fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Új bútor helyett…

| Tudatos Vásárló

Ha új bútordarabra van szükséged, annak nem feltétlenül kell tényleg újnak lennie. Újítsd fel régi bútorod! Összegyűjtöttünk pár helyet, ahol tanácsot kaphatsz a felújításhoz, vagy szakértő kezek újjávarázsolják a bútorodat, ha magad mégsem mersz belevágni.
 

Egy új bútordarab komoly terhet róhat a környezetre, gondolj akár az új bútorhoz szükséges nyersanyagra, az erdőirtásokra, a bányászatra,  a gyártás és feldolgozás (valamint a régi bútor kidobása) során keletkező hulladékra. 
 

Még az is messze jobb megoldás, ha használt bútort vásárolsz. Ezzel kíméled a természeti erőforrásokat, támogatod a használt cikk kereskedőket, vagy épp a bútort továbbadó magánembereket, megelőzöd a bútorgyártással járó hulladék keletkezését, és az egészségügyi kockázatot is mérsékelheted.
 
A legjobb, ha felújítod vagy átalakítod a régi, kopott, megunt bútorokat – ehhez érdemes alapanyagért portyázni a lomtalanításokon, online aukciós portálokon, adományboltokban.

Az interneten bőven találhatók jól hasznosítható útmutatók, tanácsok akár magyar nyelven is. Kezdésnek ajánljuk a Kicsi Ház bloggerének útmutatóját. 

Új életre kelt szekrény a Grain Desing-tól. 

Új életre kelt szekrény                       Forrás: The Grain Desgin

 

Ha magad nem boldogulsz, megbízhatsz a felújítással szakembert is. Jóllehet, ez drágább, ugyanakkor profibb megoldás is, valamint fontos szolgáltatások és mesterségek, kézműves- és javítóműhelyek fennmaradását is támogatod.

Torják Orsi, The Grain Design oldal működtetője meglátja a lehetőséget régi, számunkra unalmasnak tűnő bútorokban is. Az új életre kelt tárgyak gyönyörű és praktikus elemei lehetnek otthonunknak.

A Vákum Design az 50-es, 60-as, 70-es évek bútordarabjait örökíti át a mai kor használatára. A Hajógyári-szigeten lévő műhelyben már kész átalakított darabokat is találunk, de egyedi megrendelésre is dolgoznak.

Retro hangulat a Vakum Designtól                                                      Forrás: Vákum Design

Nézz körül a Magyarország Zöldtérképén, hol van a Hozzád legközelebbi javítóműhely. Ha ismersz jó javítóműhelyt tedd fel a Zöld térképre!
 
Ha mindenképp az új bútor mellett döntesz, gondolj arra is, hogy az új bútorok rejtett veszélyforrást is jelenthetnek. Az otthonunk és munkahelyünk berendezésére használt bútorok ugyanis vegyi anyagokkal lehetnek szennyezettek, amelyek például belélegzéskor akár igen komoly betegségeket is előidézhetnek. Keresd a fenntartható forrásból származó fa termékeket (FSCPEFC minősítések), környezetbarát körülmények között előállított pamutot, helyi gyártótól, műhelyből, iskolai tanüzemekből, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégektől kikerülő darabokat.
 

Forrás: amiutcánkban

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok