fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az újrafelfedezett tojás

| Tudatos Vásárló

A korábbi aggodalmakkal ellentétben a legújabb kutatások szerint még a rendszeres tojásfogyasztás sem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét, a szalmonellafertőzés pedig néhány egyszerű óvintézkedéssel könnyedén kivédhető.

A szívbetegség táplálkozási okait kereső tanulmányok ma már egyértelműen azt állítják, hogy az ételekkel bevitt koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét annyira, mint az elfogyasztott zsiradék típusa és mennyisége, legfeljebb csak akkor, ha az adott egyén kimondottan érzékeny a magas koleszterin-bevitelre. Jelenlegi bizonyítékok tehát azt sugallják, hogy a tojásfogyasztás az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként az emberek többségében nem fogja jelentősen növelni a vér koleszterinszintjét.

 

Egyéb egészségügyi szempontok

A tojásfogyasztás azonban nem csupán nem káros az egészségre, hanem kimondottan hasznos is a szervezet számára.

Kevésbé ismert, de mára egyértelműen bizonyított tény, hogy a tojás hozzájárul a testtömeg-szabályozáshoz azáltal, hogy más élelmiszerekhez képest jobban elősegíti a jóllakottságérzés kialakulását. Egy kutatás azt találta, hogy a legalább heti öt napon, nyolc héten át reggelire elfogyasztott tojások – a hasonló energiatartalmú reggelikkel összehasonlítva – fokozták a testtömegvesztést a csökkentett energiatartalmú diétán lévő túlsúlyos egyéneknél.

A tojássárgája elsősorban az életkorral összefüggő látásvesztés megelőzésében segíthet. Az ebben található anyagok ugyanis mérsékelik a napfény szemre gyakorolt káros hatását (az ún. fotostresszt), és segítenek csökkenteni az életkorral összefüggő makula-degeneráció kockázatát, ami az időskori vakság egyik fő oka.

A tojás mindemellett számos vitamin és ásványi anyag forrása is. A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D vitamin, a B12 vitamin, a folsav és a szelén segítenek megelőzni egyes krónikus betegségek kialakulását, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a kognitív képesség csökkenésével járó elváltozások és a születési rendellenességek. Mindehhez akár mérsékelt tojásfogyasztás is elegendő.

Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B3, B12, A és D vitamin, jód, cink és magnézium szintje a szervezetükben.  Figyelemre méltó a tojások viszonylag magas D vitamin tartalma, mivel kevés D vitamin forrást ismerünk.

 

A szalmonellafertőzés megakadályozása

A szalmonella-baktérium okozta ételmérgezések kivédéséért nemcsak a termelőknek, hanem a háztartásoknak is bizonyos óvintézkedéseket kell tenniük. Míg a termelők elsősorban a szárnyasok oltásáért és a megfelelő életkörülmények biztosításáért felelősek, addig otthon a tojások tárolására és kezelésére kell különösen odafigyelni.

Mivel a szalmonella-baktériumok a tojás héján találhatóak, így szükséges egyrészt a héj megtisztítása, másrészt a kézmosás a tojásokkal való foglalkozást követően azért, hogy biztosan megelőzzük bármiféle mikroorganizmus ételbe juttatását.

Törött tojást ne használjunk fel, mivel könnyen lehet, hogy a héjon található esetleges baktériumok a repedéseken és töréseken át bejutnak a tojás belsejébe, és megfertőzik azt.

Mivel a szalmonella hő hatására elpusztul, a megfelelő főzés, azaz minimum 70°C hőmérséklet az étel minden részében, további biztonságot ad a tojások elfogyasztásához. Az olyan sérülékeny csoportok számára, mint a legyengült időskorúak, a betegek, a kisgyermekek és várandós nők, a tojásokat és a tojásokból készült fogásokat mindig alaposan át kell sütni/meg kell főzni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellenzi az olyan főzésmentes, nyers tojásokból előállított élelmiszerek fogyasztását, mint például a majonéz, a hollandi mártás, a tojásalapú fagylaltok vagy bizonyos (hab) desszertek; különösen, ha azokat otthon és pasztörizálatlan tojásból készítik.

Forrás: EUFIC

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok