fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Új jelentést adni a „zöld” teának

| Roddy Scheer, E/The Environmental Magazine

Amint nő az etikus termékei iránti kereslet, egyre több nagyvállalat igyekszik azt saját termékeivel kielégíteni. Legutóbb az Unilever kötelezte el magát – jön az igazi Green Label?

Az Unilever, a világ két vezető teamárkájának (a Lipton az USA-ban és a PG Tip Nagy-Britanniában) tulajdonosa és forgalmazója 2007. júniusában bejelentette, hogy a jövőben teljes teabeszerzését csak fenntartható termelésből vásárolja, s hogy termelőivel bevezetteti a Rainforest Alliance (RA) minősítését. A RA nonprofit szervezet egyik célja, hogy az eltűnőben lévő trópusi esőerdő-ökoszisztémák biológiai sokféleségét piaci alapú eszközökkel őrizze meg.

Az Unilever először kelet-afrikai teatermelőitől kéri a minősítést, s a tervek szerint pár hónapon belül már hitelesített teával tud megjelenni az európai piacon. 2015-ig pedig már az összes, általa forgalmazott tea fenntartható forrásokból származik majd.

„Nagy örömmel dolgozunk egy olyan céggel, amely megérti, miért fontos a fenntarthatóságot üzleti tevékenysége középpontjába helyezni.” – nyilatkozta a Rainforest Alliance ügyvezető igazgatója, Tensie Whelan. „A Rainforest Alliance minősítésének bevezetésével az Unilever példa nélküli lépést tett, amely a világ milliónyi teatermelőjének hozhat hasznot.”

Míg az Unilever bejelentésével úttörőnek számít a teafű üzletágban, a Rainforest Alliance már közreműködött hasonló tanúsítvány-programok kidolgozásában más termények, többek között kávé, kakaó és banán, de az erdészet és a turizmus területén is. A RA igazgatója szerint az érintett üzletágak tanúsítvánnyal rendelkező termelői magasabb árakat kérhetnek termékeikért, amivel növelni tudják közösségeik életszínvonalát is.

 

Megkérdeztük az Unilever Magyarország Kft-t, hogy a magyar vásárlók mire számíthatnak: mikor lesznek nálunk is megvásárolhatóak a Lipton etikusan megtermelt, fenntartható forrásból származó teái? Kérdésünkre a vállalat kommunikációs munkatársa, Vince Beáta válaszolt, aki megerősítette: más országokhoz hasonlóan hazánkban is 2010-ben jelennek meg az első, tanúsított ültetvényről származó teák. „Előreláthatólag 2010-re minden teát, amit a Lipton Yellow Label gyártásához használunk fel, olyan ültetvényekről fogunk beszerezni, amit a Rainforest Alliance bevizsgált, és megfelelőnek ítélt. Az ültetvények minősítése hosszú folyamat, így csak fokozatosan tudunk áttérni ezekre a termékekre. 2015-re minden egyes Lipton tea e nemzetközi szervezet szabványainak megfelelően művelt ültetvényről fog származni.”

 

 

Megjelent az E/The Environmental Magazine-ban. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csikós Ferenc.

Képek [cc] Paul Watson, liquidrage2007

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok