fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Uniszex árazás a biztosítóknál

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A december végén hatályba lépő új szabályok szerint Európában a biztosítótársaságok nem állapíthatnak meg eltérő árakat a nők és a férfiak számára ugyanazon biztosítási termékre. Uniszex árazásra közelezték a cégeket.

Jelenleg egy gondos, fiatal férfi autóvezető pusztán azért fizet többet a gépjármű-biztosításért, mert férfi. Az új európai bírósági ítélet értelmében a biztosítók a továbbiakban nem alkalmazhatják a nemi hovatartozást az egyének díjai közötti különbségeket igazoló, egyetlen meghatározó kockázati tényezőként.

A változás oka, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájával és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós joganyagban foglalt uniszex árazás elvével ellentétes az, hogy a nők és a férfiak pusztán nemük különbözősége miatt eltérő biztosítási díjakat fizessenek.

A gondos autóvezetők által fizetett díjak azonban az egyéni vezetési magatartás alapján továbbra is csökkenni fognak, a férfiak és nők esetében egyaránt. Az ítélet más jogszerű kockázatértékelési tényezők (például életkor, egészségügyi állapot) alkalmazását nem érinti, és az ár továbbra is tükrözni fogja a kockázatot.

A nemi hovatartozás legalább három fő termékkategóriában meghatározó kockázatértékelési tényező: a gépjármű-biztosítás, az életbiztosítás/életjáradék és a magán betegbiztosítás területén. Az uniszex árazás irányába történő átmenetnek valószínűleg mindhárom kategóriában következményei lesznek az egyéni ügyfelek biztosítási díjai és/vagy juttatásai szintjén. A díjak – az érintett terméktől függően – meghatározott fogyasztói kategóriák esetében emelkedhetnek, illetve csökkenhetnek.

Forrás: europa.eu

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok