fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újabb magyar vállalkozás nyerte el az Európai Ökocímkét

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az Európai Ökocímke a címkét viselő termékek és szolgáltatások kiváló minőségét és környezetkímélő tulajdonságait garantálja – most újabb virággal gazdagodott a magyar piac.

Az alsópáhoki Kolping Hotel és a környezetbarát tisztítószereket gyártó Bio Cleaner Kft. után Magyarországon harmadikként a szarvaskői Öko-Park Panzió is elnyerte az Európai Ökocímkét.

Az Európai Ökocímke, az európai “Virág” a környezetbarát termékek és szolgáltatások megkülönböztetésére szolgál. Garantálja, hogy az ilyen termékek és szolgáltatások nemcsak kiváló minőségűek, hanem egyben megfelelnek az Unió által elfogadott egységes és szigorú környezetvédelmi kritériumoknak. Az EU Ökocímkét eddig 600 vállalat, köztük 177 idegenforgalmi szálláshely nyerte el. A minősített szálláshelyek takarékoskodnak a vízzel és az energiával, lehetőség szerint megújuló energiaforrásokat használnak, kerülik a környezetre veszélyes tisztítószerek és növényvédőszerek alkalmazását, csökkentik a hulladékképződést, és kiemelt figyelmet fordítanak az alkalmazottak és a vendégek környezetvédelmi szemléletformálására.

Az Öko-park Panzió idegenforgalmi vonzerejét a közeli Bükki Nemzeti Park, Eger, az izgalmas és egyben környezettudatos programkínálat adja. A panzióhoz tartozó Kalandpark kialakításakor ügyeltek arra is, hogy a lomkoronaszinten létrehozott élménypályák rögzítése során egyetlen szöget se üssenek a fák törzsébe.

A panzióban a bioklimatikus viszonyoknak megfelelő, helyi alapanyagokból épült épületnek és az ablakok jó hőszigetelésének köszönhetően nincs szükség légkondicionálásra, télen pedig a Panzió cserépkályháinak hőterébe ágyazott vízvezeték az allergénmentes burkolatú szobákba és a konferenciatermekbe is eljuttatja a meleget. A szobákban a hőmérséklet egyedileg szabályozható. A tulajdonos fűtési és vízmelegítési célra napkollektorok üzembe állítását tervezi. Az épületben és a kertben egyaránt energiatakarékos égőkkel világítanak. A keletkező hulladék csökkentése céljából a panzió nem használ egyadagos kiszerelésű élelmiszereket, toalettszereket, illetve egyszer használatos evőeszközöket, az étteremben pedig bio-alapanyagokból készült fogások is fogyaszhtatóak.

A keletkező hulladékot – beleértve a veszélyes hulladéknak számító elemeket és gyógyszereket is – szelektíven gyűjtik. A kertben a gyomot kapával, kézzel irtják. A környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok beépülnek a panzió személyzetének munkaköri leírásába. A szobákban elhelyezett információs dossziékból pedig a vendégek is megtudhatják, hogy ők mit tehetnek annak érdekében, hogy ott-tartózkodásuk ideje alatt a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljék.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok