fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Uniszex árazás a biztosítóknál

A december végén hatályba lépő új szabályok szerint Európában a biztosítótársaságok nem állapíthatnak meg eltérő árakat a nők és a férfiak számára ugyanazon biztosítási termékre. Uniszex árazásra közelezték a cégeket.

Jelenleg egy gondos, fiatal férfi autóvezető pusztán azért fizet többet a gépjármű-biztosításért, mert férfi. Az új európai bírósági ítélet értelmében a biztosítók a továbbiakban nem alkalmazhatják a nemi hovatartozást az egyének díjai közötti különbségeket igazoló, egyetlen meghatározó kockázati tényezőként.

A változás oka, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájával és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós joganyagban foglalt uniszex árazás elvével ellentétes az, hogy a nők és a férfiak pusztán nemük különbözősége miatt eltérő biztosítási díjakat fizessenek.

A gondos autóvezetők által fizetett díjak azonban az egyéni vezetési magatartás alapján továbbra is csökkenni fognak, a férfiak és nők esetében egyaránt. Az ítélet más jogszerű kockázatértékelési tényezők (például életkor, egészségügyi állapot) alkalmazását nem érinti, és az ár továbbra is tükrözni fogja a kockázatot.

A nemi hovatartozás legalább három fő termékkategóriában meghatározó kockázatértékelési tényező: a gépjármű-biztosítás, az életbiztosítás/életjáradék és a magán betegbiztosítás területén. Az uniszex árazás irányába történő átmenetnek valószínűleg mindhárom kategóriában következményei lesznek az egyéni ügyfelek biztosítási díjai és/vagy juttatásai szintjén. A díjak – az érintett terméktől függően – meghatározott fogyasztói kategóriák esetében emelkedhetnek, illetve csökkenhetnek.

Forrás: europa.eu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás