fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az ukrán háború miatt megváltozhatnak az összetevők a hazai élelmiszerekben

A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Ez annyit jelent, hogy számos megszokott hazai termékben cserélhetnek le alapanyagokat, miközben a korábbi név és csomagolás marad. Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg. Az összetevőktől való eltéréssel vásárlóként több módon is szembesülhetünk, és van néhány termékcsoport, amikre nem vonatkozik a lehetőség.

SZJA adó 1% 2022

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat – olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.

Ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használatát rendkívüli tehernek érzik az élelmiszer-vállalkozók, az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna – olvasható az AM közleményében. A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolással forgalomba hozhassák.

Ilyen átcímkézések lehetségesek

  • a gyártó/forgalmazó az összetevők helyettesítésére csak egy, a termék csomagolására ragasztott, külön pótcímkén utal, de egyébként az eredeti összetevők sorrendje látható a csomagoláson;
  • a gyártó/forgalmazó a termék fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejének közvetlen közelébe nyomtatja a helyettesítés tényéről szóló pontos szöveget, de az eredeti összetevők sorrendje látható a csomagoláson;
  • egyáltalán nincs új jelölés a csomagoláson. Ebben az esetben a boltban az eladásra kínálás helyén kell kihelyezni egy táblát a megváltozott összetételű termék mellé jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot. Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött.

Továbbra sem lehet átcímkézni egyes bébiételeket, allergéneket

A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán.

Az alapanyag-ellátási láncokban kialakult rendkívüli helyzetben olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és emellett a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a hazai lakosság számára. Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója kiemeli, hogy a gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevő csere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat, amiben figyelni kell elsősorban az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy, mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság.

A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat. A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt az e célból létrehozott tematikus aloldalán gyűjt, amely – a vállalkozói bejelentő űrlappal együtt.

Hivatkozott jogszabály: az Országos Főállatorvos1/2022. számú határozata


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára