fbpx

| Tudatos Vásárló

Mit jelent a fogkrémes tubuson lévő színes csík?

Egyik lelkes olvasónk hívta fel a figyelmünket egy fogkrémet népszerűsítő oldalra, ahol a fogkrémek tubusán lévő csíkok jelentésére is kitértek. Utánanéztünk, nincs alapja a rémisztgetésnek.

A fogkrémek tubusának hátoldalán különböző színű csíkok találhatók, amelyek egy „zöld” fogkrémet népszerűsítő oldal szerint a beltartalom szintetikus vagy nem szintetikus összetételére vonatkoznak. A fekete, piros, kék színű csíkok azt jelentik, hogy a termék szintetikus alapanyagokból készült, míg a zöld jelzés a természetes összetevőket mutatja – állítja az oldal.

„Vizsgáljuk meg a tubusok alján lévő színes csíkjelzéseket…. A 100 %-ban természetes anyagokból készült fogkrém jelzése: ZÖLD! A TIENS fogkrém tubusán található jelzés: zöld, mert 100 %-ban természetes anyagokat tartalmaz.” – olvasható a reklámszöveg.

Első körben egy drogériába vettük az irányt, és végignéztük a kínálatot. A tubusokon valóban vannak csíkok. Viszont érdekes módon az olasz minősített natúrkozmetikai márka, a Lavera fogkrém tubusán fekete csíkot találtunk. A Drogerie Markt sajátmárkás natúrkozmetikai családja, az Alverde fogkrém tubusára viszont sötétzöld csíkot festettek. A kérdést tisztázandó, felhívtuk az OÉTI kozmetikai részlegét.

Vezetője, dr. Móréné Horkay Edit elmondta, a tubuson található csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét. Ugyanezt erősítette meg Murányi István a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) főtitkára.

Vagyis a csík színe attól függ, milyen színű a tubus felirata. És valóban: a fekete betűsön fekete, a kék betűsön, kék, a piroson piros, a zöld feliratú tubuson zöld a csík.

A fogkrémek összetevői között valóban léteznek kifogásolható anyagok, de ezt pusztán a csík színe alapján nem lehet megítélni, hanem el kell olvasnunk az összetételi listát.

Ezért azt sem lehet állítani, hogy a fent említett, neten forgalmazott fogkrém, pusztán azért, mert a csomagolása zöld -, és ezért zöld csík van a tubuson, – kizárólag természetes összetevőket tartalmaz. A részletes összetételi listát egyébként sem a blogon, sem a hivatalos weboldalon nem találtunk. 

Kép: (cc) Mike Cohn

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás