fbpx

| Tudatos Vásárló

Uniós feketelistára került egy kozmetikai illatanyag

Kockázatosnak ítélt az EU egy kozmetikai termékekben használt illatanyagot. Fogyasztóként érdemes tájékozódni, hogy van-e ilyen szer az általunk használt termékben.

A kozmetikai termékekben használt xilolmósusz (musk xylene) nevű illatanyag az első vegyületek között került fel az EU vegyi anyagokkal foglalkozó jogszabályának (REACH) problémás anyagokat tartalmazó listatervezetére (Candidate List of Substances of Very High Concern, SVHC lista).

Egy osztrák tanulmány szerint a nagyon lassan lebomló (perzisztens) és  szervezetben felhalmozódó (bioakkumulatív) vegyület az 50 évnél idősebb nők vérében nagyobb koncentrációban található meg, mint a fiatalabbakéban. A kutatók feltételezése szerint ennek két oka lehet.

Egyrészt a korral egyre szárazabb és érzékenyebb bőr miatt az idősebbek több bőrápoló kozmetikumot használnak, másrészt a magasabb kor miatt nagyobb mértékben halmozódhatott fel az illatanyag a szervezetben. Szintén felmerült, hogy az idősebbek bőrén könnyebben átjuthatnak a kozmetikai termékek adalékanyagai.

A xilolmósusszal kapcsolatos egészségügyi és környezeti problémákra már az 1980-as évek közepén felfigyeltek. A vegyületről feltételezhető, hogy negatív hatással van a termékenységre (reprotoxikus), és lehetséges rákkeltő (karcinogén). Környezeti szempontból elsősorban a vízi szervezetek számára jelent veszélyt.

Az SVHC listán szereplő vegyületekkel kapcsolatban a fogyasztóknak joga van megismerni, hogy azok jelen vannak-e az egyes termékben. A vállalatoknak 45 napon belül kell válaszolnia a fogyasztók ezzel  kapcsolatos kérdéseire.

A Levegő Munkacsoport adatkérő mintalevelét innen töltheted le >>>

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

A cikk TudatosVásárló.hu oldalon történő megjelenése  KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] sunshinecity

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás