fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újabb elszánt gazdák vágnak a közösségi mezőgazdálkodásba

| Tudatos Vásárló

Egyre többen látnak fantáziát a fenntartható, emberarcú és szolidáris gazdálkodásban. Virágzik a közösségi mezőgazdálkodás.A jó minőségű termékek a lehető legrövidebb úton cserélnek gazdát. Az eddig jellemzően zöldségtermesztéssel foglalkozó szektorban az első húsos közösségek is útnak indultak. 

Az ötlet egyszerű. Gazdálkodók vállalják, hogy egy egész szezonban kizárólag egy meghatározottközösség tagjainak termelnek, és hetente szétosztják,ami a gazdaságban megtermett. Cserébe a vásárlók a szerződéses időszak alatt átalánydíjat fizetnek a gazdának.

A rendszer fontos része a közös felelősségvállalás. Azaz a tagok akkor is fizetik az átalánydíjat, ha épp kevesebb termény van,például viharkár vagy aszálymiatt nem tudnak szállítani. Persze ezért kárpótolnak azok az időszakok, amikor minden jól terem, mert a túltermelést is a közösség tagjai kapják meg.

 

Kinek jó és miért? 

A közösségi mezőgazdálkodás egyaránt előnyös modell a gazdálkodóknak és vásárlóiknak. A gazdák tervezhető bevételhez és biztos piachoz jutnak, nincsenek kiszolgáltatva a felvásárlók agresszív áralkuinak.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) adatai szerint a vásárlók egyik fő motivációja a csatlakozásra, hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű és egészséges élelmiszerhez juthatnak egész évben.

A TVE 2016 nyarán készített felmérésében azt is megvizsgálta, hogy emellett még motiválja a tagokat egy ilyen hosszú távú elköteleződésre. A válaszokból az derült ki, hogy sokaknak fontos az is, hogy pénzükkel támogathatnak egy szimpatikus gazdaságot, amelynek segítségével egy fenntartható, környezetbarát megoldás elterjedéséhez járulnak hozzá.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített kutatás 2016. augusztusában készült,
55 fő válaszolt a teljes kérdőívre. A kitöltők közösségi gazdaságok vagy bevásárló 
közösségek tagjai voltak. A százalékos értékek azt mutatják, hogy a tagok hány százaléka jelöltbe az adott opciót. 

 

Pontos nyilvántartás még nincs a közösségi gazdaságok számáról, de a Tudatos Vásárlók Egyesületének információi szerint legalább húsz közösség működik, és több is alakulóban van. Magyarországon ezek a gazdaságok mind a biogazdálkodás elvei szerint termelnek.

A TVE most zárta az induló és már néhány éve működő gazdaságokat támogató Légy a részese! képzéssorozatát, amely a közösségi mezőgazdálkodás legfontosabb elméleti ismereteit és gyakorlati fogásait mutatta be az érdeklő gazdálkodóknak és fogyasztóknak. 

 

„Hatalmas lelkesedés, és többszörös túljelentkezés kísérte végig a képzéssorozatunkat. A képzések résztvevői megismerkedhettek az elméleti alapokkal, az indulás legfontosabb lépéseivel, a közösségépítés praktikáival és két működő gazdaság mindennapjaiból is sokat tanultunk. Ennek köszönhetően egy év alattnégy közösségi gazdaság és egy átadópont indult el, és további négy gazdaságról tudunk, akik tervezik az indulást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a közösségi mezőgazdaságok igazi alternatívát kínálnak a messziről utaztatott, agyonvegyszerezett és sokszor kizsákmányoló körülmények között termelt élelmiszereknek”- mondta Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Az Egyesület szakértője úgy látja, hogy a közösségi mezőgazdálkodás az a modell, amely hosszú távon is összekötheti a kistermelőket a tudatos vásárlókkal, ezért tervezik a hasonló képzések szervezését a jövőben is.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok