fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit jelent a fogkrémes tubuson lévő színes csík?

| Tudatos Vásárló

Egyik lelkes olvasónk hívta fel a figyelmünket egy fogkrémet népszerűsítő oldalra, ahol a fogkrémek tubusán lévő csíkok jelentésére is kitértek. Utánanéztünk, nincs alapja a rémisztgetésnek.

A fogkrémek tubusának hátoldalán különböző színű csíkok találhatók, amelyek egy „zöld” fogkrémet népszerűsítő oldal szerint a beltartalom szintetikus vagy nem szintetikus összetételére vonatkoznak. A fekete, piros, kék színű csíkok azt jelentik, hogy a termék szintetikus alapanyagokból készült, míg a zöld jelzés a természetes összetevőket mutatja – állítja az oldal.

„Vizsgáljuk meg a tubusok alján lévő színes csíkjelzéseket…. A 100 %-ban természetes anyagokból készült fogkrém jelzése: ZÖLD! A TIENS fogkrém tubusán található jelzés: zöld, mert 100 %-ban természetes anyagokat tartalmaz.” – olvasható a reklámszöveg.

Első körben egy drogériába vettük az irányt, és végignéztük a kínálatot. A tubusokon valóban vannak csíkok. Viszont érdekes módon az olasz minősített natúrkozmetikai márka, a Lavera fogkrém tubusán fekete csíkot találtunk. A Drogerie Markt sajátmárkás natúrkozmetikai családja, az Alverde fogkrém tubusára viszont sötétzöld csíkot festettek. A kérdést tisztázandó, felhívtuk az OÉTI kozmetikai részlegét.

Vezetője, dr. Móréné Horkay Edit elmondta, a tubuson található csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét. Ugyanezt erősítette meg Murányi István a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) főtitkára.

Vagyis a csík színe attól függ, milyen színű a tubus felirata. És valóban: a fekete betűsön fekete, a kék betűsön, kék, a piroson piros, a zöld feliratú tubuson zöld a csík.

A fogkrémek összetevői között valóban léteznek kifogásolható anyagok, de ezt pusztán a csík színe alapján nem lehet megítélni, hanem el kell olvasnunk az összetételi listát.

Ezért azt sem lehet állítani, hogy a fent említett, neten forgalmazott fogkrém, pusztán azért, mert a csomagolása zöld -, és ezért zöld csík van a tubuson, – kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. A részletes összetételi listát egyébként sem a blogon, sem a hivatalos weboldalon nem találtunk. 

Kép: (cc) Mike Cohn

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek