| Diviánszky Ágnes
Új élelmiszercímkék
December közepétől nem csak az allergének jelölése változik, de új infók is lesznek az élelmiszerek címkéjén: olvasztott, édesítőszerekkel, növényi zsírral…
2014. december 13-ától kibővülnek az élelmiszerek címkéjén kötelezően feltüntetendő jelölési információk. A változások egy most hatályba lépő EU-s jogszabálynak köszönhetőek, és segítik a fogyasztók tájékozódását.
Fagyasztottaknál
Egyre szélesebb körben alkalmazzák a különféle fagyasztási eljárásokat a szállítás során. Az értékesítést megelőzően fagyasztva tárolt, majd kiolvasztott állapotban árusított élelmiszereknél fogunk találni „kiolvasztott” megjelölést pl. húsok, halak esetén.
Azok a termékek, amelyek minőségére és az élelmiszerbiztonságra nincs hatással ez az eljárás (pl. a fagyasztott vaj) mentesülnek a jelölési kötelezettség alól, csakúgy, mint például a málnás joghurt, amelyben a málna korábban fagyasztva volt. Még egy „kiskapu”, hogy abban az esetben, ha a technológia igényli a fagyasztást, például egyes húskészítményeket fagyasztani kell a szeletelés megkönnyítéséhez, szintén nem fogunk találni ilyen feliratot.
Édeseknél
A többféle édesítőszert tartalmazó élelmiszereknél ezentúl az „édesítőszerekkel” kifejezés lesz olvasható.
Koffeintartalom
Ezentúl az alábbi figyelmeztetést olvashatjuk a 150 mg/l-nél több koffeint tartalmazó termékeken: „Magas koffeintartalmú. Fogyasztása gyermekek és terhes vagy szoptató nők számára nem ajánlott.” Minden egyéb élelmiszernél, amelyhez élettani célból adnak koffeint, ez fog szerepelni: „Koffeint tartalmaz. Fogyasztása gyermekek és terhes nők számára nem ajánlott.” Mindkét esetben fel kell tüntetni a koffein mennyiségét is.
Imitátum termékeknél
Ha a megszokott összetevőt valami mással helyettesítették, a megnevezés közvetlen közelében fogjuk találni az erre utaló feliratot. A felirat betűmérete a megnevezés betűméretének legalább 75%-a lesz. Például sajtnak kinéző élelmiszeren: pizzafeltét – növényi zsírral.
Húskészítményeknél
A húskészítmények nem ehető burkolatát ki kell írni: pl. kolbász nem ehető burkolatban. Ha pedig egy húskészítmény vagy előkészített hús a tömegének 5%-át meghaladó hozzáadott vizet tartalmaz, azt a termék nevében kell jelölni – Füstölt, főtt tarja, hozzáadott vízzel. Ez viszont a felvágottakra, kolbászokra, hús- és halgombócokra nem vonatkozik.
Jeges, vizes, tartós élelmiszerek
A folyadékban árult termékeknél minden esetben ki kell derülnie a töltőtömegnek is, a jégréteggel bevont élelmiszerek (pl. halak) esetén nettó tömegként a jégréteg nélküli tömeget fogják megadni („nettó tömeg = töltőtömeg = X g”) vagy külön („nettó tömeg = X g; töltőtömeg (lecsöpögtetett tömeg) = X g”).
Fotók: © Saddako123 | Dreamstime.com – Fish Fillets Photo, © Catchat31 | Dreamstime.com – Frozen Vegetables Photo, © Saddako123 | Dreamstime.com – Salami In Vacuum Package Photo, © Ivobalderi | Dreamstime.com – Two Fresh Dorado Fish Packaged Photo