fbpx

| Tudatos Vásárló

Az újrafelfedezett tojás

A korábbi aggodalmakkal ellentétben a legújabb kutatások szerint még a rendszeres tojásfogyasztás sem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét, a szalmonellafertőzés pedig néhány egyszerű óvintézkedéssel könnyedén kivédhető.

A szívbetegség táplálkozási okait kereső tanulmányok ma már egyértelműen azt állítják, hogy az ételekkel bevitt koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét annyira, mint az elfogyasztott zsiradék típusa és mennyisége, legfeljebb csak akkor, ha az adott egyén kimondottan érzékeny a magas koleszterin-bevitelre. Jelenlegi bizonyítékok tehát azt sugallják, hogy a tojásfogyasztás az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként az emberek többségében nem fogja jelentősen növelni a vér koleszterinszintjét.

 

Egyéb egészségügyi szempontok

A tojásfogyasztás azonban nem csupán nem káros az egészségre, hanem kimondottan hasznos is a szervezet számára.

Kevésbé ismert, de mára egyértelműen bizonyított tény, hogy a tojás hozzájárul a testtömeg-szabályozáshoz azáltal, hogy más élelmiszerekhez képest jobban elősegíti a jóllakottságérzés kialakulását. Egy kutatás azt találta, hogy a legalább heti öt napon, nyolc héten át reggelire elfogyasztott tojások – a hasonló energiatartalmú reggelikkel összehasonlítva – fokozták a testtömegvesztést a csökkentett energiatartalmú diétán lévő túlsúlyos egyéneknél.

A tojássárgája elsősorban az életkorral összefüggő látásvesztés megelőzésében segíthet. Az ebben található anyagok ugyanis mérsékelik a napfény szemre gyakorolt káros hatását (az ún. fotostresszt), és segítenek csökkenteni az életkorral összefüggő makula-degeneráció kockázatát, ami az időskori vakság egyik fő oka.

A tojás mindemellett számos vitamin és ásványi anyag forrása is. A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D vitamin, a B12 vitamin, a folsav és a szelén segítenek megelőzni egyes krónikus betegségek kialakulását, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a kognitív képesség csökkenésével járó elváltozások és a születési rendellenességek. Mindehhez akár mérsékelt tojásfogyasztás is elegendő.

Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B3, B12, A és D vitamin, jód, cink és magnézium szintje a szervezetükben.  Figyelemre méltó a tojások viszonylag magas D vitamin tartalma, mivel kevés D vitamin forrást ismerünk.

 

A szalmonellafertőzés megakadályozása

A szalmonella-baktérium okozta ételmérgezések kivédéséért nemcsak a termelőknek, hanem a háztartásoknak is bizonyos óvintézkedéseket kell tenniük. Míg a termelők elsősorban a szárnyasok oltásáért és a megfelelő életkörülmények biztosításáért felelősek, addig otthon a tojások tárolására és kezelésére kell különösen odafigyelni.

Mivel a szalmonella-baktériumok a tojás héján találhatóak, így szükséges egyrészt a héj megtisztítása, másrészt a kézmosás a tojásokkal való foglalkozást követően azért, hogy biztosan megelőzzük bármiféle mikroorganizmus ételbe juttatását.

Törött tojást ne használjunk fel, mivel könnyen lehet, hogy a héjon található esetleges baktériumok a repedéseken és töréseken át bejutnak a tojás belsejébe, és megfertőzik azt.

Mivel a szalmonella hő hatására elpusztul, a megfelelő főzés, azaz minimum 70°C hőmérséklet az étel minden részében, további biztonságot ad a tojások elfogyasztásához. Az olyan sérülékeny csoportok számára, mint a legyengült időskorúak, a betegek, a kisgyermekek és várandós nők, a tojásokat és a tojásokból készült fogásokat mindig alaposan át kell sütni/meg kell főzni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellenzi az olyan főzésmentes, nyers tojásokból előállított élelmiszerek fogyasztását, mint például a majonéz, a hollandi mártás, a tojásalapú fagylaltok vagy bizonyos (hab) desszertek; különösen, ha azokat otthon és pasztörizálatlan tojásból készítik.

Forrás: EUFIC

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás