fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Újabb égésgátló anyagot mutattak ki állatokban

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A korábban már veszélyesnek minősített égésgátlók közé újabb vegyület kerülhet, mivel a dekabromodifenil-etánt (DBDPE) is számos területen, többek között állatokban is kimutatták. A lakásokban is jelen lévő anyag pedig az emberi szervezetbe is bekerülhet.A biológiai hatásai szempontjából – az ipari szereplők által végzett vizsgálatok alapján – korábban ártalmatlannak gondolt égésgátló vegyületet, a dekabromodifenil-etánt (DBDPE) észak-amerikai sirályok mellett, többféle kínai vízimadárban és a pandákban is kimutatták.

A DBDPE akár a lakásokból is bekerülhet az emberi szervezetbe. Az elektromos berendezések kábeleinek szigetelésében használt DBDPE környezeti jelenlétét már 2004-től igazolták a vizsgálatok, de az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelentek meg a vegyület – szennyvízben, üledékben, háztartási porban és a légkörben való – jelenlétét igazoló eredmények.

A kockázatai miatt az EU-ban betiltott DecaBDE (Deca) helyett használt anyagot először 2006-ban mutatták ki egy élőlény szervezetében. Három kontinens 12 országában vizsgálódó svéd kutatók szerint a DBDPE jelenléte világszerte aggodalomra adhat okot. Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy a vegyület jelenléte évről-évre növekszik az élőlények szervezetében.

Stockholmi kutatók szerint a Deca DBDPE-vel való helyettesítése nem volt szerencsés. A minták egy részében a Deca fő alkotójánál, a BDE-209-nél is magasabb volt a rövidebb ideje használt új égésgátló anyag koncentrációja, ami alapján feltételezhető, hogy ez utóbbi lassúbb lebomlási idővel, és/vagy nagyobb bioakkumulációs potenciállal rendelkezik.

Amerikai kutatók viszonylag magas koncentrációban is kimutatták már a vegyületet a háztartási porból. Az eredmények alapján a lakosság, különösen a gyermekek egészségére nézve kockázatot jelenthet az égésgátló anyag. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a Deca károsítja az idegrendszer fejlődését, és így feltételezhető, hogy a hasonló szerkezetű DBDPE is hatással lehet a szervezetre.

 

Nemzetközi kampány indult a vegyianyag-biztonságért

 

Hat nemzetközi civil szervezet (Health Care Without Harm, the International POPs Elimination Network – IPEN, International Society of Doctors for the Environment – ISDE, Pesticide Action Network – PAN, the World Federation of Public Health Associations and Women in Europe for a Common Future – WECF) kampányt kezdeményezett Global Outreach Campaign néven a Nemzetközi Vegyianyag-Kezelési Stratégiához (Strategic Approach to International Chemicals Management – SAICM) kapcsolódóan.

A nemzetközi kampány céljai:

  • a vegyianyag-biztonsággal foglalkozó civil szervezetek számának növelése,
  • a hatékony vegyianyag-használat előmozdítása a civil érdekérvényesítés segítségével,
  • segítség a SAICM 2020-as céljainak megvalósításához,
  • 1000 civil szervezet bevonása a programba és közöttük az információáramlás elősegítése.

A kampány kezdetén a fent említett hat nemzetközi szervezet közös nyilatkozatban támogatta a SAICM stratégiát, és felhívást intézett a minél hatékonyabb megvalósítás érdekében.

A kampányhoz világszerte már mintegy 350, vegyi anyagokkal foglalkozó civil szervezet csatlakozott. A kampány keretében két tájékoztató anyag is elkészült, melyekben a SAICM stratégiát, illetve a nehezen lebomló vegyi anyagokat mutatják be az érdeklődőknek. Már készülnek a nehézfémekkel és a növényvédő szerekkel foglalkozó tájékoztató kiadványok. A kampány szervezői várják a fenntarthatatlan vegyianyag-használat ellen tenni kívánó szervezetek csatlakozását.

 

További információ: ipen[kukac]ipen.org, janos[kukac]levego.hu, http://www.ipen.org/campaign 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2009. januári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. További hírek és információk: www.vegyireakcio.hu.Kép [cc] Naveen Roy

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok