fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Uniós feketelistára került egy kozmetikai illatanyag

| Tudatos Vásárló

Kockázatosnak ítélt az EU egy kozmetikai termékekben használt illatanyagot. Fogyasztóként érdemes tájékozódni, hogy van-e ilyen szer az általunk használt termékben.

A kozmetikai termékekben használt xilolmósusz (musk xylene) nevű illatanyag az első vegyületek között került fel az EU vegyi anyagokkal foglalkozó jogszabályának (REACH) problémás anyagokat tartalmazó listatervezetére (Candidate List of Substances of Very High Concern, SVHC lista).

Egy osztrák tanulmány szerint a nagyon lassan lebomló (perzisztens) és  szervezetben felhalmozódó (bioakkumulatív) vegyület az 50 évnél idősebb nők vérében nagyobb koncentrációban található meg, mint a fiatalabbakéban. A kutatók feltételezése szerint ennek két oka lehet.

Egyrészt a korral egyre szárazabb és érzékenyebb bőr miatt az idősebbek több bőrápoló kozmetikumot használnak, másrészt a magasabb kor miatt nagyobb mértékben halmozódhatott fel az illatanyag a szervezetben. Szintén felmerült, hogy az idősebbek bőrén könnyebben átjuthatnak a kozmetikai termékek adalékanyagai.

A xilolmósusszal kapcsolatos egészségügyi és környezeti problémákra már az 1980-as évek közepén felfigyeltek. A vegyületről feltételezhető, hogy negatív hatással van a termékenységre (reprotoxikus), és lehetséges rákkeltő (karcinogén). Környezeti szempontból elsősorban a vízi szervezetek számára jelent veszélyt.

Az SVHC listán szereplő vegyületekkel kapcsolatban a fogyasztóknak joga van megismerni, hogy azok jelen vannak-e az egyes termékben. A vállalatoknak 45 napon belül kell válaszolnia a fogyasztók ezzel  kapcsolatos kérdéseire.

A Levegő Munkacsoport adatkérő mintalevelét innen töltheted le >>>

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

A cikk TudatosVásárló.hu oldalon történő megjelenése  KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] sunshinecity

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok