáratok és a tengeri hajózás is bekerülnek a rendszerbe.

Az alkalmazás az egyes potenciálisan előforduló helyzetek mindegyikére vonatkozóan ismerteti az utasjogokat. 

Abban az esetben például, amikor törölnek egy járatot és az utas emiatt nem tud felszállni, kártérítésre lehet jogosult, amelynek összege 125 és 600 EUR között lehet.

Ha az utas poggyásza baleset következtében megsérül, szintén felmerül a kártérítési jogosultság lehetősége. Hasznos tudni, hogy a vasúti és légi társaságoknak jól áttekinthető tájékoztatást kell nyújtaniuk az árakról, és kötelességük segítséget nyújtani a mozgáskorlátozott utasoknak.

Arra az esetre, ha úgy éreznénk, hogy jogainkat megsértették, az alkalmazás révén arról is tájékoztatást kaphatunk, hogy kinél lehet panasszal élni ezzel kapcsolatban.

Komolyabb szükséghelyzet esetén, mint például amit az izlandi vulkán kitörése okozott 2010-ben, az alkalmazás utazási információkat és az Európai Bizottságtól származó tanácsokat is megjeleníthet.

 

Forrás: Európai Bizottság 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára