fbpx
hulladékmentes ajándékozás karácsony szeretet

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szeress szemét nélkül: a hulladékmentes ajándékozást kezdheted akár most

Karácsony, szülinap, Valentin-nap… Mit adjunk ajándékba? Jelképeset vagy értékeset? Tárgyat vagy élményt? Hasznosat vagy örülőset? Saját készítésűt vagy boltit? A döntés egy-egy jeles alkalom kapcsán sokunk számára stresszes, macerás feladat. Nem mintha nem szeretnének örömet okozni a megajándékozni kívánt félnek, sőt, hanem mert meg szeretnénk felelni a valós vagy vélt elvárásoknak, és a saját hulladékmentes törekvéseinknek is.

Az ajándékozás ősidők óta része a társadalmunknak, a társas kapcsolatok fenntartásának, az érzelmek kifejezésének eszköze, tulajdonképpen egy kommunikációs forma, amivel el szeretnénk mondani a másiknak, hogy „fontos vagy nekem”. Ezt az üzenetet ki is használja a piac és túlfogyasztásra ösztönöz, mintha nem is lenne más módja érzelmeink kifejezésének, csak a másik ajándékokkal történő elhalmozása. Éppen ezért kicsit körbejártuk a témát a tudatos vásárlók segítségével, hogy kiderítsük, ki mit gondol ezzel kapcsolatban, és milyen alternatíváink vannak ajándékozás terén a szükségtelen tárgyak felhalmozásán túl. Hiszen ajándékozni jó. De még jobb, ha ezt úgy tehetjük, hogy nem okozunk vele visszafordíthatatlan károkat a környezetünk számára. S még jobb, ha nem ajándékokban mérjük a szeretetet.

hulladékmentes ajándék

Nehéz nem ajándékozni

A karácsony apropóján megkérdeztük követőinktől, szerintetek elengedhetetlen velejárója-e az ünnepnek, a szeretet kimutatásának az ajándékozás? Vagy elég, ha csak összejön a szűk vagy tág család, barátok és értékes időt töltötök együtt. Facebook és Instagram felületeinken közel 300-an mondtátok el véleményeteket ezzel kapcsolatban.

A többség az együttlét, a közösen töltött idő mellett tette le a voksát a tárgyi ajándékokkal szemben. A kommentekből viszont kiderül, hogy még ha ez egy vágyott irány is, megvalósítani nem könnyű.

Ugyan ezt karácsonykor kérdeztük, tulajdonképpen érvényes kérdés, bármilyen ünnep kapcsán, amit ajándékozással szokás ünnepelni.

hulladékmentes ajándék

Sziklaszilárd szokások? 

Az ajándékozás intézménye régre nyúlik vissza. Minden kultúrában megvan a hagyománya, hogy miért, mikor és hogyan ajándékozunk. Karácsonykor, bizony a kis Jézus is kapott aranyat, tömjént, mirhát. Miért ne követhetnénk akkor mi is a példát és ne kaphatnánk vagy adhatnánk a jeles napokon valamit szeretteinknek? – merülhet fel a kérdés. A túlfogyasztás korában viszont megfogalmazódik a kérdés: talán el lehetne hagyni ezt a szokást, vagy legalább korlátozni valamennyire: például karácsonykor csak a gyerekeknek ajándékozni. De ezt sokszor nehéz az egész családdal elfogadtatni. Ráadásul itt van még nekünk az a dilemma is, hogy pont gyerekkorban rögzülnek a szokásaink, amik végig kísérhetnek egész életünk során, ezért különösen fontos, hogy milyen mintát mutatunk a gyerekeknek, mire szocializáljuk őket. Javarészt ezen múlik ugyanis, hogy ők hogyan fognak ajándékozni, amikor felnőnek.

Az ajándékozás sokak szeretnyelve is, vagyis így tudják kifejezni leginkább mennyire fontosak számukra a hozzájuk legközelebb állók. Ezért jobb is, ha nem cél, hogy ezt a lehetőséget elvegyük azoktól, akiknek ez sokat jelent. De fontos, hogy megfelelő keretek között tartsuk, amennyire lehet csökkentsük és amikor nagyon szükségesnek érezzük, akkor a fenntartható formáit válasszuk.

hulladékmentes ajándék

Fenntartható ajándékozás

Sokak számára számára fontos az ajándékozás, és élvezik a nyüzsgést és az ajándékbeszerző körutakat. Amit érdemes végiggondolnunk, hogy ha már vásárolunk, tegyük ezt tudatosan. Ez mégiscsak egy eszköz, nem pedig a cél. Amit érdemes szem előtt tartanunk:

 1. Ha csak lehetséges, keressük a megvásárolni kívánt terméket helyi kisvállalkozók polcain.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy helyben elérhető, helyi nyersanyagokból készült, helyi emberek által gyártott termékek választásával, már nagyon sokat tehetünk az ökológia lábnyomunk csökkentése érdekében. Lehet, hogy eggyel több utánajárást igényel elsőre, de ha már megtaláltuk a bevált helyi vállalkozásokat, már tudunk hova nyúlni legközelebb.

 1. Figyeljünk oda, hogy valóban olyasmit vásároljunk, ami nem csak egy újabb kis kacat lesz a szekrény mélyén.

Kerüljük a sablon ajándékokat, a csak vegyünk valamit, mert illik, mert muszáj, mert szokás megoldásokat. Ha tényleg nincs ötletünk, inkább hívjuk el az illetőt egy jó vacsorára ajándékképpen. Ki ne örülne, ha egyszer nem neki kellene főznie.

 1. A csomagolás fontos, de ebből is tudunk dekoratívat, egyedit varázsolni úgy, hogy azzal ne csak szemetet termeljünk.

Egy ilyen ötlet például egy tudatos vásárlótól érkezett kommentben, aki textilzsákokba csomagolja az ajándékokat. Ezeket utána fel tudjuk használni például a piaci bevásárlások során, ráadásul mindig eszünkbe is fog jutni a személy, akitől kaptuk ezt a kedves, ötletes csomagolást, ami egyben hasznos ajándék is.

hulladékmentes ajándék

 1. Élmény tárgy helyett

Az élmény nem hagy hulladékot maga után (jobb esetben), ha pedig közös élményt, közösen töltött időt ajándékozunk, akkor két legyet ütünk egy csapásra. Ráadásul a lehető legjobb megoldás, amikor nincs semmi ötletünk, hiszen egy közös mozizást, színházi élményt, vacsorát, piknikezést a parkban mindig össze tudunk hozni, és a közös élmény biztosan értékes hozadéka lesz az emberi kapcsolatainknak. Ezt adhatjuk saját magunk által készített kupon formájában is, amit bármikor beválthat a megajándékozott személy.

Nem kellenek a tárgyak karácsonyra, mondják ökokörösök a Deutsche Wellének

 1. Jó alternatíva lehet az adományozás is.

Abban az esetben, ha készen állunk arra, hogy lemondjunk a nekünk szánt ajándékokról. Kérhetjük szeretteinktől, hogy a ránk szánt összeget adományozzák egy számunkra fontos alapítvány, szervezet számára. Mi magunk is javasoltunk tavaly néhány személyes kedvenc civil szervezetet, de természetesen akad bőven támogatni való fontos ügy ezeken kívül is. Jó látni, hogy ezt már a tudatos vásárlók is így gondolják.

hulladékmentes ajándék

Kutatások szerint leginkább karácsonykor és a születésnapokon tartjuk kötelezőnek az ajándékozást. Sokan szeretik azon törni a fejüket, hogy mit is ajándékozhatnának, csak nagyon kevesen élik meg egyértelmű teherként, sokan pedig szívesen ajándékoznak, ha van jó ötletük, de ennek híján ők is teherként élik meg a feladatot.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy ajándékozáskor vajon olyan ajándékot válasszunk, amiről tudjuk, hogy beletartozik a megajándékozni kívánt személy érdeklődési körébe, vagy inkább olyat, ami minket tükröz és a kettőnk kapcsolatát.

Pszichológiai kutatások szerint a megajándékozott örül, ha személyre szabott ajándékot kap. Viszont az is kiderült, hogy amennyiben az ajándékozó a saját személyiségét vagy a kettejük kapcsolatát is figyelembe veszi az ajándék kiválasztásakor, az erősíti a kettejük közötti kapcsolódást. Ez segíthet levenni a vállunkról a megfelelni vágyás terhét, hiszen ha belegondolunk, valóban nincs is annál nagyobb ajándék, ha valaki megnyílik előttünk és magából mutat meg valamit nekünk, aminek szeretné, hogy mi is a részesei legyünk. Éppen ezért

nyugodtan ajándékozzunk olyan élményt, ami lehet, hogy a mi kedvencünk, de éppen ezért a másik félnek újdonság lesz, és mivel közösen éljük meg, értékes kapcsolódási pont lesz.

Így télen többen kihúzták már az ajándékozás témakörét a feladatlistájukról s csak egy kis élményre, például havazásra vágynának, közös szánkózással egybekötve. Valószínű idén nem tudta egészen pontosan értelmezni a Jézuska, kinek mit jelent a messzire, hiszen karácsonykor nem igazán szánkózhattunk országon belül, de azt biztosan értékelte, hogy sokan megelégedtek a békés családi összejövetelek és közös sütés-főzés élményével.

Tuti megoldás természetesen nincs erre a kérdéskörre, de egy kis odafigyeléssel ésszerű keretek között tudjuk tartani, és a valós igényekhez igazítani az ajándékozás örömét.

A karácsonyi vásárlási szezon kapcsán összegyűjtöttünk 5+1 tippet, melyek segítenek tudatosan végiggondolni és megtervezni, miként válasszunk és vásároljunk ajándékokat. Jó irány, ha az ajándék szót egyre kevésbé tesszük egyenlővé a tárgyi ajándékozással, s inkább az élmény típusú ajándékokra próbálunk összpontosítani, melyek segítenek, hogy minőségi időt töltsük el a számunkra fontos emberekkel. Ezek a tippeket érdemes néha újraolvasni, mert év közben is segíthetnek rendezni a gondolatainkat a témával kapcsolatosan, hiszen előttünk állnak még a születésnapok, névnapok, évfordulók is erre az évre. Arról nem is beszélve, hogy mindjárt itt a Húsvét!

Mindenesetre, ha valakinek mégis becsúszott egy-két nem teljesen jól megválasztott ajándék a fa alá, érdemes tájékozódni, hogy mit tehetünk ez ügyben, vissza tudjuk-e vinni a nem megfelelő terméket.

Az előttünk álló évben pedig próbáljunk meg új szokásokat kialakítani a jeles napokra és túlfogyasztás helyett egyre több közösen töltött idővel ajándékozni meg egymást.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás