fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újra gyerekek lehetnek – Földhangoló Ökotábor felnőtteknek

| Flórián Norbert

Sokan szeretnék újraélni gyerekkorukat: fűben feküdni, tehenet fejni, patakban turkálni, lekvárt főzni, íjászkodni. Ezt az igényt ismerték fel néhányan, és megszervezték a felnőtteknek szóló, immár két éve sikeres nagybörzsönyi ökotábort. 

Felnőttkorban táborozni? Miért ne? Ez fogalmazódott meg a szervezőkben, miután a gyerekeknek szóló Látó-Mező Közösségi Ökotáborukba számos felnőtt szeretett volna elmenni.

A Kisközösségi Program munkatársai 2013-ban indították útjára a Földhangoló Ökotábort. Az egy hetes tábor ideje alatt igyekeznek mindenkinek bepillantást nyújtani a fenntartható életmód módszereibe, a közösségi létbe, vagy – akár életre szóló – kiszakadást biztosítani a mindennapok mókuskerekéből.

A táborozókat interaktív módon igyekeznek a természetre hangolni. Az önismereti és közösségi pszichológia, művészkedés a természetben (land art), az ökofilozófia mind-mind segítségükre van abban, hogy megnyíljanak, befogadóbbá váljanak, mind a természet, mind pedig közösségük iránt.

 

A következő Földhangoló Ökotábor időpontja: 2015 augusztus 15-22. Még lehet jelentkezni! 

Van is mire megnyílni… Helyileg a tábor Nagybörzsönyben található. A falu és környezete már önmagában képes magával ragadni az embert. A Rustok-oldal talán az egyik legszebb része a Börzsönynek, főleg, ha kora reggel, a felszálló párában látogatjuk meg. A Pánholczról megtekinteni a falut sem egy utolsó élmény.

 

Az egész napos, vagy a reggeli rövid túrákon a résztvevők megismerhetik a környék élővilágát, ehető- és gyógynövényeit: patakban turkálnak, gombásznak. Mindemellett pedig különböző technikák segítségével ráhangolódnak a természetre. Mezítláb az erdőben, bekötött szemmel a patakparton, tapintásukra, hallásukra és egyéb érzékeikre hagyatkozva az erdő, a rét újabb és újabb arca tárul fel előttük.

Amikor épp nem túráznak, szakemberekkel vitázhatnak fenntarthatósági kérdésekben: alternatív energia, permakultúra, alternatív pénzek, szívességbankok, kisközösségek szerepe a fenntarthatóságban. A szakértők mellett azonban érdemes odafigyelni a tapasztaltakra is: sok falusiban még értékes helyi tudás rejlik!

 

A szervezők törekszenek arra, hogy tábort szervesen beépítsék a falu életébe. A lehetőségekhez mérten a helyiektől illetve az erdőből beszerzett alapanyagokból főznek: helyi tejből készítenek sajtot, börzsönyi lepényt sütnek, hajnali túráik során mentát, kakukkfüvet, szamócát, vagy szedret szednek a reggeli teához, amelyhez az általuk készített lekvárból kennek a kenyérre. Beszélgetést szerveznek egy helyi borásszal, akinél végigkóstolgathatják a jobbnál jobb börzsönyi borokat.

Beleássák magunkat a hétköznapi zöld praktikákba is, hogy ne csak beszéljenek róla: mindenféle “elixírt”, öko-fogkrémet is készítenek.

 

A mozgás sem marad el: íjászkodnak, vívnak és önvédelmet is tanulhatnak. Reggeli előtt, aki korán kel, vagy épp visszaér a hajnali túrából, különböző mozgásgyakorlatokon (jógán, meditáción) vehet részt.

 

Nagybörzsönyben este fantasztikus az égbolt. Kiválaszthatják kedvenc csillagképüket, vagy csatlakozhatnak a tábortűz mellett zajló zenéléshez, énekléshez. Esetleg bekapcsolódhatnak egy kis néptáncba, vagy közösségi játékokba.

A tábor maga is nagy kaland, de remélhetőleg nem ér véget az egy hét elteltével. Nagyon fontos, hogy a táborban hasonló érdeklődésű, általában tenni akaró emberek ismerkednek össze. Az előző évek táborozói a hét letelte után hamar megszervezték magukat: filmklubokat, túrákat, beszélgetéseket, közös projekteket indítottak.

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok