
| Tudatos Vásárló
Új ökologót vezetett be az EU
Az új, egységes logót minden európai uniós ökológiai termesztésből származó élelmiszeren fel kell tüntetni. A mostani szabályozás, ez eddigiektől eltérően, az akvakultúrából származó termékekre is vonatkozik
2010. július 1-jén léptek hatályba a bioélelmiszerek címkézésére vonatkozó új uniós szabályok, így például az EU új ökológiai logójának feltüntetésére vonatkozó követelmény.
Az „eurolevél” logót ezentúl kötelező megjeleníteni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamely tagállamában állítottak elő, és megfelel a szükséges előírásoknak. Az uniós címke mellett változatlanul szerepelhetnek egyéb magán-, regionális vagy nemzeti logók.
Az uniós logó használata továbbra sem kötelező a nem csomagolt, valamint az importált biotermékek esetében. Az új szabályozás értelmében az ökocímkén kívül kötelező feltüntetni a termék összetevőinek származási helyét, és az ellenőrzésért felelős szerv kódszámát is. A gazdasági szereplőknek két éves átmeneti időszak áll rendelkezésükre ahhoz, hogy maradéktalanul eleget tegyenek az új címkézési szabályoknak.
Új szabályok az ökológiai akvakultúra területén
Az új szabályozás lefedi a halak, a kagylófélék és a tengeri moszatok ökológiai akvakultúrás termelését is. A szabályozás az egész EU-ra érvényes feltételeket határoz meg az akvakultúrás termelési környezettel, a bio és nem bio egységek elválasztásával, valamint az állatjólléti követelményekkel kapcsolatban, ideértve a maximális állománysűrűséget is, mint az állatjóllét mérhető mutatóját. A szabályok azt is előírják, hogy tiszteletben kell tartani a biodiverzitást, és megtiltják, hogy az ívást mesterséges hormonokkal idézzék elő. Az állatokat ökológiai takarmánnyal kell táplálni, amely kiegészül a fenntarthatóság elvét figyelembe vevő halászatokból származó haltakarmánnyal. Külön rendelkezések vonatkoznak a kéthéjú kagyló és a tengeri moszat termelésére.
Az EU a világ legnagyobb tengeriélelmiszer-piaca. 2008-ban a világ 225 hivatalosan is elismert ökológiai akvakultúrájából 123 működött Európában. Ez a világszintű termelés csaknem felét jelentette (50.000 tonna). A termelésben élen járó öt tagállam az Egyesült Királyság, Írország, Magyarország, Görögország és Franciaország. A legelterjedtebb halfajta a lazac.
Forrás: Európai Bizottság