fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újra divat a spórolás

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Pár éve gyakran smucig alaknak nevezték, aki csak szódát kortyolt a kávézóban, hazait vitt be ebédre a munkahelyére, netán cipőt sarkaltatott. Mára ez megváltozott.

Beszélgetéseinkben egyre gyakrabban merül fel a téma: ti hol, hogyan, mivel spóroltok? A válasz nemegyszer arról szól, hogyan értékeljük át igényeinket. A vonal, amely elválasztotta nélkülözhetetlennek hitt használati tárgyainkat és luxuscikkeinket, eltolódóban van. 

 

A magyar háztartások kétharmada spórol

A Nielsen piackutató cég 2016-ban megjelent kutatása szerint a magyar fogyasztók kétharmada spórol. A megkérdezettek több mint fele olcsóbb élelmiszerre váltott a spórolás érdekében és sokan a gázzal és a villannyal próbáltak takarékoskodni.

A kutatás szerint százból hetvenkét magyarnak marad szabadon elkölthető pénze miután fedezte a létfenntartását. Ebből 27% félretesz, 25% az otthonát szépíti, 24-24 % új ruhát vesz, illetve hitelt törleszt, 22% nyaral vagy utazik.

 

Tudatosabb vásárlói döntések, racionalizálás

A válság takarékosságra kényszerített minket, de most hogy pozitívabbak a pénzügyi kilátások, az újra felfedezett praktikákat a továbbiakban is alkalmazhatjuk.   Ma már nem ciki spórolni, egyre több ember odafigyel, hogy ne költsön feleslegesen, házipénztárt vezet, vagy hosszabb távra megtervezi saját és családja pénzügyeit.

Egyre többen felismerik, hogy racionálisabb vásárlói döntésekkel is elkerülhetik a felesleges pénzügyi kiadásokat. A válság előhívta a tudatos vásárlást, a közép- és hosszú távú gondolkodás megjelenését.

Lássunk néhány példával, hogy tudsz a hétköznapokban „racionalizálni”:

 • válassz magyar gyümölcsöt –  az nem rohad el olyan gyorsan, mint az agyonvegyszerezett tengerentúli változat,

 • dobozos helyett választhatsz házi tejet is, ami még aludttej készítésére is alkalmas,

 • válaszd a nagy kiszerelést,

 • vásárolj piacon,

 • egy frufru-igazítás, öt perc alatt megvan a tükör előtt, cikkcakkosra ritkítva pláne – így nem kell fodrászra költeni,

 • sikkes lett tusolni, húsz perc helyett három alatt – ugyanolyan tiszta leszel, mintha órahosszat áznál a drága vízben, és feleannyi sampon is épp elég,

 • kapcsold ki éjszakára a ledeket is, és mondj le a háztartási eszközök standby-üzemmódjának áramfogyasztásáról is,

 • a tejfölös pohár alján már ne hagyd ott azt a fél kanálnyi, mielőtt kihajítanád a szemétbe,

 • a kiürült öblítős flakonba tölts vizet és nyersz egy kézzel mosott darabra egy utolsó adagot,

 • ahelyett, hogy feltekernéd a fűtést, vegyél elő egy pulóvert,

 • a rostos gyümölcslevet felesben hígítva is ihatod otthon.

 

Kép: Pixabay

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.   Az eredeti cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült 2009-ben.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok