fbpx

| Diviánszky Ágnes

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Új élelmiszercímkék

December közepétől nem csak az allergének jelölése változik, de új infók is lesznek az élelmiszerek címkéjén: olvasztott, édesítőszerekkel, növényi zsírral…

2014. december 13-ától kibővülnek az élelmiszerek címkéjén kötelezően feltüntetendő jelölési információk. A változások egy most hatályba lépő EU-s jogszabálynak köszönhetőek, és segítik a fogyasztók tájékozódását.

 

 

Fagyasztottaknál

Egyre szélesebb körben alkalmazzák a különféle fagyasztási eljárásokat a szállítás során. Az értékesítést megelőzően fagyasztva tárolt, majd kiolvasztott állapotban árusított élelmiszereknél fogunk találni „kiolvasztott” megjelölést pl. húsok, halak esetén.

Azok a termékek, amelyek minőségére és az élelmiszerbiztonságra nincs hatással ez az eljárás (pl. a fagyasztott vaj) mentesülnek a jelölési kötelezettség alól, csakúgy, mint például a málnás joghurt, amelyben a málna korábban fagyasztva volt. Még egy „kiskapu”, hogy abban az esetben, ha a technológia igényli a fagyasztást, például egyes húskészítményeket fagyasztani kell a szeletelés megkönnyítéséhez, szintén nem fogunk találni ilyen feliratot.

 

 

Édeseknél

A többféle édesítőszert tartalmazó élelmiszereknél ezentúl az édesítőszerekkelkifejezés lesz olvasható.

 

Koffeintartalom

Ezentúl az alábbi figyelmeztetést olvashatjuk a 150 mg/l-nél több koffeint tartalmazó termékeken: „Magas koffeintartalmú. Fogyasztása gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.” Minden egyéb élelmiszernél, amelyhez élettani célból adnak koffeint, ez fog szerepelni: „Koffeint tartalmaz. Fogyasztása gyermekek és terhes nők számára nem ajánlott.”  Mindkét esetben fel kell tüntetni a koffein mennyiségét is.

 

Imitátum termékeknél

Ha a megszokott összetevőt valami mással helyettesítették, a megnevezés közvetlen közelében fogjuk találni az erre utaló feliratot. A felirat betűmérete a megnevezés betűméretének legalább 75%-a lesz. Például sajtnak kinéző élelmiszeren: pizzafeltét – növényi zsírral.

 

Húskészítményeknél

A húskészítmények nem ehető burkolatát ki kell írni: pl. kolbász nem ehető burkolatban. Ha pedig egy húskészítmény vagy előkészített hús a tömegének 5%-át meghaladó hozzáadott vizet tartalmaz, azt a termék nevében kell jelölni – Füstölt, főtt tarja, hozzáadott vízzel. Ez viszont a felvágottakra, kolbászokra, hús- és halgombócokra nem vonatkozik.

 

 

Jeges, vizes, tartós élelmiszerek

A folyadékban árult termékeknél minden esetben ki kell derülnie a töltőtömegnek is, a jégréteggel bevont élelmiszerek (pl. halak) esetén nettó tömegként a jégréteg nélküli tömeget fogják megadni („nettó tömeg = töltőtömeg = X g”) vagy külön („nettó tömeg = X g; töltőtömeg (lecsöpögtetett tömeg) = X g”).

 

 

 

 

Fotók: © Saddako123 | Dreamstime.com – Fish Fillets Photo, © Catchat31 | Dreamstime.com – Frozen Vegetables Photo, © Saddako123 | Dreamstime.com – Salami In Vacuum Package Photo, © Ivobalderi | Dreamstime.com – Two Fresh Dorado Fish Packaged Photo

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás