fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit jelent a fogkrémes tubuson lévő színes csík?

| Tudatos Vásárló

Egyik lelkes olvasónk hívta fel a figyelmünket egy fogkrémet népszerűsítő oldalra, ahol a fogkrémek tubusán lévő csíkok jelentésére is kitértek. Utánanéztünk, nincs alapja a rémisztgetésnek.

A fogkrémek tubusának hátoldalán különböző színű csíkok találhatók, amelyek egy „zöld” fogkrémet népszerűsítő oldal szerint a beltartalom szintetikus vagy nem szintetikus összetételére vonatkoznak. A fekete, piros, kék színű csíkok azt jelentik, hogy a termék szintetikus alapanyagokból készült, míg a zöld jelzés a természetes összetevőket mutatja – állítja az oldal.

„Vizsgáljuk meg a tubusok alján lévő színes csíkjelzéseket…. A 100 %-ban természetes anyagokból készült fogkrém jelzése: ZÖLD! A TIENS fogkrém tubusán található jelzés: zöld, mert 100 %-ban természetes anyagokat tartalmaz.” – olvasható a reklámszöveg.

Első körben egy drogériába vettük az irányt, és végignéztük a kínálatot. A tubusokon valóban vannak csíkok. Viszont érdekes módon az olasz minősített natúrkozmetikai márka, a Lavera fogkrém tubusán fekete csíkot találtunk. A Drogerie Markt sajátmárkás natúrkozmetikai családja, az Alverde fogkrém tubusára viszont sötétzöld csíkot festettek. A kérdést tisztázandó, felhívtuk az OÉTI kozmetikai részlegét.

Vezetője, dr. Móréné Horkay Edit elmondta, a tubuson található csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét. Ugyanezt erősítette meg Murányi István a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) főtitkára.

Vagyis a csík színe attól függ, milyen színű a tubus felirata. És valóban: a fekete betűsön fekete, a kék betűsön, kék, a piroson piros, a zöld feliratú tubuson zöld a csík.

A fogkrémek összetevői között valóban léteznek kifogásolható anyagok, de ezt pusztán a csík színe alapján nem lehet megítélni, hanem el kell olvasnunk az összetételi listát.

Ezért azt sem lehet állítani, hogy a fent említett, neten forgalmazott fogkrém, pusztán azért, mert a csomagolása zöld -, és ezért zöld csík van a tubuson, – kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. A részletes összetételi listát egyébként sem a blogon, sem a hivatalos weboldalon nem találtunk. 

Kép: (cc) Mike Cohn

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok