fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Új környezetbarát minősítés a textiliparban

| Tudatos Vásárló

A 2016 végén indult DETOX TO ZERO minősítési rendszer abban segíti a textilgyártókat, hogy kivonják a veszélyes vegyszereket a termékeikből és a gyártás során keletkező hulladékból.

A független, nemzetközi OEKO-TEX® minősítés a nyers, félkész és kész textiltermékeket, illetve az azokon alkalmazott kellékeket – cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék, stb. – minősíti humánökológiai szempontok alapján. Vizsgálja a textil- és ruhaipari termékekben előforduló vegyi anyagok mennyiségét.

A minősítést az OEKO-TEX®-hez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek adják, ez biztosítja, hogy az OEKO-TEX® megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek nem ártalmasak az egészségre.

Az OEKO-TEX® 2016 végén, a Greenpeace Detox kampányához igazítva indította útjára új minősítési rendszerét DETOX TO ZERO néven. Az új átfogó minősítési rendszer a textilipari gyártók számára ad segítséget abban, hogy a termelés minden fázisában értékelhessék vegyszerkezelési rendszereiket, a termeléskor keletkező szennyvíz és salakanyag minőségét, azonosíthassák és felelősen kezelhessék a termelés során keletkező veszélyes anyagokat, majd 2020-ig fokozatosan kivonják őket eleget téve ezzel a Detox-kampány követelményeinek.

A kapott eredmények alapján éves státuszjelentés készül arról, mennyire tudta betartani a cég a Detox céljait, és konkrét tanácsokat is kap arra nézve, hogyan fejleszthetné működését.

A Greenpeace detoxikálóba küldte a ruhaipart

A Greenpeace 2011-ben indította el Detox kampányát, amelynek célja, hogy a textilipari cégek kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük egészségkárosító hatása van.

Egyes PFC-k bizonyítottan káros hatással vannak az utódnemzésre, hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, és befolyásolják a hormonrendszer működését is. Mára ezek a veszélyes anyagok a Föld legérintetlenebb zugaiban is megtalálhatóak, hosszú láncú PFC-ket találtak már felhalmozódva az északi-sarkvidéki jegesmedvék májában. Hosszú és rövid láncú PFC-ket azonosítottak már emberek vérében is.

A PFC-ket nagy mennyiségben használják a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál, amelyek különösen a túrafelszerelésekben vannak jelen. Ezért 2015-ben elindult a Detox Outdoor-kampány, amelynek köszönhetően legutóbb a Gore-Tex-termékek gyártója döntött úgy, kivonja a veszélyes PFC-ket a sportfelszerelések alapanyagából.

 

Kép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára