fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Tudatos Vásárlók és a közösségi gazdaságok

| Tudatos Vásárló

közösségi gazdaság

Mosonmagyaróvártól Miskolcig ezekben a hetekben várják az újonnan csatlakozó fogyasztókat a közösségi gazdaságok. A gazdák a tervezhető jövőt, a fogyasztók a finom ízeket és a megbízható forrást keresik, mi pedig azon vagyunk, hogy egymásra találjatok.

A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban a közösségi mezőgazdálkodás azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem, a „dobozrendszerek” pedig megengedik a rendelés szabadságát. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, állati termékek is, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

„Ez egy olyan kezdeményezés, ami egyaránt jó a termelőnek és a fogyasztónak. A termelők biztos megélhetéshez jutnak, hiszen pontosan tudnak azzal tervezni, hogy hány család vásárol tőlük az év során. A fogyasztók pedig finom, vegyszermentesen termesztett élelmiszert kapnak, és kipróbálhatják, milyen egy zöldség- vagy húsközösség tagjának lenni”- magyarázza Perényi Zsófia, a TVE munkatársa.

„Két éve vagyok a Zöld Almárium Zöldségközösségének a tagja, egy éve húst is rendelek tőlük. Nagyon szeretem, mert friss és változatos bioélelmiszerhez juthatok minden héten. A gazdák a téli kosarakba sokféle feldolgozott terméket is készítenek, néha olyan érzés egy-egy átadás után, mintha a nagyinál jártam volna, aki felpakolt a kamrából mindenféle finomsággal.” – meséli tapasztalatait egy lelkes fogyasztó.

 Idén is megjelentettük azoknak a közösségi gazdaságoknak a listáját,
amelyek tavasszal várják a csatlakozókat

• 2015 óta február 22-én tartják a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. A közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi szervezete, az URGENCI adatai szerint a világon mintegy 2 millió fogyasztó jut jó minőségű élelmiszerhez közösségi gazdaságokon keresztül.

• Magyarországon ugyan nincs arra statisztika, hogy pontosan hány ilyen gazdaság működik, a közösségi mezőgazdálkodást segítő Tudatos Vásárlók Egyesülete nagyjából 20 gazdaságot tart számon.

• A Tudatos Vásárlók piaci jelentése szerint 2017-ben a magyarok legalább 264 millió forint értékben vásároltak élelmiszert ezektől a gazdáktól.

• A közösségi gazdaságok találkozóját 2018-ban a görögországi Szalonikiben tartották. Mi is ott voltunk. Igazán inspiráló történetekkel ismerkedünk meg, például egy japán gazdáról, aki a fukusimai katasztrófa után a közösség segítségével nyitott új gazdaságot, de hallottunk beszámolót közösségi halászatról, olyan közösségről is, ahol a gazdák gépeket is építenek maguknak.

• Hazánkban a legtöbb közösségi gazdaság az utóbbi 10 évben indult, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete rendszeresen szervez olyan képzéseket, amelyek az ilyen közösségek működését segítik.

• Idén tavasszal egy új képzéssorozat indítunk, amely abban segít ezeknek a kistermelőknek, hogy hosszútávon is biztos megélhetéshez juthassanak. A négyalkalmas képzéssorozat a tapasztalt gazdákat és közösségi koordinátorokat várja majd a közösségi működés, pénzügyi tervezés és kommunikáció témájával.

• Azokat, akik még csak most ismerkednek a gazdálkodás ezen formájával, egy műhelymunkán várjuk, itt is kiemelve a közösségi szolidaritás alapú kezdeményezések pénzügyi kérdéseit.

Képek: pixabay.com

 A projektet az Európai Bizottság támogatta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok