fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tyúklízing és zöldségrész – Több mint 200 millió forintos növekvő piaci szegmens

| Tudatos Vásárló

Csak ez elmúlt 3 évben 359 milliárd forintot költött a hazai lakosság egészséges, környezetkímélő és etikus élelmiszerre. Ezen belül egyre növekvő szegmenst, 213 millió forintot jelent a közösségi mezőgazdaságból származó élelmiszer. A Tudatos Vásárlók Egyesülete képzésekkel segíti ennek a piaci szektornak a további erősödését.

Az egészséges élelmiszer iránti kereslet növekedését jelzi, hogy bővül a bioélelmiszerek piaca és a közösségi mezőgazdaság forgalma – mindkettő 50% fölötti arányban nőtt 2014 és 2016 között, a Tudatos Vásárló Piaci Jelentésszerint. Bioélelmiszerre 19 milliárd forintot, míg közösségi mezőgazdaságból származó termékekre 213 millió forintot költöttünk ebben az időszakban.

A bioélelmiszereknél szinte az összes nagyobb kereskedelmi- és drogérialánc növelte a feldolgozott biotermékek kínálatát. Ez nagy lendületet ad a növekedésnek, hiszen egyre gyakrabban vásárolunk élelmiszert ezeknél a láncoknál.

 

Közvetlenül a termelőtől

A közösségi mezőgazdálkodás látványos növekedése a városok környékére koncentrálódik, és eleve kis értékről indult a fejlődés, hiszen a közösségi mezőgazdaság fogalma csak néhány éve került be a köztudatba Magyarországon, többek között a Tudatos Vásárlók Egyesülete népszerűsítő és képzési munkájának köszönhetően.

Azóta egyre növekvő érdeklődés övezi mind a fogyasztók részéről, akik biztonságos, helyi élelmiszerhez szeretnének jutni; mind a gazdák részéről, akik hosszú távon tervezhető, stabil megélhetést biztosító gazdálkodást akarnak működtetni. Ezt jelzi a tény is, hogy míg 2011-ben mindössze 3-4 ilyen kezdeményezés volt Magyarországon, 2017-ben már legalább 20 vásárló—gazda közösség működik országszerte.

Képzés fogyasztóknak, termelőknek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2011 óta segíti a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát. Előadásaiknak és képzéseik egyaránt szólnak a téma iránt érdeklődő termelőknek és fogyasztóknak, hogy azok helyben indíthassák el a bioélelmiszer köré szerveződő közösségeiket. A Magyarországon mintegy 20 működő közösségi gazdaság többsége ezeknek a képzéseknek köszönhetően ismerte meg gazdák és szervezők tapasztalatait és indította el saját kezdeményezését.

A TVE ezért 2017. május 27-én újabb egy napos rendezvényt szervez Budapesten, ahol az érdeklődők megismerhetik a közösségi mezőgazdálkodás alapjait és legfontosabb gyakorlati tudnivalóit.

A képzésen Lengyel Zoltán osztja meg gyakorlati tapasztalatait a résztvevőkkel, aki a Táncoskert Biogazdaságotműködteti Polgáron. A Táncoskert az első olyan hazai közösségi gazdaság, amely tojást szállít tagjainak.  2015-ben indultak és az idei szezonban már több mint 100 budapesti családnak tartanak tojókat.  Az indulást megelőzően Zoltán is részt vett a TVE közösségi mezőgazdálkodással foglalkozó képzésén, ahol egy másik tapasztalt gazdálkodó bemutatkozása erősítette meg abban, hogyan lehet egy közösségre alapozva gazdaságot működtetni és mindebből megélni.

A műhelymunka részletei és jelentkezés: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tanulj-kozossegi-mezogazdalkodasrol

 

Mi az a közösségi mezőgazdálkodás?

közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A zöldség, gyümölcs, tojás, sajt vagy akár hús köré szerveződő közösségek számos országban ismertek már.

A városi fogyasztókat és jellemzően kisléptékű termelőket összekötő rendszer kifejezetten azoknak a gazdálkodóknak jelenthet kiutat, akik kis méretűkből adódóan nem tudják felvenni a versenyt a nagyüzemi, intenzív termeléssel. A friss ízeket kereső fogyasztók pedig részesei lesznek egy kezdeményezésnek, amelyet magukéinak érezhetnek és táplálkozásuk is egészségessé válik.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója

Élvezd a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya előnyeit, böngéssz a terméktesztjeink között!

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok